Biojätteen erilliskeräyspalvelu, Bioneeri

Biojätteen erilliskeräyspalvelu Bioneeri on Salpakierto Oy:n hallinnoima palvelu, jossa pientaloasujien keittiössä syntyvät biojätteet erilliskerätään uudenlaisella konseptilla. Bioneeri perustuu toimintamalliin, jossa pääosa pientaloasujien biojätteistä erilliskerätään jäteauton sijasta pakettiautolla. Palvelussa on mukana kahden tyyppisiä asiakkaita: pienastia-asiakkaita ja biolinkki-asiakkaita.

Ajankohta: Palvelu aloitettiin syksyllä 2020. Bioneeripalvelu on saanut Lahden seudun jätehuoltoviranomaiselta luvan jatkaa keräystä heinäkuuhun 2024 saakka.

Paikka: Lahti (Ahtiala, Karisto, Laune, Metsä-Hennala, Patomäki, Renkomäki ja Villähde)

 

Ajankohtaista

Biojätteen keräys Bioneerin palvelumallin mukaisena päättyy kesäkuun 2024 lopussa. Viimeiset Bioneeripalvelun tyhjennykset tehdään kesäkuun aikana. Viimeisen tyhjennyksen yhteydessä keräämme pois Bioneeripalveluun kuuluneet jäteastiat palveluun kuuluneilta kiinteistöiltä.

Biojätteen erilliskeräys tulee pakolliseksi yli 10 000 asukkaan taajamien 1-4 huoneiston kiinteistöille 1.7.2024 alkaen.

Biojätteen keräys jatkuu Bioneeripalveluun kuuluneilta kiinteistöltä 1.7.2024 alkaen uuden palvelumallin mukaisena, mikäli kiinteistönhaltija ei ole ilmoittanut toista tapaa biojätteen keräykselle.

Uusi biojätteen keräyksen palvelumalli on tuulettuva 140 litrainen biojäteastia. Astian tyhjennysmaksu on 8,95 euroa (alv. sisältyy) ja tyhjennysväli 4 viikkoa. Jäteastia sisältyy tyhjennyshintaan.

Biojätteen keräyksen alkaessa 1.7.2024 päättyy velvoite kerätä erikseen energiajätettä.

 

Joulunajan jätteiden lajitteluvinkkejä:

    • Kiinteän jähmettyneen rasvan voi lajitella biojätteeseen. Imeytä pienet määrät juoksevaa rasvaa/öljyä talouspaperiin ja lajittele biojätteeseen.
    • Nestemäiset rasvat ja öljyt lajitellaan sekajätteeseen jäähdytettynä ja pakattuna esimerkiksi maitopurkkiin.
    • Osallistu Kinkkutemppuun kierrättämällä kinkun, kalkkunan, kalan tai vihannesten paistinrasvat, joista tehdään uusiutuvaa polttoainetta. Kinkkutempun keräyspisteet löydät osoitteesta https://kinkkutemppu.com/
    • Muiden jätteiden lajitteluohjeita löydät Salpakierron joulunajan jätteiden lajitteluohjeesta tai jätehausta.

 

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2022!

Bioneeripalvelu on saanut Lahden seudun jätehuoltoviranomaiselta luvan jatkaa keräystä heinäkuuhun 2024 saakka. Ilmoittautumislinkki kokeilun jatkoon on lähetetty kaikille Bioneereille sähköpostitse, joten käythän katsomassa sähköpostisi. Toimitamme jatkaville Bioneereille suojasäkit ja paperipussit kokeilun jatkoa varten.

Pilotin jatkohankkeessa selvitetään erityyppisten palvelumallien vaihtoehtoja keskittyen keräykseen ja kuljetukseen liittyvään ergonomiaan sekä palvelun helppouteen. Tavoitteena on myös selvittää, laajennetaanko Bioneeripalvelua uusille asiakkaille nykyisillä keräysalueilla.

Tuloksia kokeiluajanjaksolta ja Bioneerin jatkosta on luettavissa lehdistötiedotteesta.

Päivityksen myötä usein kysytyt kysymykset on jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä on kokeiluun liittyvät kysymykset ja toisessa puolestaan palveluun liittyvät, kuten tyhjennyksiä ja erilliskeräysvälineitä koskevat kysymykset. Muistathan että tyhjennyskalenteri löytyy Lisätiedot-otsikon alta.

Lisätyt kysymykset ohjeistavat sisäastian sijoitukseen, pussien säilytykseen, ulkoastian ylläpitoon ja ehkäisemään keräysastioiden pohjalle kertyvää nestettä.

Uusimmat tulokset sisältävät myös korjauksen kaasuauton kulutukseen, mikä näkyy aiempaa pienempänä lukuna biokaasulla ajetuissa kilometreissä. Näin ollen myös biojätteestä tuotetun liikennepolttoaineen energia-arvoa on korjattu.

Kerätyn biojätteen määrä on 8.10. mennessä 53 779 kg. Tästä tuotetulla biokaasulla on voitu ajaa henkilöautoa 107 558 km. Kerätystä biojätteestä tuotettu liikennepolttoaineen energia-arvo on 53 779 kWh. Tuotetun kompostin määrä on kasvanut jo 13 445 kg.

Biojätteiden erilliskeräyspalvelun aikana 8.10.21 mennessä on jäteauton 837 pysähdyksellä kerätty 9 075 omakotiasujan biojätteet.

Kerätyn biojätteen määrä on 27.8.21 mennessä jo 48 031 kg. Henkilöautoa tästä tuotetulla biokaasulla on voitu ajaa 172 913 km.  Biojätteestä tuotetun liikennepolttoaineen energia-arvo on 86 457 kWh. Kompostia on tuotettu 12 008 kg.

Biojätteiden erilliskeräyspalvelun aikana 27.8.21 mennessä on jäteauton 744 pysähdyksellä kerätty 5 400 omakotiasujan biojätteet.

Jatkamme biojätteen erilliskeräyspalvelua nykyisten Bioneerien kanssa ainakin vuoden 2021 loppuun saakka. Ilmoittautumislinkki kokeilun jatkoon on lähetetty kaikille Bioneereille sähköpostitse, joten käythän katsomassa sähköpostisi.

Toimitamme jatkaville Bioneereille suojasäkit ja paperipussit kokeilun jatkoa varten.

Kokeilu on pian kestänyt vuoden ajan, ja tämän aikajakson viimeiset tyhjennykset ovat alueesta ja astiasta riippuen ajalla 30.8.-7.9.21. Jatkavilla Bioneereilla palvelu jatkuu tästä suoraan.

Nämä tulokset sisältävät tyhjennykset 10.6.2021 saakka. Biojätettä on kerätty yhteensä 40 458 kg. Tästä tuotetulla biokaasulla on voitu ajaa autoa jo 145 650 km. Kompostia on tuotettu 10 115 kg.

Biojätteestä tuotetun liikennepolttoaineen energia-arvo on 72 825 kWh.

Jäteauton 620 pysähdyksellä on kerätty 4 500 omakotiasujan biojätteet.

Katso vinkkimme sisäastian ja paperipussien käyttöön oheiselta videolta. Neuvomme pohjautuvat havaintoihimme ja meille tulleisiin palautteisiin. Jos sinulle herää lisäkysymyksiä, niin olethan meihin yhteydessä.

Kokeilussa on kerätty 3.5.2021 mennessä 32 123 kg biojätettä. Tästä tuotettu biokaasu on mahdollistanut henkilöautolla ajoa 115 643 km ja kompostia on tuotettu 8 031 kg.

Liikennepolttoaineen energia-arvo on 57 821 kWh.

Erilliskeräyskonsepti on vaikuttanut ison biojäteauton keräystehokkuuteen ja 496 pysähdyksellä on kerätty 3 600 omakotiasujan biojätteet.

Lähestyvä helatorstai aiheuttaa hieman muutoksia torstaina tyhjennettäviin pienastioihin ja biolinkkeihin.

  • Pienastiat tyhjennetään poikkeuksellisesti jo keskiviikkona 12.5.
  • Biolinkit tyhjennetään perjantaina 14.5. Tyhjennykset voivat jatkua myös lauantaina 15.5.

Muina päivinä tyhjennetäviin astioihin ei aiheudu muutoksia.

Olemme tutkineet bioneerien biojätteen ja luvan antaneiden bioneerien seka- ja energiajätteiden koostumusta. Tuloksista olemme saaneet tietoa myös lajittelutavoista. Tulokset on kokonaisuudessaan nähtävillä täällä ja ne kertoivat meille seuraavaa:

  • Bioneerien biojätteestä 42 % on ruokahävikkiä. Vinkkejä ruokahävikin ehkäisemiseen löydät esimerkiksi Saa syödä!-sivustolta ja myös Salpakierron nettisivuilta.
  • Biojätteen määrää sekajätteessä on saatu vähennettyä huomattavasti, hienoa!
  • Pakattua biojätettä (esim. kermaviili- tai oliivipurkki) päätyy edelleen sekajätteeseen, ilman että biojätettä eroteltaisi pakkausmateriaalista. Tavoitteenamme on, että biojäte saataisiin kokonaan pois seka- ja energiajätteestä nyt kun Bioneeri-kokeilu mahdollistaa sen erilliskeräyksen.
  • Energia- ja sekajätteestä löytyy vielä paljon sinne kuulumatonta ja kierrätettävää materiaalia. Salpakierron jätehausta voi tarvittaessa tarkastaa lajitteluohjeen ja kierrätyspisteitä voi hakea kierrätys infosta, jotta saataisi vaaralliset jätteet ja muut kierrätettävät materiaalit erilleen sekajätteestä.

Jaoimme aiemmin välituloksia ja sen jälkeen on kertynyt lisää tietoa. Nyt julkaistut tulokset sisältävät myös helmikuun kerätyt biojätemäärät. Tuloksissa kerrotaan myös havaintoja jätteiden koostumuksesta.

Lue lisää tuloksista Salpakierron sivuilta.

Oletko jo ilmoittautunut mukaan Bioneerien lajitteluneuvontaan? Lajitteluneuvonta pidetään Bioneereille teamsin välityksellä keskiviikkona 10.3.2021 klo 16.30-18.30. Ilmoittautumislinkki löytyy sähköpostistasi.

Etkö ehdi mukaan alusta asti? Ei hätää, tilaisuuteen voi liittyä myös kesken tapahtuman. Käythän kuitenkin ilmoittautumassa etukäteen, viimeistään 7.3.

Olemme lähettäneet Bioneereille välitutkimustuloksia sähköpostiin, joten tarkastathan sähköpostisi nähdäksesi nämä. Tulokset sisältävät tiedot 7.1.2021 saakka kerätyistä biojätteistä. Tuloksissa kerrotaan mm. kerätyn biojätteen kokonaismäärä.

Tulokset on nähtävillä myös täällä. 

Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy vaihtoi nimeä vuoden alussa ja on jatkossa Salpakierto Oy. Muutoksen johdosta myös sähköpostiosoitteemme ovat muuttuneet @salpakierto.fi loppuisiksi. Näet ajankohtaiset yhteystietomme sivun alalaidasta.

Toimitamme tällä viikolla pienastia-asiakkaille lisää ulkoastian suojasäkkejä. Muutama Launeen pienastia-asiakas saa lisätoimituksen vielä seuraavalla tyhjennyskerralla. Nämä toimitetut suojasäkit riittävät kokeilun loppuun saakka. Suojasäkkirullat suosittelemme säilyttämään sisätiloissa, jotta ne pysyvät ehjinä käyttöä varten.

Joulun pyhien alla Metsä-Hennalan, Launeen, Patomäen ja Renkomäen pienastioiden tyhjennykset tehdään päivää aiemmin kuin normaalisti. Muut pienastiat tyhjennetään normaalin aikataulun mukaan. Kaikkien biolinkkien tyhjennykset voivat toteutua hieman etuajassa tai myöhässä, riippuen alueesta. Tarkemman aikataulun löydät Lisätiedot-otsikon alta.

Tammikuussa puolestaan loppiainen vaikuttaa Villähde/Karisto biolinkkien tyhjennyksiin, jotka siirtyvät hieman myöhemmäksi.

Ulkoastiaan ja sen ympäristöön tulee talvella kiinnittää erityistä huomiota, jotta kaikkien on turvallista käyttää astiaa. Muista siis tarkkailla talven kulkua, ja tarvittaessa luoda lumet sekä hiekoittaa kulkureittiä astialle. Huolehdithan myös siitä, ettei astia pääse jäätymään kiinni alustaansa.

Kiitos, kun huomioit käyttöturvallisuuden!

Usein kysyttyihin kysymyksiin on päivitetty kokeilussa tähän mennessä heränneitä kysymyksiä. Lisäämme kysymyksiä sitä mukaan kun niitä meille tulee.

Bioneereille on lähetetty sähköpostitse tyytyväisyyskysely, jonne voi anonyymisti käydä päivittämässä tyytyväisyystietoja koko kokeilun ajan. Mikäli haluat palautteeseen vastauksen, niin olethan suoraan yhteydessä meihin, sillä emme näe kuka on palautteen antanut. Vastaamme mielellämme mahdollisiin kysymyksiin.

Keräys on edennyt ensimmäisiin tyhjennyksiin ja se tarkoittaa sitä, että pienastia-asiakkaiden biojätteet kerätään palveluntuottajan toimesta Biolinkkeihin. Tämän jälkeen tyhjennetään vuorostaan Biolinkit. Näin astiat ovat tyhjät uusia keittiössä syntyviä biojätteitä varten. Tunnistat pienastioiden keräystä tekevän auton kuvan mukaisesta mainoksesta. Tyhjennysaikataulun löydät Lisätiedot-otsikon alta.

Viime viikolla biojätteiden erilliskeräyspalvelun kokeilu pääsi alkamaan, kun erilliskeräysvälineet toimitettiin Bioneereille. Odotamme innolla kokeilun etenemistä!

Keskiviikkona 16.9. toimitettiin Renkomäen, Launeen, Metsä-Hennalan ja Ahtialan pienastia-asiakkaille erilliskeräysvälineet. Tänään kuljetuksessa on ollut näiden alueiden Biolinkkien erilliskeräysvälineet. Bioskan suojapusseja toimitetaan kahdessa vaiheessa, aloituksen yheydessä sekä keräyksen ollessa käynnissä. Mikäli asut jollain edellä mainituista alueista, etkä ole saanut erilliskeräysvälineitä ja paperista lajitteluohjetta tämän aikataulun mukaisesti, otathan pian yhteyttä jaana.kyhyrainen@phj.fi tai 044 431 4632. Kiitos!

Maanantaina 14.9. on pienastia-asiakkaille toimitettu Ahtialaan, Villähteelle ja Karistoon erilliskeräysvälineet tämän päivän aloitusta varten. Näiden alueiden biolinkkien keräysvälineet ovat kuljetuksessa tänään. Bioskan suojapusseja toimitetaan kahdessa vaiheessa, aloituksen yheydessä sekä keräyksen ollessa käynnissä. Mikäli asut jollain edellä mainituista alueista, etkä ole saanut erilliskeräysvälineitä ja paperista lajitteluohjetta tämän aikataulun mukaisesti, otathan pian yhteyttä jaana.kyhyrainen@phj.fi tai 044 431 4632. Kiitos!

Ulkoastiat ovat saapuneet Kujalaan ja myös aloituspäivämäärät ovat varmistuneet. Biojätteiden erilliskeräyspalvelun kokeilu aloitetaan Karistossa ja Villähteellä 15.9. Renkomäellä, Launeella, Metsä-Hennalassa ja Ahtialassa aloitus tapahtuu 17.9. Erilliskeräysvälineet toimitetaan kaikille Bioneereille 1-2 päivää ennen annettuja aloituspäivämääriä.

Biojätteiden erilliskeräyspalvelukokeilun alku lähestyy. Odotamme parhaillaan keräysvälineiden saapumista meille Kujalaan. Näillä näkymin kaikki erilliskeräysvälineet pitäisi saapua meille viikolla 36, jonka jälkeen alamme jakamaan niitä alueittain kaikille Bioneereille. Mikäli kaikki menee suunnitellusti, niin itse kokeilu päästään aloittamaan syyskuun puolivälin vaiheilla. Ilmoitamme tarkemman aloituspäivämäärän heti kun mahdollista. Tämän jälkeen Bioneerien on mahdollista pidentää sekajätteiden tyhjennysväliä (enintään 16 viikkoon). 

Lisätiedot

Bioneerissa on mukana kahdenlaisia vapaaehtoisia kotitalouksia: Pienastia-asiakkaita ja Biolinkkejä. Lisätietoja näistä asiakkuuksista ja muista Bioneereihin liittyvistä asioista löydät alta:

Palvelumaksu: 6,50 €/tyhjennys (sis. alv 24 %)
Tyhjennykset tehdään jätehuoltomääräysten mukaisesti kahden viikon välein.
Palvelumaksu sisältää: biojäteastiat sisä- ja ulkokäyttöön, paperiset biojätepussit, ulkoastian suojasäkit sekä biojätteiden jätekuljetuksen ja käsittelymaksun.

Pienastia-asiakas on kotitalous, jonka pihalle sijoitetaan yksi pienempi biojäteastia. Jäteastia tyhjennetään kahden viikon välein palveluntuottajan toimesta lähellä sijaitsevan Biolinkin biojäteastiaan. Pienastioiden koot pohjautuvat aiempiin tutkimustuloksiin kotitalouksille kertyvistä biojätteiden määristä. Kertymän on laskettu olevan asukkaalta n. 4 l/vko. Näin on määritetty tässä kokeilussa enintään 3 asukkaan kotitaloudelle 35 l astia ja suuremmalle perhekoolle 50 l astia.

Tyhjennysmaksu: 5,00 €/tyhjennys (sis. alv 24 %)
Tyhjennykset tehdään jätehuoltomääräysten mukaisesti kahden viikon välein.
Palvelumaksu sisältää: biojäteastiat sisä- ja ulkokäyttöön, paperiset biojätepussit, ulkoastian suojasäkit sekä biojätteiden jätekuljetuksen ja käsittelymaksun.

Biolinkki on kotitalous, jonka pihalle sijoitetaan pienen biojäteastian sijaan vakiokokoinen 240 litran jäteastia. Tähän jäteastiaan täytetään sekä Biolinkin toimesta omassa taloudessa syntyvät, että samaan linkkiin kuuluvien Pienastia-asiakkaiden biojätteet kahden viikon välein palveluntuottajan toimesta.

Biolinkeillä on kokeilussa tärkeä rooli ja he voivat tästä syystä osallistua kokeiluun edullisemmilla kustannuksilla kuin Pienastia-asiakkaat.

Bioneerien lajitteluohje poikkeaa hieman yleisestä Salpakierron biojätteiden lajitteluohjeesta. Bioneerit keräävät astioihin vain keittiössä syntyviä jätteitä. Tämän linkin takaa löydät biojätteiden erilliskeräyspalvelukokeilun lajitteluohjeet: Bioneerin lajitteluohje.

Keittiössä syntyvät biojätteet kerätään paperipussiin, joka sijoitetaan pussin täytyttyä ulkokeräysastiaan. Paperipusseja on varattu Bioneereille käytettäväksi 3 kpl/vko. Tästä osiosta voit lukea lisää meiltä tiedusteltuja lajitteluohjeita. Ohjeet on listattu alle aakkosjärjestykseen:

  • Biohajoavat muovit lajitellaan energiajätteeseen.
  • Kananmunan kuoret voi lajitella erilliskerättäviin biojätteisiin.
  • Kiinteät rasvat lajitellaan jähmettyneenä erilliskerättäviin biojätteeseen.
  • Kissanhiekka ei sovellu erilliskerättäväksi biojätteeksi, vaan se tulee sijoittaa sekajätteeseen.
  • Nesteet. Valuta nesteet ja liemet viemäriin. Pienet määrät ruokaöljyä ja kinkunpaistorasvaa voi imeyttää talouspaperiin ja laittaa erilliskerättävään biojätteeseen. Tästä suurempi määrä nestemäistä rasvaa ja öljyä lajitellaan sekajätteeseen jäähdytettynä ja pakattuna esim. maitopurkkiin.
  • Pieneläinten eritteitä sisältävät purut kuuluu sekajätteeseen.

Usein kysytyt kysymykset Bioneeripalvelusta

Palvelu on suunnattu kaikille sellaisille pientalossa asuville kotitalouksille, jotka tällä hetkellä lajittelevat ruokajätteensä sekajäteastiaan, mutta jotka haluavat edistää kierrätystä alkamalla lajitella ruokajätteensä erilleen.

Biojätteen erilliskeräykselle vaihtoehtoinen tapa on ruokajätteen kompostointi kompostorissa.

Palvelua ei ole tarkoitettu rivitaloille.

Bioneerin konsepti perustuu toimintamalliin, jossa pääosa pientaloasujien biojätteistä erilliskerätään jäteautoa pienemmällä ajokalustolla, jonka jälkeen ne sijoitetaan alueella lähellä oleviin Biolinkki-asioihin odottamaan kuljetusta käsittelylaitokselle.

Lue lisää mallista täältä.

Palvelun tarkoituksena on kehittää yhdessä asukkaiden kanssa biojätteiden erilliskeräystä, jotta voimme paremmin varautua pientaloasujia koskeviin, lainsäädännöstä ja tiukentuneista kierrätystavoitteista tuleviin erilliskeräysvelvoitteisiin.

Tällä hetkellä voimme ottaa uusia asiakkaita, mikäli kohde osuu nykyisten keräysreittiemme varrelle. Kartoitamme parhaillaan mahdollisuutta palvelun laajentumisesta.

 

Kaikki osallistuvat kotitaloudet ovat Bioneerejä! Aikansa edelläkävijöitä, jotka haluavat tehdä arjen ympäristötekoja, edistää kierrätystä ja kehittää tulevaisuuden jätehuoltoa yhdessä Salpakierron kanssa.

Valitsimme Biolinkit niistä vapaaehtoisista, jotka ilmaisivat halukkuutensa toimia Biolinkkeinä. Biolinkkien valinnassa painotettiin logistista suunnittelua, joka tarkoittaa sitä, että Biolinkeiksi valikoitiin sellaisia vapaaehtoisia kotitalouksia, joiden sijoitus huomioon ottaen pystyttiin toteuttamaan kaikista tehokkain biojätteiden erilliskeräys.

Aloittaessasi biojätteen erilliskeräyksen voit pidentää sekajätteesi tyhjennysväliä. Olemalla yhteydessä omaan sekajäteastiaa tyhjentävään kuljetusyhtiöön voit pyytää pidempää tyhjennysväliä. Kuljetusyhtiöt saavat tiedot biojätteen erilliskeräyksestä tarvittaessa Salpakierron kautta.

 

 

Kun lajittelee ruokajätteen erikseen sekajätteestä biojäteastiaan, voi sekajäteastian tyhjennysväliä pidentää aina 16 viikkoon asti. Muutoin sekajäteastian tyhjennysväli on maksimissaan 2 viikkoa, samoin kuin biojäteastian. Sekajäteastian tyhjennysvälin voi pidentää yli 16 viikon maksimissaan 26 viikkoon hakemalla jäteastian tyhjennysvälin pidennystä jätehuoltoviranomaiselta. Sopivan tyhjennysvälin voi määritellä omien tarpeidensa mukaan.

Voit laskea yksilöllisen säästöpotentiaalisi tarkastamalla sekajäteastiasi yhden kerran tyhjennyshinnan jätteenkuljetusyhtiösi laskulta ja sijoittamalla ne alla olevaan kaavaan:

(Sekajäteastian tyhjennyksen kokonaishinta * 26 viikkoa) – ((Sekajäteastian tyhjennyksen kokonaishinta * tyhjennyskertojen määrä halutulla tyhjennysvälisyksillä vuodessa) + (biojätteen erilliskeräyksen palvelumaksu * 26 viikkoa))

Usein kysytyt kysymykset käytännön asioista

Pienastia-asiakas
Biojäteastia sijoitetaan seka- ja energiajäteastioiden luo siten, että astian tyhjentäjä löytää sen helposti. Ulkoastian voi sijoittaa myös jätekatokseen. Huomioithan että astian kansi mahtuu aukeamaan ja astian saa tarvittaessa helposti nostettua pois katoksesta.

Biojäteastiassa on lukitusmekanismi, joten voit huoletta sijoittaa sen maahan ilman pelkoa haittaeläimistä. Muistathan kuitenkin lukita astian aina käytön jälkeen.

Astian voi halutessaan kiinnittää myös jätekatokseen. Huomioithan, että kiinnityksen jälkeen astian tulee avautua esteettömästi, jotta kuljettajan on turvallista tulla tyhjentämään se. Astia suositellaan kiinnittämään noin postilaatikon korkeudelle, jotta sen tyhjentäminen on mahdollisimman helppoa.

Biolinkki-asiakas
240 litran biojäteastia sijoitetaan seka- ja energiajäteastioiden viereen tai niiden välittömään läheisyyteen.

Mikäli pienastia-asiakkaan ulkona oleva biojäteastia jää jatkuvasti liian pieneksi syntyvään biojätemäärään nähden, niin olethan yhteydessä suoraan meihin joko sähköpostitse tai puhelimitse, jotta voimme tarkastella asiaa tarkemmin ja tehdä tarvittavat muutokset erilliskeräyksen sujuvoittamiseksi.

Ilmavan sisäastian voi sijoittaa myös keittiön tasolle. Tämä voi herättää ajatuksen banaanikärpäsistä ja hajuista, mutta tiesitkö että biojäte kuivuu ilmavassa paikassa ja näin ollen se ei aiheuta kumpaakaan edellä mainittua. Kokeile vaikka!

Tyhjennysaikataulu päivittyy Lisätietoja-otsikon alle aina kuukausi kerrallaan.

Pienastia-asiakkaan biojätteet tyhjennetään palveluntuottajan toimesta ilmoitetun aikataulun mukaisesti kahden viikon välein.

Biolinkin ulkoastia tyhjennetään jäteautolla ilmoitettua aikataulua noudattaen, aina kahden viikon välein.

Varmistathan ensin tyhjennyskalenterista onko tyhjennyspäivään tullut muutoksia esim. juhlapyhän vuoksi.  Tyhjennyskalenterin löydät bioneeri.fi sivustolta Lisätiedot-otsikon alta. Biolinkkien on hyvä huomioida, että jäteauton tulo voi viivästyä esim. haastavan ajokelin vuoksi.

Bioneeripalvelun hintaan kuuluu paperiset biojätepussit sekä ulkoastian suojasäkit. Pussit jaetaan asiakkaille tarpeen mukaan kuljettajamme toimesta. Paperipussien riittävyys on laskettu niin, että asiakaskohtaisesti pusseja tulee 3kpl/viikko. Suojasäkkejä toimitetaan 1 kpl/2 viikkoa.

Jos paperipussit kuitenkin loppuvat kesken, voit taitella uusia pusseja sanomalehdestä tai vaihtoehtoisesi käyttää kaupoissa myytäviä paperisia pusseja. Paperisia pusseja saa myös joistain ruokakaupoista hedelmäostosten yhteydessä, esim. K-Citymarket Paavolasta, jossa käytössä on samoja pusseja kuin meidän palvelukokeilussa.

Sanomalehdestä taiteltavan biojätepussin ohjevideon löydät täältä.

Tarvittaessa olethan yhteydessä Salpakiertoon pussien loppuessa.

Paperipussit ja suojasäkit säilytetään sisätiloissa. Etenkin suojasäkkien kohdalla tämä on tärkeää, sillä pakkanen ja kosteus saa suojasäkit hajoamaan. Huomaathan, ettei ulkoastioiden pohjalla tule säilyttää mitään, sillä kuljettaja voi tyhjentää astian sisällön kaatamalla.

Mikäli käytät biohajoavia pusseja, niin suosittelemme, että tällaiset pussit pakattaisiin vielä ennen ulkoastiaan viemistä kokeilussa jaetun paperisen pussin sisälle. Näin toimimalla ulkoastia pysyy puhtaampana ja talvisin biojätteet eivät jäädy ulkoastiaan yhtä tehokkaasti kiinni kuin pelkässä biohajoavassa pussissa. Tällä teolla on suuri merkitys, sillä astioiden käyttömukavuus ja tyhjennys helpottuu huomattavasti, kun astia on puhdas ja vapaa kiinni jäätyneistä biojätteistä. Paperipussit soveltuvat myös paremmin laitoskäsittelyyn.

Voit käyttää muita biohajoavia pusseja myös esim. kalanperkeissä, mutta edellä mainituista syistä johtuen sijoita biohajoava pussi sisältöineen vielä paperisen pussin sisälle.

Mikäli erilliskeräyksen aikana sisällä ilmenee haju- tai pikkukärpäshaittoja, niin suosittelemme tihentämään sisäastian tyhjentämisväliä ulkoastiaan. Paperisia pusseja on tässä kokeilussa laskettu kuluvan 3 kpl/viikko. Voit käyttää muita biohajoavia pusseja myös esim. kalanperkeissä, mutta sijoita biohajoava pussi sisältöineen vielä paperisen pussin sisälle.

Hajut:

  • Haiseeko itse ulkoastia? Puhdista astia aina tarvittaessa (vähintään 2 krt vuodessa). Parhaiten tämä onnistuu juoksevan veden alla, harjan ja miedon pesuaineen avulla.
  • Haiseeko astiaan sijoitettu biojäte? Biojätteen tulisi olla mahdollisimman kuivaa ulkoastiaan vietäessä. Tarkkaile paperipussiin laitettavaa biojätettä ja valuta kosteasta biojätteestä ennen pussiin laittoa nesteet pois. Käytä tarvittaessa esim. talouspaperia, sanomalehteä tai kananmunakennoa. Anna biojätteen hengittää, eli sijoita astia siten, että ilma pääsee kuivattamaan biojätettä.

Haittaeläimet:

  • Sulje astian kansi käytön jälkeen, jottei haittaeläimet kuten kärpäset pääse käsiksi biojätteisiin.
  • Sijoitathan astiaan vain hyvin suljettuja biojätepusseja, sillä esiin jäävä biojäte houkuttelee kärpäsiä.
  • Tarkkaile astiaan laitettavan biojätteen kosteutta. Valuta ylimääräiset nesteet pois biojätteestä ennen astiaan laittoa esim. siivilän avulla.
  • Käytä kosteiden biojätteiden kuivikkeena esim. talouspaperia, pientä määrää sanomalehteä tai kananmunakennoa.
  • Anna paperipussin hengittää sisäkeräysastiassa, eli sijoita sisäastia mahdollisimman ilmavaan paikkaan. Sisäastian voi sijoittaa myös keittiön tasolle. Tiesitkö, että biojäte kuivuu ilmavassa paikassa ja näin ollen se ei aiheuta hajuhaittoja tai houkuta pikkukärpäsiä. Kokeile vaikka!

Ulkoastian pohjalle voi plussakelillä muodostua kondenssivettä. Pussin vaihdon yhteydessä nesteen voi hyödyntää esim. kasteluvetenä. Kondenssiveden lisäksi pohjalle voi kertyä biojätteiden mukana astiaan päätynyttä nestettä. Tämän vuoksi onkin tärkeää eritellä nesteet pois biojätteistä ennen astiaan sijoittamista ja tarvittaessa käyttää kuiviketta.

Pienastia-asiakas
Ulkoastiaa täyttäessä on hyvä huomioida, että sen kansi tulee saada suljettua ja lukittua mahdollisten haittaeläin- ja hajuhaittojen ehkäisemiseksi. Astiakoko on pyritty mitoittamaan perhekoon mukaisesti siten, että sen tilavuus on riittävä kahden viikon jätemäärien erilliskeräyksen ajaksi. Huomioithan, että kokeilu on suunnattu nimenomaan keittiössä syntyvien biojätteiden erilliskeräystä varten, joten on ensisijaisen tärkeätä, että lajitteluohjeita noudatetaan koko kokeilun ajan.

Biolinkki-asiakas
Voit täyttää pihallasi sijaitsevaa biojäteastiaa normaalisti, lajitteluohjeiden mukaisesti.

Vaikka paperinen biojätepussi on käsitelty vettä hylkiväksi, niin hyvin nestepitoiset biojätteet voivat tulla ennen pitkään pussista läpi. Pyri tällaisten biojätteiden osalta valuttamaan aina kaikki ylimääräinen neste viemäriin, ennen kuin laitat ne sisällä olevaan biojäteastiaan. Jos paperipussiin laitetaan liian märkää biojätettä, voi neste kertyä astian pohjalle ja tämä aiheuttaa puhdistustarpeen. Huuhtaise astia juoksevan veden alla ja puhdista sitä tarvittaessa harjan ja miedon pesuaineen avulla.

Huomaathan, että pienet määrät ruokaöljyä ja kinkunpaistorasvaa voi imeyttää talouspaperiin ja laittaa biojätteeseen. Tästä suurempi määrä nestemäistä rasvaa ja öljyä lajitellaan sekajätteeseen jäähdytettynä ja pakattuna esim. maitopurkkiin.

Laita muuten kosteissa biojätteissä biojätepussin pohjalle hieman talouspaperia imemään kosteutta.

Pienastia-asiakas
Paperisen biojätepussin ja ulkoastian suojapussin avulla ulkoastia säilyy pääosin puhtaana. Mikäli astia kuitenkin likaantuu, sen saa nopeasti puhtaaksi joko talouspaperilla pyyhkien tai huuhtelemalla se pienellä määrällä vettä.

Biolinkki-asiakas
240 litran astiat puhdistetaan tarvittaessa palveluntuottajan toimesta.

Mikäli astia hajoaa siten, ettei sen avulla ole enää mahdollista jatkaa keräystä, ole yhteydessä Salpakierron asiakaspalveluun.

Toivoisimme sinun jatkavan, mutta aina tämä ei ole mahdollista esim. muuton vuoksi. Kun tiedät muuttopäivämäärän, lähetä meille sähköpostilla (linda.karlstrom@salpakierto.fi) tieto muutosta ja toivotusta viimeisestä tyhjennyspäivästä. Huomaathan että palvelussa on kuukauden irtisanomisaika, joten ilmoitathan lopetuksesta viimeistään kaksi tyhjennyskertaa aiemmin.

Palvelun keskeyttäminen esimerkiksi kuukaudeksi ei ole mahdollista.

Biojätteiden erilliskeräyspalvelusta laskutetaan Bioneeria 3 kk:n välein. Mikäli laskun haluaa verkkopankkiin, voi E-laskun tilata omasta verkkopankista.