Jätelaki uudistui - mikä jätehuollossa muuttuu?
- Asuinkiinteistöille tuli uusia tiukempia jätteen erilliskeräysvelvoitteita alkaen heinäkuusta 2022
- Jätteen keräys ja kuljetus on muuttunut Salpakierron järjestämäksi bio- ja pakkausjätteiden sekä metallijätteen osalta alkaen elokuusta 2023
- Energiajätteen erilliskeräysvelvoite päättyy ja vaihtuu kierrätykseen alkaen elokuusta 2023
- Poistotekstiilin keräys on alkanut alueellisissa keräyspisteissä 1.1.2023 alkaen
- Salpakierron jätekuljetusten alettua kaikki toimialueen asuinkiinteistöt voivat halutessaan liittyä biojätteen, pakkausjätelajien ja metallijätteen erilliskeräykseen
- Jätelajikohtaiset lajitteluohjeet ovat muuttuneet, koska energiajätteen keräysvelvoite päättyy ja poistotekstiilin keräys alkaa
Uuden jätelain tuomat muutokset koskevat kaikkia toimialueemme vakituisia ja vapaa-ajan asumisen kiinteistöjä, muita asumiseen verrattavia kiinteistöjä, kunnan hallinto- ja palvelutoiminnan kiinteistöjä sekä liikehuoneistoja, joissa syntyvä yhdyskuntajäte kerätään yhdessä asumisessa syntyvien jätteiden kanssa. Em. kiinteistöjen jätehuollosta määrätään alueellisen jätehuoltoviranomaisen, Lahden seudun jätelautakunnan, antamissa jätehuoltomääräyksissä.
Usein kysytyt kysymykset -osion löydät sivuston alaosasta.
Erilliskeräyksen velvoitealueet ja oman kiinteistösi kuulumisen jätelajin erilliskeräyksen velvoitealueelle voit tarkistaa oheisesta karttasovelluksesta:
Jätehuollon muutoksia käsittelevien livelähetysten tallenteet katsottavissa
- YouTube-live: ”Mitä jätelakimuutos tarkoittaa eri kokoisille kiinteistöille? Miten lajittelu muuttuu?” Katso tallenne tästä.
- YouTube-live: ”Energiajätteen keräys loppui, mitä nyt? Miten lajittelen jatkossa energiajätteeseen kuuluneet jätteet?” Katso tallenne tästä.
- YouTube-live: ”Lajittelu haltuun 2024” Katso tallenne tästä.
- YouTube-live: ”Näin lajittelet pakkausjätteet 2024” Katso tallenne tästä.
- YouTube-live: ”Biojätteen erilliskeräys pienkiinteistöillä”. Katso tallenne tästä.
Energiajätteen keräysvelvoite päättyi toimialueen vähintään 5 huoneiston kiinteistöiltä 1.8.2023 ja päättyy 1-4 huoneiston kiinteistöiltä 30.6.2024.
Ennen energiajätteeseen lajitelluista jätteistä laitetaan jatkossa sekajätteeseen muut kuin muovipakkauksiin, kartonkipakkauksiin, biojätteeseen tai poistotekstiileihin kelpaavat.
Kodin jätteiden lajitteluohjeet on päivitetty ja voimassa olevat ohjeet löytyvät tästä:
Energiajätteen keräys päättyy - miten jatkossa lajitellaan?
Muovipakkauksiin lajitellaan kotitalouden tyhjät ja kuivat muovipakkaukset, myös PVC-muoviset. Jos tuote on muovia ja pakkaus, se kuuluu muovipakkausten keräykseen. Lue lisää.
Kartonkipakkauksiin lajitellaan tyhjät, puhtaat ja kuivat kartonkia olevat pakkaukset. Lue lisää.
Pehmopaperit, kuten talouspaperit, nenäliinat, käsipyyhepaperit, servietit ja vastaavat lajitellaan biojätteeseen. Maalin tai muun vaarallisen jätteen jäämiä ei saa olla.
Suurimman osan tekstiileistä voit lajitella poistotekstiiliin. Poistotekstiilien keräykseen kelpaavat kuivat ja puhtaat vaatteet ja kodin tekstiilit, kuten housut, paidat, hameet, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Kuitenkaan mm. hygieniasyistä esimerkiksi alusvaatteita, sukkia, peittoja, tyynyjä, mattoja, pehmoleluja tai vastaavia ei keräykseen saa laittaa. Lue lisää.
Lajittele loput sekajätteeseen. Ennen energiajätteeseen lajitelluista jätteistä laitetaan jatkossa sekajätteeseen muut kuin muovipakkauksiin, kartonkipakkauksiin, biojätteeseen tai poistotekstiileihin kelpaavat. Tällaisia ovat esimerkiksi muut muovituotteet kuin pakkaukset, esim. keittiön muovikipot ja -kupit, leivinpaperit, voipaperit, tuorekelmut, pakastepussit, valokuvat, negatiivit, filmit, diat, röntgenkuvat, puupalat, lastulevypalat, muoviset pakkausvanteet, narut ja nauhat, lahjanauhat, teipit, kynttilänkannat ja lahjapaperit.
Lataa tiedostoPalvelumalli taajamien vähintään 5 huoneiston kiinteistöille
Pakkausjätteiden (kartonkipakkaukset, muovipakkaukset, lasipakkaukset ja metallipakkaukset) ja biojätteen lajittelu ja erilliskeräys tulee järjestää kaikissa taajamissa kiinteistöillä (esim. kerros- ja rivitaloyhtiöt), joissa on 5 asuinhuoneistoa tai enemmän.
Palvelumalli taajamien vähintään 5 huoneiston kiinteistöille on kuvattu oheisessa kuvassa. Avaa kuva kokonaiseksi klikkaamalla kuvan päällä olevaa + merkkiä.
Pakkausjätteiden keräys on alkanut ja Salpakierron jätekuljetuksiin on siirrytty elokuusta 2023 alkaen porrastetusti oheisen kuvan mukaan. Biojätteiden keräysvelvoite on lain mukaan alkanut jo 1.7.2022. Energiajätteen keräysvelvoite on päättynyt 1.8.2023 muovipakkausten keräyksen alettua.
Voit tarkistaa kiinteistön kuulumisen pakollisen erilliskeräyksen velvoitealueelle tästä karttaupotuksesta. Vapaaehtoisen erilliskeräyksen alue on pakollisen keräyksen alueen ulkopuolinen alue.
Lataa tiedostoPalvelumalli Lahden, Heinolan ja Hollolan keskustaajamien ja Nastolan kirkonkylän 1-4 huoneiston pienkiinteistöille
Biojätteen erilliskeräys alkaa ja Salpakierron jätekuljetuksiin siirrytään toimialueen yli 10 000 asukkaan taajamissa 1.7.2024. Toimialueella tällaisia isoja taajamia ovat Lahden, Heinolan ja Hollolan keskustaajamat ja Nastolan kirkonkylä. Astiatoimitukset alkavat huhtikuussa.
Palvelumalli isojen taajamien 1-4 huoneiston pienkiinteistöille on kuvattu oheisessa kuvassa. Avaa kuva kokonaiseksi klikkaamalla kuvan päällä olevaa + merkkiä.
Energiajätteen keräysvelvoite päättyy näiltä kiinteistöiltä 1.7.2024.
Vapaaehtoisesti kiinteistölle voi lisäksi tilata Salpakierrolta tyhjennykset biojätteelle sekä muovi-, kartonki-, lasi- ja metallipakkausjätteille.
Voit tarkistaa kiinteistön kuulumisen pakollisen erilliskeräyksen velvoitealueelle tästä karttaupotuksesta. Vapaaehtoisen erilliskeräyksen alue on pakollisen keräyksen alueen ulkopuolinen alue.
Löydät biojätekeräyksen alkamiseen liittyviä usein kysyttyjä kysymyksiä koostettuna sivuston alaosasta.
Lataa tiedostoPalvelumalli pienten taajamien ja haja-asutusalueiden pienkiinteistöille
Kaikissa toimialueen kunnissa haja-asutusalueella sekä pienissä taajamissa sijaitsevissa 1-4 huoneiston asuinkiinteistöissä, esim. omakotitaloissa, paritaloissa ja vapaa-ajanasunnoissa, tulee jatkossa olla jäteastia vain sekajätteelle. Energiajätteen erilliskeräysvelvoite ja lajittelu päättyy 1.7.2024.
Vapaaehtoisesti kiinteistölle voi lisäksi tilata Salpakierrolta tyhjennykset biojätteelle sekä muovi-, kartonki-, lasi- ja metallipakkausjätteille.
Palvelumalli on kuvattu oheisessa kuvassa. Avaa kuva kokonaiseksi klikkaamalla kuvan päällä olevaa + merkkiä.
Voit tarkistaa kiinteistön kuulumisen pakollisen erilliskeräyksen velvoitealueelle tästä karttaupotuksesta. Vapaaehtoisen erilliskeräyksen alue on pakollisen keräyksen alueen ulkopuolinen alue.
Lataa tiedostoSiirtyminen Salpakierron jätekuljetuksiin
Biojätteiden ja pakkausjätteiden (muovipakkaukset, kartonkipakkaukset, lasipakkaukset ja metallipakkaukset) jätekuljetukset (tyhjennykset) siirtyvät kunnan järjestämäksi eli Salpakierto Oy:n yhteisesti kilpailuttamaksi, eikä kiinteistönhaltija enää jatkossa itse sovi näiden jätelajien kuljetuksesta tai kilpailuta niitä.
Siirtyminen Salpakierron järjestämiin yhteisesti kilpailutettuihin jätekuljetuksiin tapahtuu toimialueellamme porrastetusti oheisessa kuvassa kerrotun aikataulun mukaisesti. Avaa kuva kokonaiseksi klikkaamalla kuvan päällä olevaa + merkkiä.
Lakivelvoitteen piiriin kuuluvan asiakkaan ei itse tarvitse irtisanoa ao. jätteenkuljetussopimuksia, vaan siirtymä yhteisiin jätekuljetuksiin tapahtuu automaattisesti. Energiajätteen kuljetussopimukset sen sijaan täytyy kiinteistönhaltijan itse irtisanoa muualla kuin kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alueilla (Kärkölässä, Artjärvellä tai Heinolan haja-asutusalueella).
Lakiuudistus ei vaikuta sekajätteen eikä paperin kuljetuksiin.
Lataa tiedostoLajittelu kiinteistöllä muuttuu
Energiajätteen erilliskeräys ja olemassaolo erikseen kerättävänä jätelajina päättyy, koska muovipakkausten ja kartonkipakkausten keräys laajenee entistä pienemmille asuinkiinteistöille.
Pehmopaperit lajitellaan jatkossa biojätteeseen ja jätteeksi päätyvät tekstiilit pääsääntöisesti poistotekstiiliin.
Lajitteluohjeet tulevat päivittymään lähempänä muutoksen voimaan astumista.
Lue lisää osiosta usein kysytyt kysymykset.
Toimialueemme uusi jätehuoltojärjestelmä ja jätteen kierto hyödyksi on kuvattu oheisessa kuvassa. Avaa kuva kokonaiseksi klikkaamalla kuvan päällä olevaa + merkkiä.
Lataa tiedostoPientalojen biojätekeräyksen alkamiseen liittyvät kysymykset
Biojäteastian vuokra- ja tyhjennyssopimusta ei tarvitse erikseen irtisanoa kuljetusyritykseltä, vuokra-astiat lunastetaan Salpakierrolle ja ne tarroitetaan uudelleen Salpakierron toimesta. Biojäteastian tyhjennykset jatkuvat sovitulla rytmillä jatkossakin, muutamien päivien poikkeamia tyhjennysrytmiin saattaa tulla uusien ajoreittien takia Salpakierron kuljetusten alkaessa.
Mikäli haluaa kuitenkin ottaa käyttöön tuulettuvan biojäteastian, jotta saat 4 viikon tyhjennysrytmin ympäri vuoden, tulee siitä ilmoittaa Salpakierrolle ja irtisanoa biojäteastia nykyiseltä palveluntarjoajalta.
Biojätteen tyhjennyssopimusta ei tarvitse irtisanoa kuljetusyritykseltä ja kiinteistön oma biojäteastia tarroitetaan uudelleen Salpakierron toimesta. Tyhjennykset jatkuvat sovitulla rytmillä jatkossakin, mutta muutamien päivien poikkeamia tyhjennysrytmiin saattaa tulla uusien ajoreittien takia Salpakierron kuljetusten alkaessa.
Mikäli kimpasta on tehty kimppailmoitus, ei kimpassa oleville kiinteistöille olisi pitänyt kirjettä tulla. Varmista tällöin jätekimpan vastuuhenkilöltä, että kirjeen saanut kiinteistö on ilmoitettu virallisesti jätekimpan osakkaaksi ja pyydä vastuuhenkilöä tarvittaessa lisäämään kiinteistö jätekimpan tietoihin. Lue lisää jätekimpasta täältä ja ilmoita tarvittaessa kimppalomakkeella muutoksista jätekimpan osakkaiden tiedoissa.
Vastaa vielä Salpakierron biojätteen keräystapa -kyselyyn 29.2.2024 mennessä ja ilmoita keräystavaksi biojätekimppa. Asiakasnumeron löydät jätehuollon perusmaksulaskulta. Tarvittaessa voit myös olla yhteydessä Salpakierron asiakaspalveluun.
Asiakasnumero löytyy miltä tahansa Salpakierrolta saamaltasi jätelaskulta (jätehuollon perusmaksu, jäteastian tyhjennysmaksu). Voit myös olla yhteydessä Salpakierron asiakaspalveluun.
Mikäli haluat vaihtaa olemassa olevan biojäteastian tuulettuvaan biojäteastiaan, ota mahdollisimman pikaisesti yhteyttä Salpakierron asiakaspalveluun, jotta Salpakierto osaa tilata tarvittavan määrän tuulettuvia biojäteastioita ja suunnitella niiden jakelun toimitukset. Astiajakelut aloitetaan huhtikuussa ja ne ovat toimitettuna kiinteistöille kesäkuun loppuun mennessä.
Tavallisen biojäteastian voi vaihtaa tuulettuvaksi biojäteastiaksi myöhemmässäkin vaiheessa. Huomioithan, että mahdollisesta vanhan astian (kuljetusyritykseltä lunastettu vuokra-astia) noudosta perimme astiahuoltomaksun. Kiinteistön oman astian voi tarvittaessa toimittaa lajitteluasemalle energiajätteen hinnalla.
Tuulettuvan biojäteastian toimituksesta ei tule kiinteistölle kustannuksia, eikä biojäteastiasta peritä erillistä vuokraa. 140 litraisen astian tyhjennysmaksu on 8,95 euroa. Voit tutustua tuulettuvan biojäteastian ominaisuuksiin täällä.
Kiinteistön omistajaa on lähestytty kirjeitse ja pyydetty ilmoittamaan aiottu biojätteen keräystapa annettuun määräaikaan mennessä. Kiinteistöille, jotka eivät ole ilmoittaneet aiottua keräystapaa, on toimitettu automaattisesti tuulettuva biojäteastia.
Jos sitten kiinteistön omistaja tuulettuvan jäteastian perille toimittamisen jälkeen haluaakin vaihtaa kompostointiin, niin Salpakierto perii astian poishakemisesta jätetaksan mukaiset kustannukset. Ole yhteydessä Salpakierron asiakaspalveluun asian selvittämiseksi.
Salpakierto toimittaa kiinteistöille tuulettuvan biojäteastian, jonka koko on 140 l. Mikäli tuulettuva biojäteastia ei ole sopivan kokoinen, olethan Salpakierron asiakaspalveluun yhteydessä sopivan astiavaihtoehdon löytämiseksi.
Salpakierron tyhjennysten alkaessa Salpakierto tarroittaa tyhjennysten piiriin kuuluvat biojäteastiat.
Biojätteen keräyksen vaihtoehtona on ruokajätteen kompostointi kiinteistöllä. Kiinteistön haltijan tulee itse hankkia tarpeisiinsa sopiva kompostori kiinteistölleen. Huomaathan, että kompostorin tulee olla lämpökompostori, mikäli ruokajätettä kompostoidaan talvikaudella 1.9.-30.4. Lue lisää kompostoinnista täältä.
Uusien alkavien sopimusten kohdalla oletuksena on pisin mahdollinen tyhjennysväli eli tuulettuvalla biojäteastialla ympäri vuoden 4 viikkoa ja tavallisella biojäteastialla kesäkaudella 2 viikkoa ja talvikaudella (1.9.-30.4.) 4 viikkoa.
Jos kiinteistölläsi on jo ollut biojätteen erilliskeräys, siirtyy tyhjennysrytmistä tieto Salpakierrolle ja tyhjennykset jatkuvat automaattisesti aiemman tyhjennysrytmin mukaisesti. Mikäli haluat muutoksia tyhjennysrytmiin, asioi Asiakasnetissä tai ota yhteyttä Salpakierron asiakaspalveluun.
Oman maksimissaan 240 litraisen energiajäteastian voi muuttaa biojäteastiaksi. Tyhjennysväli on tällöin maksimissaan kesäkaudella 2 viikkoa ja talvikaudella 4 viikkoa.
Kyllä voi. Voit esimerkiksi kompostoida ruokajätteet kesäkaudella omassa kotikompostorissa ja lajitella biojätteet talvikaudella biojäteastiaan. Kesäkaudella käyttämättömänä olevasta biojäteastiasta ei mene erillistä maksua tai vuokraa. Maksut ovat aina tyhjennyskertojen mukaan.
Ilmoita Salpakierron asiakaspalveluun haluamasi biojäteastian tyhjennyskuukaudet ja tee kompostointi-ilmoitus aiottujen kompostointikuukausien mukaisesti kirjallisesti Lahden seudun jätehuoltoviranomaiselle osoitteessa lahti.fi/jatehuoltoviranomainen. Huomioithan, että talvikaudella (1.9.-30.4.) kompostoitaessa kompostorin tulee olla lämpökompostori.
Mikäli kompostoinnissa tapahtuu muutoksia, tulee niistä aina tehdä ilmoitus Lahden jätehuoltoviranomaiselle kompostointi-ilmoituksella osoitteessa lahti.fi/jatehuoltoviranomainen. Kompostointi-ilmoitus on voimassa 5 vuotta.
Mikäli haluat tehdä vaihdoksen kotikompostoinnista biojätteen erilliskeräykseen, ota mahdollisimman pikaisesti yhteyttä Salpakierron asiakaspalveluun. Voit joko vaihtaa oman energiajäteastian biojäteastiaksi tai tilata käyttöön Salpakierron toimittaman tuulettuvan 140 litraisen biojäteastian.
Ilmoita kompostoinnin lopettamisesta Lahden seudun jätehuoltoviranomaiselle kirjallisesti ilmoituslomakkeella osoitteessa lahti.fi/jatehuoltoviranomainen.
Salpakierto aloittaa biojäteastioiden toimitukset huhtikuussa ja ne ovat toimitettuna kiinteistöille kesäkuun loppuun mennessä. Biojätteen keräysvelvoite ja siirtyminen Salpakierron kuljetuksiin alkaa 1.7.2024. Voit aloittaa biojäteastian täyttämisen näin ollen vasta kesäkuun lopussa, sillä ensimmäiset tyhjennykset uusille asiakkaille tulevat vasta heinäkuussa.
140 litraisen astian tyhjennysmaksu on 8,95 euroa (alv. sisältyy) ja 240 litraisen astian tyhjennysmaksu on 11,25 euroa (alv. sisältyy).
Jätekimpalle valitaan vastuuhenkilö, joka tekee jätekimpasta ilmoituksen Salpakierrolle Kaikkien jätekimpan osakkaiden tulisi lisäksi vastata tähän biojätteen keräystapakyselyyn 29.2.2024 mennessä ja vastata käyttävänsä kimppa-astiaa yhdessä naapurin/naapureiden kanssa.
Salpakierrolla on joistain paritaloista tiedossa vain toisen asunnon omistajan yhteystiedot, mille molempien asuntojen jätehuollon perusmaksulaskukin on mennyt. Jos paritalossa on yhteiset jäteastiat ei toisen osakkaan tarvitse tehdä mitään.
Jos paritalon asunnoilla on erilliset tavat hoitaa jätehuolto, pitää asiasta olla yhteydessä Salpakierron asiakaspalveluun.
Salpakierrolla on joistain paritaloista tiedossa vain toisen asunnon omistajan yhteystiedot, mille molempien asuntojen jätehuollon perusmaksulaskukin on mennyt. Näin ollen biojäteastia on toimitettu tiedossa olevalle yhteystiedolle. Ole yhteydessä Salpakierron asiakaspalveluun oman biojäteastian saamiseksi.
Helpoin tapa muuttaa tyhjennysrytmiä on kirjautua Asiakasnettiin. Tarvitset tällöin asiakasnumeron ja laskun numeron, joka löytyy esim. jätehuollon perusmaksulaskusta. 1.7.2024 alkavien kuljetusten tyhjennysrytmit näkyvät Asiakasnetissä aikaisintaan huhtikuussa. Voit myös ottaa yhteyttä Salpakierron asiakaspalveluun asian hoitamiseksi.
Tuulettuvassa biojäteastiassa ei käytetä isoa sisäsäkkiä, joten biojäte tulee olla pakattuna mieluiten paperipussiin, jolloin tuulettuva jäteastia toimii parhaiten. Toisena vaihtoehtona on maissitärkkelyspohjainen biojätepussi. Pakkaamatonta biojätettä ei tuulettuvaan biojäteastiaan saa laittaa.
Biojäteastioiden tyhjennyshintaan kuuluu jäteastioiden pesu kaksi kertaa vuodessa (kevät/syksy) jätehuoltomääräysten mukaisesti.
Jos kompostoit osan vuotta, esimerkiksi 4-6 kk vuodesta, se tarkoittaa että loppuvuoden ajan sinun tulee kerätä ruokajätteet säännöllisesti tyhjennettävään biojäteastiaan. Kompostointi-ilmoituksen tekeminen osalle vuodesta ei poista biojätteen erilliskeräysvelvoitetta loppuosalta vuotta, jos kiinteistösi kuuluu biojätteen keräysvelvoitteen piiriin.
Usein kysytyt kysymykset muutoksia koskien
Uuden jätelain tuomat muutokset koskevat kaikkia toimialueemme vakituisia ja vapaa-ajan asumisen kiinteistöjä, muita asumiseen verrattavia kiinteistöjä, kunnan hallinto- ja palvelutoiminnan kiinteistöjä sekä liikehuoneistoja, joissa syntyvä yhdyskuntajäte kerätään yhdessä asumisessa syntyvien jätteiden kanssa. Em. kiinteistöjen jätehuollosta määrätään alueellisen jätehuoltoviranomaisen, Lahden seudun jätelautakunnan, antamissa jätehuoltomääräyksissä, jotka täydentävät jätelakia. Ajantasaiset jätehuoltomääräykset löytyvät täältä.
Pakkausjätteiden (kartonkipakkaukset, muovipakkaukset, lasipakkaukset ja metallipakkaukset) ja biojätteen lajittelu ja erilliskeräys tulee järjestää kaikissa taajamissa kiinteistöillä, joilla on 5 asuinhuoneistoa tai enemmän. Biojätteiden erilliskeräysvelvoite alkaa 1.7.2022. Pakkausjätteiden erilliskeräysvelvoite alkaa porrastetusti Salpakierron yhteisesti kilpailuttamien jätekuljetusten alkaessa elokuusta 2023 alkaen.
Biojätteen erilliskeräysvelvoite laajenee lisäksi 1-4 huoneiston pienkiinteistöille yli 10 000 asukkaan taajamissa 1.7.2024 alkaen. Tällaisia alueita toimialueellamme ovat Lahden, Heinolan ja Hollolan keskustaajamat sekä Nastolan kirkonkylä. Biojätteen erilliskeräyksen vaihtoehtona on kotikompostointi.
Eri kokoisten kiinteistöjen lain edellyttämä jätehuollon palvelumalli on kuvattu tältä sivustolta ylempänä löytyvässä kuvassa.
Biojätteen erilliskeräysvelvoite alkaa pienillä, 1-4 huoneiston asuinkiinteistöillä yli 10 000 asukkaan taajamissa 1.7.2024, kun Salpakierron biojätekuljetukset niissä alkavat. Salpakierron toimialueella yli 10 000 asukkaan taajamia ovat Lahden, Hollolan ja Heinolan keskustaajamat ja Nastolan kirkonkylä.
Biojätteen erilliskeräyksen vaihtoehtona on ruokajätteen kompostointi. Kompostoinnista tulee ilmoittaa kirjallisesti Lahden seudun jätehuoltoviranomaiselle osoitteessa lahti.fi/jatehuoltoviranomainen -> jätehuollon asiointi ja lomakkeet
Energiajätteen keräysvelvoite loppuu pienkiinteistöiltä koko toimialueella 1.7.2024. Pientalot voivat halutessaan siirtyä energiajätteen erilliskeräyksestä muovipakkausten erilliskeräykseen jo 1.8.2023 alkaen. Muovipakkausten erilliskeräys on pientaloille vapaaehtoista.
Koko toimialueella myös pienkiinteistöjen on mahdollista liittyä biojätteiden ja pakkausjätelajien, esim. muovipakkausten tai kartonkipakkausten erilliskeräykseen vapaaehtoisesti. Sekajätteen osalta toimitaan, kuten tähänkin asti.
Biojätteiden ja pakkausjätteiden (muovipakkaukset, kartonkipakkaukset, lasipakkaukset ja metallipakkaukset) jätekuljetukset (tyhjennykset) siirtyvät kunnan järjestämäksi, eikä kiinteistönhaltija enää itse sovi näiden jätelajien kuljetuksesta tai kilpailuta niitä.
Tämä tarkoittaa, että Salpakierto Oy kilpailuttaa jatkossa omistajakuntiensa puolesta em. jätelajien kuljetukset asuinkiinteistöiltä käsittelyyn ja hoitaa kuljetuksiin liittyvän asiakaspalvelun ja laskutuksen.
Siirtyminen Salpakierron järjestämiin yhteisesti kilpailutettuihin jätekuljetuksiin tapahtuu toimialueellamme porrastetusti seuraavan aikataulun mukaan:
- Muovipakkaukset 08/2023
- Kartonkipakkaukset 10/2023
- Lasipakkaukset ja metallijäte 1/2024
- Biojäte vähintään 5 huoneiston kiinteistöt 3/2024
- Biojäte 1-4 huoneiston kiinteistöt isoissa taajamissa (Heinola, Hollola, Lahti + Nastola kk) 7/2024
- Lahden keskustan alueella, joka on esitetty jätehuoltomääräysten liitteessä 4, käsin siirrettävien jäteastioiden jätteenkuljetus biojätteen, kartonki-, muovi-, lasi- ja metallipakkauksien osalta alkaa Salpakierron järjestämänä 1.8.2023 alkaen kaikissa vähintään 5 huoneiston kiinteistöissä. Keskusta-alue poikkeaakin täten aikataulultaan muista alueista, joissa Salpakierron jätekuljetuksiin ja bio- ja pakkausjätelajien keräyksiin siirrytään vaiheittain.
Asiakkaan ei itse tarvitse irtisanoa ao. jätteenkuljetussopimuksia, vaan siirtymä yhteisiin jätekuljetuksiin tapahtuu automaattisesti. Energiajätteen tyhjennyssopimus on sen sijaan irtisanottava itse muualla kuin kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alueilla Kärkölässä, Artjärvellä ja Heinolan haja-asutusalueilla.
Lakiuudistus ei vaikuta sekajätteen eikä paperin kuljetuksiin.
Se tarkoittaa, että Salpakierto Oy kilpailuttaa jatkossa bio- ja pakkausjätteiden jätteenkuljetukset koko toimialueellaan hankintalain mukaisesti omistajakuntiensa puolesta.
Yksityiset kuljetusurakoitsijat tekevät edelleen konkreettisen jätteen keräystyön. Salpakierto suunnittelee koko toimialueen keräysjärjestelmän ja urakka-alueet. Salpakierto hoitaa tyhjennyksiä koskevan asiakaspalvelu ja laskutuksen. Kaikki asuinkiinteistöt liitetään lainsäädännön mukaisesti jätteenkuljetukseen.
Energiajätteen keräysvelvoite ja olemassaolo omana jätelajina päättyy, koska muovipakkausten ja kartonkipakkausten keräys laajenee entistä pienemmille asuinkiinteistöille. Energiajätteen sisältö on tehdyn jätteen koostumustutkimuksen mukaan suurimmaksi osaksi suoraan kierrätettäviin jätelajeihin kuuluvaa muovia, kartonkia, pehmopaperia ja tekstiiliä, eikä energiajätettä enää kannata kerätä lisäjätelajina kiinteistöiltä muovipakkausten ja kartonkipakkausten erilliskeräyksen lisäännyttyä.
Myös jätelainsäädännön näkökulmasta pakkausjätettä ei saa enää ohjeistaa ja kerätä energiajätteeksi, koska pakkausjätteet tulee kerätä erikseen.
Energiajätteestä on lajittelulaitoksessa saatu eroteltua kiertoon muovilaatuja ja metallia. Kartongin lajittelu laitosmaisesti erilleen ja kierrätykseen muusta energiajätteestä on sen sijaan osoittautunut liian haasteelliseksi mm. laadun vuoksi. Energiajätteeseen lajiteltu kartonki onkin päätynyt pääasiassa energiahyötykäyttöön kierrätyksen sijaan.
Pehmopaperit lajitellaan jatkossa biojätteeseen ja jätteeksi päätyvät tekstiilit pääsääntöisesti poistotekstiiliin. Lajitteluohjeet tulevat päivittymään lähempänä muutoksen voimaan astumista.
Toimialueemme uusi jätehuoltojärjestelmä ja jätteen kierto hyödyksi on kuvattu tältä sivustolta löytyvässä kuvassa.
Uusi jätelaki ei vaikuta sekajätteen kuljetuksiin. Sekajätteen osalta jätteenkuljetusjärjestelmästä päättää toimialueen jätehuoltoviranomainen, Lahden seudun jätelautakunta. Jätelautakunta päätti kokouksessaan 15.12.2022, että koko toimialueella siirrytään kunnan järjestämään eli Salpakierron yhteisesti kilpailuttamaan jätteenkuljetukseen sekalaisen yhdyskuntajätteen osalta. Kunnan järjestämään kuljetukseen siirrytään portaittain 1.4.2026-1.3.2027. Lue uutinen.
Sekajätteen tyhjennys ja kuljetus säilyy ennallaan, kunnes sen osalta siirrytään kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen. Kiinteistönhaltijan järjestämän jätteenkuljetuksen alueella kiinteistönhaltija sopii sekajätteen kuljetuksesta ja tyhjennyksestä haluamansa, alueella toimivan yksityisen kuljetusyrityksen kanssa.
Kunnan järjestämän, yhteisesti kilpailutetun jätteenkuljetuksen alueilla Kärkölässä, Orimattilan Artjärvellä ja Heinolan haja-asutusalueella sekajätteen kuljetuksen ja tyhjennyksen hoitaa Salpakierto ja jätehuoltoon liitytään ottamalla yhteyttä Salpakierron asiakaspalveluun.
Pakkausjätteen keräyksestä peritään asukkaalta/kiinteistöltä kuljetuskustannukset, mutta ei jätteenkäsittelymaksua. Pakkausjätteiden käsittely kuuluu pakkausten tuottajayhteisön vastuulle ja katetaan pakkausten ostohinnassa.
Pakollisen keräyksen alueella sijaitsevilla kiinteistöillä on niiden koosta riippuen jätelain ja jätehuoltomääräysten mukainen velvoite lajitella sekajätteestä erikseen biojätettä ja pakkausjätteitä.
Jätelain mukainen erilliskeräyksen velvoite em. jätelajeille koskee jatkossa kaikkia vähintään 5 huoneiston asuinkiinteistöjä kaikissa taajamissa bio- ja pakkausjätteiden osalta sekä kaiken kokoisia asuinkiinteistöjä yli 10 000 asukkaan taajamissa biojätteen osalta.
Pakollisen alueen aluerajaukset määritellään jätehuoltomääräyksissä.
Voit tarkistaa kiinteistösi kuulumisen pakollisen erilliskeräyksen velvoitealueelle tästä karttaupotuksesta.
Vapaaehtoisen keräyksen alue on pakollisen keräyksen alueen ulkopuolinen alue. Sillä sijaitsevilla kiinteistöillä ei jätelain tai jätehuoltomääräysten mukaan ole velvoitetta liittyä bio- tai pakkausjätteiden erilliskeräykseen. Vapaaehtoisen keräyksen vyöhykkeellä kaiken kokoiset asuinkiinteistöt voivat kuitenkin niin halutessaan liittyä bio- tai pakkausjätteiden erilliskeräykseen.
Voit tarkistaa kiinteistösi kuulumisen pakollisen erilliskeräyksen velvoitealueelle tästä karttaupotuksesta.
Salpakierto Oy:n järjestämän, yhteisesti kilpailutetun jätteenkuljetuksen osalta maksuista päättää Lahden seudun jätelautakunta, joka on toimialueen jätehuoltoviranomainen. Maksut on määritelty jätetaksan jätemaksutaulukossa. Tyhjennysmaksu koostuu jätekuljetuksen ja jätteenkäsittelyn osuuksista.
Yhteisesti kilpailutetun jätteenkuljetuksen tyhjennysmaksut bio- ja pakkausjätteiden on määritelty 1.7.2023 voimaan tulevassa Lahden seudun jätetaksassa.
Vapaaehtoisesti keräykseen voivat liittyä kaikki toimialueen kiinteistöt niiden koosta riippumatta. Näin ollen bio- ja pakkausjätteiden keräykseen liittyminen on mahdollista myös pientaloille. Pakkausjätteistä voi valita halutessaan keräyksen esimerkiksi vain muovipakkausjätteelle. Keräysastian koko on valittavissa ja hinta määräytyy jätetaksan mukaisesti. Liittyminen tapahtuu ottamalla yhteyttä Salpakierron asiakaspalveluun.
Salpakierto Oy:n järjestämän, yhteisesti kilpailutetun jätteenkuljetuksen osalta maksuista päättää Lahden seudun jätelautakunta, joka on toimialueen jätehuoltoviranomainen. Hinta on määritelty jätetaksan jätemaksutaulukossa. Yhteisesti kilpailutetun jätteenkuljetuksen tyhjennysmaksut bio- ja pakkausjätteiden osalta on määritelty 1.7.2023 voimaan tulevassa Lahden seudun jätetaksassa.
Voit tarkistaa kiinteistösi kuulumisen pakollisen erilliskeräyksen velvoitealueelle tästä karttaupotuksesta.
Salpakierto lähettää postitse kirjeen kaikille kiinteistönhaltijoille, joiden kiinteistölle jokin jätelaji tai keräys tulee uutena pakolliseksi järjestää. Salpakierto toimittaa tarvittavat jäteastiat ao. kiinteistöille. Jäteastia sisältyy keräykseen.
Bio- ja pakkausjätteiden osalta vanhoja sopimuksia ei tarvitse irtisanoa. Sopimus päättyy automaattisesti yhteisesti kilpailutetun jätteenkuljetuksen alkaessa. Energiajätteen tyhjennyssopimus tulee sen sijaan asukkaan itse irtisanoa sen erilliskeräysvelvoitteen päättyessä muualla kuin kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alueilla Kärkölässä, Artjärvellä ja Heinolan haja-asutusalueella.
Energiajätteen erilliskeräyksen velvoite päättyy vähintään 5 huoneiston kiinteistöiltä, joilla alkaa muovipakkausten erilliskeräys 1.8.2023. Muilta kiinteistöiltä energiajätteen keräysvelvoite päättyy 1.7.2024.
Sekajätteen ja paperin kuljetukset eivät kuitenkaan siirry Salpakierron järjestämäksi, vaan niiden osalta palvelu jatkuu entiseen tapaan.
Taajama-alueilla tai asema- tai yleiskaavoitetulla palvelu-, matkailu- tai työpaikka-alueella sijaitsevalta kiinteistöltä, kunnallisen yhdyskuntajätehuollon piiriin kuuluvilla kiinteistöillä (kunnan hallinto- ja palvelutoiminta ja liikehuoneistot, joissa syntyvä yhdyskuntajäte kerätään yhdessä asumisessa syntyvien jätteiden kanssa) muussa kuin Lahden seudun jätehuoltomääräysten 12 §:n mukaisessa asumisessa syntyvät jätteet on lajiteltava ja erilliskerättävä omiin kiinteistökohtaisiin jäteastioihin seuraavasti:
- Sekajäte: kaikki kiinteistöt
- Biojäte: jos jätelajia kertyy keskimäärin yli 10 kg viikossa
- Muovipakkaukset: jos jätelajia kertyy keskimäärin yli 5 kg viikossa
- Paperi- ja kartonkipakkaukset: jos jätelajia kertyy keskimäärin yli 5 kg viikossa
- Lasipakkaukset: jos jätelajia kertyy keskimäärin yli 2 kg viikossa
- Metallijäte: jos jätelajia kertyy keskimäärin yli 2 kg viikossa
- Paperi: kuten jätelain 49 ja 50 § määräävät
- Puu: jos jätelajia kertyy keskimäärin yli 50 kg viikossa
Aluekeräyspisteet eivät lisäänny. Aluekeräyspisteellä kerätään asumisesta syntyvää sekajätettä ja nyt tapahtuva kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen laajeneminen koskee ainoastaan bio- ja pakkausjätteitä. Sekajäte säilyy edelleen kiinteistönhaltijan järjestämän jätteenkuljetuksen piirissä niissä kunnissa ja niillä alueilla, joissa ei ole kunnan yhteisesti kilpailuttamaa sekajätteen kuljetusta. Aluekeräyspisteitä voi olla ainoastaan alueilla, missä kerätään sekajätettä yhteisesti kunnan kilpailuttamana.
Salpakierto kerää asuinkiinteistöiltä jatkossa biojätteet, pakkausjätteet (kartonki-, lasi- ja muovi- ja metallipakkaukset). Näiden jätelajien tyhjennys ja kuljetus kiinteistöltä käsittelyyn kilpailutetaan yhteisesti. Kiinteistönhaltijan vastuulle jää edelleen huolehtia sekajäteastian tyhjennyksen sopimisesta (paitsi kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alueilla Kärkölässä, Orimattilan Artjärvellä ja Heinolan haja-asutusalueella) sekä paperiastian tyhjennyksestä sopimisesta.
Poistotekstiilit eli jätteeksi menevät tekstiilit tullaan keräämään alueellisissa keräyspisteissä 1.1.2023 alkaen, eikä niille tule keräystä kiinteistöille. Toimialueen alueelliset keräyspisteet löytyvät täältä.
On hyvä huomioida, että kumiset, nahkaiset ja keinonahkaiset tuotteet kuuluu jatkossakin lajitella sekajätteeseen. Lajitteluohjeistukset tulevat päivittymään lähempänä muutoksen voimaan astumista.
Aluekeräyspisteisiin jää ainoastaan sekajätteen keräys energiajätteen keräysvelvoitteen päättyessä. Pakkausjätteiden keräys on järjestetty joko kiinteistöllä tai Rinki-ekopisteillä.
Jätteiden keräys sekajätteen ja paperin keräystä lukuun ottamatta siirtyy Salpakierron kilpailuttamaksi ja kaikki jätteenkuljetusurakat on tarkkaan mietitty alueiltaan järkeviksi kokonaisuuksiksi, joissa optimoidaan tyhjennysten reitit ja tyhjennysvälit.
Energiajätteen erilliskeräyksen päättymiseen liittyvät kysymykset
Energiajätteen keräysvelvoite loppuu vähintään 5 huoneiston kiinteistöiltä elokuussa 2023, kun muovinkeräys alkaa ao. kiinteistöllä.
Energiajätteen keräysvelvoite loppuu 1-4 huoneiston kiinteistöiltä koko toimialueella 1.7.2024. samaan aikaan, kun biojätteen kuljetukset käynnistyvät pienkiinteistöillä Lahden, Hollolan ja Heinolan keskustaajamissa ja Nastolan kirkonkylällä.
Energiajätteen keräysvelvoite päättyy aluekeräyspisteillä 1.7.2024 mennessä.
Kunnan hallinto- ja palvelutoiminnan, kuten koulujen ja päiväkotien osalta energiajätteen keräysvelvoite päättyy elokuussa 2023, kun muovipakkausten keräys niissä alkaa.
Keräyksen päättymiseen saakka energiajätettä lajitellaan kuten ennenkin.
Huomattavaa on, että kiinteistönhaltijan tulee itse irtisanoa energiajätteen tyhjennyssopimus erilliskeräysvelvoitteen päättyessä muualla kuin kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alueilla Kärkölässä, Artjärvellä ja Heinolan haja-asutusalueella.
Pientalot voivat vaihtaa energiajätteen keräyksen vapaaehtoiseen muovipakkausten keräykseen halutessaan jo 1.8.2023 alkaen, kun muovipakkausten keräys alkaa vähintään 5 huoneiston kiinteistöissä.
Energiajätteen keräysvelvoite päättyy ja siirrytään kierrätykseen. On tullut aika siirtyä energiajätteen erilliskeräyksen sijaan lajittelemaan sinne kuuluneet jätteet suoraan materiaalina kierrätettäviin lajeihin, kuten muovipakkauksiin ja kartonkipakkauksiin.
- Energiajätettä on erilliskerätty toimialueella vuodesta 1998 alkaen ja se on alusta saakka palvellut tavoitteitaan jätteen loppusijoittamisen vähentäjänä ja energiahyötykäytön lisääjänä.
- Uuden jätelain asuinkiinteistöille määräämien erilliskeräysvelvoitteiden myötä energiajätteen keräys erillisenä lajina on kuitenkin tullut tiensä päähän, kun muovipakkausten ja kartonkipakkausten keräys laajenee entistä pienemmille asuinkiinteistöille. Energiajätteen keräysvelvoite asuinkiinteistöillä loppuu, kun uuden jätelain mukaiset erilliskeräysvelvoitteet kiinteistöillä alkavat ja kun Salpakierto käynnistää pakkausjätteiden kuljetukset.
- Energiajätteen sisältö on jätteen koostumustutkimuksen mukaan suurimmaksi osaksi muovia ja kartonkia, eikä energiajätettä enää kannata kerätä lisäjätelajina kiinteistöiltä muovipakkausten ja kartonkipakkausten keräyksen lisäännyttyä. Energiajätteeseen lajitellaan myös paljon pehmopaperia (talouspaperi, nenäliinat, paperiset käsipyyhepaperit ja servietit), mikä on parempi saada kerättyä biojätteeseen ja sitä kautta kiertoon.
- Energiajäte sisältää paljon pakkausjätettä ja lainsäädännön näkökulmasta pakkausjätteitä ei saa enää ohjeistaa ja kerätä energiajätteeksi, koska pakkaukset kuuluu kerätä erikseen.
- Laajenevan keräysvelvoitteen piiriin kuuluvissa vähintään 5 huoneiston kiinteistöissä asuu 92 000 asukasta eli lähes puolet toimialueemme asukkaista. Toista puolta asukkaista palvelee kattava Rinki-ekopisteverkosto, mihin pakkausjätteet suositellaan vietävän kauppareissun yhteydessä. Rinki-pisteiden käyttö on maksutonta eikä lisää kotitalouden jätehuoltokustannuksia. Muut kuin pakkausjätteet, pehmopaperit ja poistotekstiilit laitetaan sekajäteastiaan.
- Keräysvelvoitteen ulkopuolelle jäävät asuinkiinteistöt, kuten esimerkiksi pienkiinteistöt voivat myös halutessaan liittyä vapaaehtoisesti pakkausjätteiden, kuten muovipakkausten erilliskeräykseen, jos Rinki-ekopisteiden käyttö ei ole mahdollista.
- Lähivuosina pientaloille tarjottavien jätehuoltopalvelujen kehitysvaihtoehtoja selvitetään ja parannetaan mahdollisesti monilokerokeräyksellä.
- Uuden jätelain myötä kiinteistöjen jätehuoltokulut saattavat lisääntyä, kun jätelajien erilliskeräys lisääntyy. Energiajätteen keräyksen lopettaminen tasapainottaa muodostuvia kustannuksia.
- Energiajätteen lopetus erikseen kerättävänä jätelajina ei tehtyjen laskelmien mukaan tule vaikuttamaan kierrätysasteeseen, koska niin suuri määrä asukkaita ja asuinkiinteistöjä saadaan kartonkipakkausten ja muovipakkausten erilliskeräyksen piiriin. Lisäksi esimerkiksi nyt energiajätteeseen lajitellut pehmopaperit puolestaan lajitellaan jatkossa biojätteeseen ja osa jätteeksi päätyvästä tekstiilistä poistotekstiilien keräykseen.
- Kierrätys tehostuu, kun eri pakkausjätelajit lajitellaan ja kerätään erikseen jo niiden syntypaikalla. Tällöin ne saadaan kaikkein puhtaimpina toimitettuna kierrätykseen.
- Erikseen lajitellusta energiajätteestä on lajiteltu laitosmaisesti kierrätykseen muovia ja metallia. Kartongin lajittelu laitosmaisesti erilleen ja kierrätykseen muusta energiajätteestä on sen sijaan osoittautunut liian haasteelliseksi mm. laadun vuoksi ja energiajätteeseen lajiteltu kartonki onkin päätynyt pääasiassa energiahyötykäyttöön kierrätyksen sijaan. Kartonkipakkausten erilliskeräyksen laajentuminen lisää kierrätykseen päätyvän kartongin määrää.
- Lajittelulaitoksessa erotellaan edelleen sekajätteestä SRF-polttoaineeksi kelpaavaa materiaalia ja sitä toimitetaan jatkossakin Lahti Energialle polttoaineeksi.
- Energiajätteestä jätelajina luopuminen myös helpottaa jäteneuvontaa, kun lajittelu on mahdollisimman yhdenmukaista valtakunnallisesti.
- Energiajätteen lajittelu jatkuu, kunnes uuden jätelain mukaiset erilliskeräysvelvoitteet kiinteistöillä alkavat ja kun Salpakierto käynnistää pakkausjätteiden kuljetukset. Siihen saakka lajitellaan, kuten ennenkin.
- Myös pientaloilla on mahdollisuus liittyä pakkausjätelajien keräykseen niin halutessaan ja energiajäteastian keräyksen sijaan voi sopia muovipakkausten keräyksestä jo 1.8.2023 alkaen. Pakkausjätteet voi toimittaa myös Rinki-ekopisteelle.
Suosittelemme viemään kartonki- ja muovipakkaukset jatkossa Rinki-ekopisteelle kauppareissun yhteydessä. Rinki-pisteiden käyttö on maksutonta eikä lisää taloutesi jätehuoltokustannuksia. Kaikki pehmopaperit (talouspaperi, nenäliinat, servietit, paperiset käsipyyhepaperit) voi laittaa biojätteeseen tai kompostoriin. Jätteeksi päätyvät tekstiilit viedään jatkossa poistotekstiilin keräykseen. Laitoslajittelulla täydennetään kotitalouksien tekemään lajittelutyötä sekajätteen osalta. Sekajätteestä erotellaan kierrätykseen sopivia materiaaleja. Kierrätyskelvoton sekajäte ohjataan energiahyötykäyttöön.
Myös pienet kiinteistöt voivat halutessaan tilata pakkausjätelajikohtaisen tyhjennyspalvelun Salpakierrolta.
Kyllä. Salpakierron lajittelulaitos LATE on kierrättänyt muovit energiajätteestä uusiomateriaaliksi. Jätteiden erilliskeräysvelvoitteiden lisääntymisen myötä sekajätteen seassa olevan biojätteen määrä vähenee merkittävästi ja sekajätteestä voidaan lajittelulaitoksessa lajitella kierrätykseen muoveja.
Kaikki jäte kannattaa kuitenkin lajitella jo sen syntypaikalla (kotona), koska syntypaikalla lajiteltu jäte saadaan kiertoon kaikkein puhtaimpana ja parhaiten. Suosittelemme lajittelemaan kaikki pakkausjätteet ja viemään ne joko Rinki-ekopisteelle tai niille tarkoitettuihin keräysastioihin kiinteistön jätepisteellä.
Negatiivisia työllisyysvaikutuksia ei ole näkyvissä. Salpakierron lajittelulaitoksella lajitellaan jatkossa sekajätteestä eroon kierrätyskelpoisia materiaaleja, SRF-polttoaineen tuotantoon kelpaavia materiaaleja ja muuhun energiahyödyntämiseen meneviä materiaaleja, vastaavalla tavalla, kuten aiemmin energiajätteestä eroteltiin.
Pakkausjätteiden keräyksen lisääntyessä suoraan kiinteistöltä jätekuljetusten määrä kokonaisuudessaan lisääntyy.
Tarpeettomaksi jäävän energiajäteastian voit myydä eteenpäin tai keksiä sille uutta käyttöä. Salpakierto ei lunasta asiakkaiden käyttämättömäksi jääviä jäteastioita.
Kotitalouksien tarpeettomaksi jääviä, jätehuoltomääräysten mukaisia muovisia jäteastioita otetaan vastaan kaikilla lajitteluasemilla maksutta kampanjaluonteisesti heinä-elokuun 2024 ajan. Astiat ohjataan materiaalikierrätykseen.
Kaikki kiinteistöt voivat halutessaan tilata pakkausjätelajikohtaisen tyhjennyspalvelun Salpakierrolta eli esimerkiksi vaihtaa energiajäteastiansa muovipakkausastiaksi.
Ei vaikuta. Lajittelulaitoksessa erotellaan edelleen sekajätteestä SRF-polttoaineeksi kelpaavaa materiaalia ja sitä toimitetaan jatkossakin Lahti Energialle polttoaineeksi. Lahti Energia tilaa polttoainetta myös muilta toimittajilta. Salpakierron tavoitteena on edistää materiaalien kierrätystä ja vähentää jätteen energiahyötykäyttöä.
Energiajätteen keräys kunnan hallinto- ja palvelutoiminnoista loppuu samalla, kun muovipakkausten ja kartonkipakkausten keräys alkaa, elokuusta 2023 alkaen.
Lue täältä lisää siitä, miten uuden jätelain myötä lajittelu ja jätekuljetukset muuttuvat kouluilla ja päiväkodeilla.
Jätetilaan, jäteastioihin ja tyhjennysväleihin liittyvät kysymykset
Astiat sisältyvät jätetaksassa määriteltyyn tyhjennysmaksuun.
Oman energiajäteastian voi vaihtaa muovipakkausten keräysastiaksi ilmoittamalla siitä asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@salpakierto.fi. Jäteastian tulee täyttää jätehuoltomääräyksissä jäteastialle määritellyt ehdot.
Asiakkaan omat astiat säilyvät asiakkaan omina ja ne korvataan uusilla astioilla vasta, kun edelliset rikkoontuvat.
Kiinteistönhaltijan järjestämän jätteenkuljetuksen alueella kiinteistöillä käytössä olevan sekajäteastian osalta ei tule muutoksia aiempaan. Tyhjennyksen hoitaa edelleen se kuljetusliike, jonka kanssa kiinteistöllä on sopimus jätehuollosta. Jäteastia voi olla kiinteistönhaltijan oma tai vuokrattu jätteenkuljetusliikkeeltä. Jätteenkuljetusyritykseltä vuokralla olevat käyttämättömäksi jäävät vuokra-astiat voi palauttaa vuokraajalle.
Kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alueella, missä Salpakierto Oy järjestää jätekuljetukset, bio- ja sekajäteastioiden osalta ei tule muutoksia. Olemassa olevat astiat korvataan Salpakierto Oy:n toimittamilla jäteastioilla vasta, kun ne ovat huonokuntoisuuden vuoksi käyttöön sopimattomia tai mikäli jäteastia ei täytä jätehuoltomääräyksissä keräysvälineelle määriteltyjä ehtoja. Salpakierto Oy arvioi keräysvälineiden korvaamisen tarpeen. Vuokralla oleva energiajäteastia palautuu Salpakierrolle.
Oman tarpeettomaksi jäävän energiajäteastian voi myydä eteenpäin tai keksiä sille uutta käyttöä. Salpakierto ei lunasta asiakkaiden käyttämättömäksi jääviä omia jäteastioita. Tarpeettomaksi jääviä, jätehuoltomääräysten mukaisia muovisia jäteastioita otetaan kotitalouksilta vastaan kaikilla lajitteluasemilla maksutta kampanjaluonteisesti heinä-elokuun 2024 ajan. Astiat ohjataan materiaalikierrätykseen.
Salpakierto ei lunasta asiakkaiden omia käyttämättömäksi jääviä jäteastioita. Tarpeettomaksi jääviä, jätehuoltomääräysten mukaisia jäteastioita otetaan kotitalouksilta vastaan kaikilla lajitteluasemilla maksutta kampanjaluonteisesti heinä-elokuun 2024 ajan. Astiat ohjataan materiaalikierrätykseen.
Kyllä. Jäteastian tulee täyttää jätehuoltomääräyksissä jäteastialle määritellyt ehdot. Tilaa biojätteen tyhjennys sopimalla asiasta asiakaspalvelumme kanssa.
Jos kiinteistöllä ei vielä ole lainkaan jäteastioita, Salpakierto toimittaa bio- ja pakkausjätteiden erilliskeräykseen tarvittavat jäteastiat kiinteistölle ennen jätteenkeräyksen alkamista. Keräysvelvoitteen piiriin kuuluville asuinkiinteistöille ilmoitetaan astioiden toimittamisen ja keräyksen alkamisen aikataulu.
Kaikille asuinkiinteistöille on ennen Salpakierron kuljetusten alkamista määritelty ns. oletuspalvelut eli asukasmäärän mukaan laskettu astiatarve (koko ja määrä). Mikäli esim. taloyhtiöllä on kuitenkin oma näkemys siitä, minkä kokoisia astioita ja montako niitä kiinteistölle halutaan, voi asiasta sopia Salpakierron asiakaspalvelun kanssa.
Sekajätteen kuljetuksesta ja tyhjennyksistä sekä sekajäteastiasta tulee sopia suoraan valitun kuljetusliikkeen kanssa, jos kiinteistö sijaitsee kiinteistönhaltijan järjestämän jätteenkuljetuksen alueella. Jäteastia voi olla myös asiakkaan oma. Kärkölässä, Orimattilan Artjärvellä ja Heinolan haja-asutusalueella eli kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alueilla sekajätteen kuljetuksista sovitaan Salpakierron kanssa.
Taloyhtiöille koostamamme Hyvän jätetilan ohjeistuksen löydät täältä.
Ohjeistus sisältää apua jätetilan ja jäteastioiden mitoitukseen ja suunnitteluun ja sieltä löytyvät myös jäteastioiden ohjeelliset mitat.
Monilokeroastioita ei jätelain muutosten jalkautuksen ensimmäisessä vaiheessa ole vielä toimialueellamme saatavilla.
Monilokerokeräys on tarkoitus aloittaa vuoden 2025 aikana. Monilokerokeräys on tarkoitettu 1-4 huoneiston kiinteistöille. Lue lisää monilokerokeräyksestä.
Tavallisten biojäteastioiden jätesäkit kuuluvat urakkaan ja astian tyhjennyksen hintaan ja ne asennetaan paikalleen tyhjennyksen yhteydessä. Tuulettuvassa biojäteastiassa ei käytetä suojasäkkiä. Muissa jäteastioissa ei ole tarpeen olla suojasäkkejä.
Suosittelemme vuokraamaan jäteastian kuljetusliikkeeltä.
Jätetilan laajennusta kannattaa harkita, jos kiinteistöllä kerättäviä jätelajeja tulee merkittävästi lisää lakivelvoitteen laajentumisen myötä. Suosittelemme tutustumaan jätehuoltomääräysten jäteastioiden sijoittamista koskeviin määräyksiin sekä hyvän jätetilan ohjeistukseen, jonka olemme koonneet tänne: salpakierto.fi/kiinteiston-jatehuolto/taloyhtiot/hyva-jatetila/
Myös jäteastioiden mitoitusta ja jäteastioiden tyhjennysvälejä kannattaa tarkastella uudelleen. Sekajätteen määrän tulisi vähentyä kierrätettävien jätelajien keräyksen lisääntyessä. Energiajätteen keräyksestä luopumisella sen keräysvelvoitteen päättymisen jälkeen voi saada lisää tilaa jätekatokseen.
Naapureina sijaitsevat kiinteistöt voivat myös sopia yhteisten jäteastioiden käytöstä eli muodostaa jätekimppoja. Yhteisiä jäteastioita voi käyttää kaikkien jätelajien keräämiseen. Kimpan osakkaita voidaan laskuttaa yhteislaskulla tai erillisillä laskuilla asiakkaan toiveiden mukaan. Jätekimpoista lisätietoa täällä: salpakierto.fi/kiinteiston-jatehuolto/jatekimppa/
Ei tarvitse. Lukituksesta ohjeistetaan toimialueen jätehuoltomääräyksissä.
Lukitseminen ei ole pakollista, vaan taloyhtiö voi itse päättää lukituksesta. Jos jätekatos lukitaan, niin tulee käyttää jätehuoltomääräyksissä velvoitettua lukitusjärjestelmää: iLOQ S50 -avainjärjestelmä. Lukitusjärjestelmä tulee olla käytössä 1.8.2023 mennessä. Lue täältä tiedotteemme koskien jätehuollon lukitusjärjestelmää.
Jätehuollon lukitusjärjestelmä on eri asia kuin taloyhtiön oma, asukkaiden käytössä oleva lukitusjärjestelmä. Ne eivät ole sidoksissa toisiinsa.
Eri jätelajien maksimityhjennysvälit selviävät uusista jätehuoltomääräyksistä ja niihin voi tutustua täällä.
Jäteastioiden tyhjennysvälit voivat olla 1, 2, 4, 6, 8 jne. viikkoa tarpeesta riippuen. Viikossa voi olla maksimissaan kaksi tyhjennystä. Kaikilla alueilla on käytössä samanlaiset tyhjennysvälit. Tyhjennysväleistä ohjeistetaan jätehuoltomääräyksissä.
Kyllä voi, jätehuoltomääräysten asettamien reunaehtojen mukaisesti.
Jäteastioiden tyhjennysvälit löytyvät täältä. Jätehuoltomääräyksistä päättää alueen jätehuoltoviranomainen, Lahden seudun jätelautakunta.