Monilokerokeräys tekee kierrätyksestä helppoa, kun pakkausjätteitä ei tarvitse säilyttää kotona kaapeissa eikä kuljettaa Rinki-ekopisteelle!

Monilokeroastiaan kerätään 4 eri pakkausjätelajia: muovipakkaukset, kartonkipakkaukset, lasipakkaukset ja metallipakkaukset. Muita jätteitä ei saa laittaa monilokeroastiaan. Monilokerokeräys on tarkoitettu ensisijaisesti omakotiasukkaille, mutta se soveltuu myös pieniin, enintään 4 asunnon taloyhtiöihin.

Monilokerokeräyksen aloitusvaiheen palvelualue

Aloitamme monilokerokeräyksen Lahden ja Hollolan keskustaajamien sekä Nastolan alueella syksyllä 2025.

Aloitusvaiheen palvelualueeseen kuuluville pienkiinteistöille tarjottiin mahdollisuutta tilata keräys 19.5.2024 mennessä. Jos myöhästyit annetusta määräajasta, mutta haluat tilata palvelun, ole yhteydessä sähköpostitse monilokero@salpakierto.fi ja kerro viestissä jäteastian nouto-osoite, astiakoko sekä alustava tyhjennysväli.

Lopullinen keräysalue varmistuu tilausten perusteella.

Monilokerokeräyksen aloitusvaiheen palvelualueen eli alueen, minne keräys on tässä vaiheessa mahdollista tilata, voi tarkistaa alla olevasta karttasovelluksesta (klikkaa oikeasta yläkulmasta päälle valinta Monilokerokeräys):

Monilokerokeräyksen keräysalue kartalla

Lue sivun lopusta keräystä koskevat usein kysytyt kysymykset ja palvelun esittelytiedot.

Ilmoita kiinnostuksesi monilokerokeräykseen

Mikäli kiinteistösi ei kuulu monilokerokeräyksen aloitusvaiheen palvelualueelle, et voi tässä vaiheessa tehdä tilausta. Voit kuitenkin edelleen ilmoittaa kiinnostuksesi keräystä kohtaan täyttämällä oheisen lomakkeen. Ilmoittamalla kiinnostuksesi et vielä sitoudu mihinkään:

Ilmoitan kiinnostukseni monilokerokeräykseen

Monilokerokeräystä on tavoitteena laajentaa jatkossa vaiheittain koko toimialueelle. Keräämme keräyksestä kiinnostuneiden tietoja keräysalueen laajentumisen suunnittelua varten. Näin voimme löytää yhtenäisiä asuinalueita, joissa kiinnostuneiden asiakkaiden määrä mahdollistaa palvelun laajentamisen.

 

Astian koko

Astian kooksi voi valita 370 litraa tai 660 litraa.

Astian koko Ulkomitat Tilavuus jätelajeittain
370 litraa leveys 77 cm
korkeus 110 cm
syvyys 81 cm
Muovipakkaukset 186 l
Kartonkipakkaukset 124 l
Lasipakkaukset 30 l
Metallipakkaukset 30 l
660 litraa  leveys 126 cm
korkeus 122 cm
syvyys 77 cm
Muovipakkaukset 285 l
Kartonkipakkaukset 285 l
Lasipakkaukset 45 l
Metallipakkaukset 45 l

Astian tyhjennysväli

Tyhjennysväli määräytyy kunkin kiinteistön omien tarpeiden mukaan. Astian kaikki lokerot tyhjennetään samalla kerralla. Käytännössä astian tyhjennysväli pitää valita sen mukaan, mitä jätettä taloudessa kertyy eniten ja miten usein ensimmäinen lokero täyttyy.

Keräyksen hinta

Monilokerokeräyksen hintaan kuuluu monilokeroinen jäteastia, astian tyhjennys sekä jätteen kuljetus ja käsittely. Palvelun kokonaishintaan vaikuttaa erityisesti astian tyhjennysväli.

Palvelun lopullinen hinta selviää, kun jätetaksa sille on määritetty. Monilokerokeräyksen hinta tulee nähtäväksi Lahden seudun jätelautakunnan määrittelemässä jätetaksassa 1.1.2025.

Monilokerokeräystä on käytössä muualla Suomessa mm. pääkaupunkiseudulla sekä Itä- ja Länsi-Uudellamaalla.  Em. alueilla monilokeroisen jäteastian tyhjennyshinta on ollut n. 13-15 euroa.

kuvituskuva

 

Usein kysytyt kysymykset

Ei ole. Palvelun tilaaminen on kiinteistöille täysin vapaaehtoista.

Ei saa, koska monilokeroinen jäteauto tyhjentää astiat ennalta määrättyyn, tietylle
jätelajille varattuun lokeroon.

Se ei ole mahdollista. Astiassa on aina neljä lokeroa, joiden paikat ja jakosuhteet ovat
ennalta määrätyt ja aina samat.

Tyhjennysväli määräytyy kunkin kiinteistön omien tarpeiden mukaan. Astian kaikki lokerot tyhjennetään samalla kerralla. Käytännössä astian tyhjennysväli pitää valita sen mukaan, mitä jätettä taloudessa kertyy eniten ja miten usein ensimmäinen lokero
täyttyy.

Pakkausjätelajien maksimityhjennysväli on 24 viikkoa. Voit valita oman tarpeesi mukaan tyhjennysväliksi joko 2, 4, 8, 12, 16 tai 24 viikkoa. Kaikki lokerot tyhjennetään samalla kerralla.

On. Otamme nyt vastaan vain sitovia tilauksia. Toki kiinteistön olosuhteet ja palvelutarpeet saattavat muuttua. Ilmoita meille siinä tapauksessa muutoksista mahdollisimman pian.

Kyllä. Voit muodostaa jätekimpan myös monilokeroastialle. Kun olet tilannut palvelun, Sinulle lähetetään sähköpostiisi ohjeet jätekimpan tekoon.

Hallinnoi palveluitasi sähköisen asiointipalvelumme Asiakasnetin kautta tai ota yhteyttä monilokero@salpakierto.fi. Astian vaihtaminen isompaan/pienempään on maksullista sen jälkeen, kun se on toimitettu kiinteistölle. Huomaathan, että tiedot monilokeropalvelusta tulevat Asiakasnettiin näkyviin vasta hieman ennen kuljetusten alkamista.

Pakkausjätteet kerätään monilokeroautoon, joka kuljettaa ne niitä hyödyntäviin laitoksiin. Laitoksissa niistä jalostetaan teollisuuden uusioraaka-ainetta.

Kierrätyskelpoisista muovipakkauksista jalostetaan raaka-ainetta, jota teollisuus käyttää uusiomuovituotteiden valmistamiseen. Näitä ovat esimerkiksi muovijätesäkit, -pussit, -putket ja-levyt. Kierrätykseen kelpaamaton muovi voidaan hyödyntää polttoaineena jätevoimaloissa sekajätteen joukossa. Jätemuovin lämpöarvo on sama kuin öljyn.

Kartonkipakkaukset matkaavat paalattavaksi välivarastoon. Sieltä paalit kuljetetaan raaka-aineeksi kartonkitehtaalle. Tehtaassa kartongista irrotetaan kartonkikuitu sekä muovi- ja alumiinipinnoitteet toisistaan. Kuidusta irrotettu pinnoite on pääosin muovia. Pinnoite kuivataan ja viedään voimalaitokseen energiahyödynnettäväksi. Osa kartonkipakkausten sisältämästä alumiinipinnoitteesta erotellaan ja kierrätetään raaka-aineena uusiin tuotteisiin. Kartonkitehtaalla kierrätyskartongin käyttökohteita ovat esimerkiksi aaltopahvin raaka-aineet, pakkauskartongit, kirjekuoret, laminaattipaperit sekä monenlaiset hylsyt.

Lasipakkauksista tehdään uusia lasipakkauksia eli lasipulloja ja -purkkeja. Lasia voidaan kierrättää rajattomasti uusien pakkausten valmistukseen ilman, että sen laatu tai puhtaus heikkenee.

Metallipakkausjäte toimitetaan koti- ja ulkomaisen metalliteollisuuden raaka-aineeksi. Kierrätysmetallista valmistetaan sekä uusia metallipakkauksia että muita metallituotteita, kuten polkupyörän runkoja, lapioita ja autojen osia. Metallin laatu ei huonone kierrätyksessä ja sitä voidaan kierrättää lähes loputtomiin.

Kuluttajapakkausten valtakunnallisesta keräämisestä kierrätykseen vastaa Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy. Lisätietoja rinkiin.fi.

Monilokeroastiat tyhjennetään niitä varten erikseen suunniteltuun monilokeroautoon, jossa on neljä eri säiliötä, yksi jokaiselle pakkausjätelajille. Oheisista linkeistä pääset tutustumaan monilokeroautoon.

Kuva 1

Kuva 2

Monilokeroastian hinta on yhden tyhjennyksen hinta. Tyhjennyshintaan on sisällytetty astiavuokra. Palvelun kokonaishintaan vaikuttaa astian tyhjennysväli ja mahdollisesti koko.

Monilokerokeräys alkaa vuoden 2025 syksyllä. Astiat toimitetaan tilanneille 1-2 kuukautta ennen palvelun aloittamista.

Keräykseen voi liittyä myös sen alkamisen jälkeen vuonna 2025. Ota yhteyttä monilokero@salpakierto.fi

Astia toimitetaan veloituksetta kiinteistölle. Jos jäteastia joudutaan vaihtamaan asiakkaan pyynnöstä tai jäteastia noudetaan pois kiinteistöltä asiakkaan pyynnöstä palvelusta luopumisen vuoksi alle vuoden kuluttua jäteastian toimituksesta, on astian poishaku maksullista.

Kiinteistönhaltijan on huolehdittava jäteastioista Lahden seudun jätehuoltomääräysten luvun 5 mukaisesti.

Toimita näissä tilanteissa jätteet lähimmälle Rinki-ekopisteelle. Voit tarkistaa lähimmän Rinki-ekopisteen täältä.

Tyhjennyshinta on aina sama, vaikka joku lokeroista olisikin tyhjä.

Omistamasi kiinteistö ei kuulu aloitusvaiheen palvelualueeseen tai kiinteistössäsi on 5+ huoneistoa. Jos asut monilokeron aloitusvaiheen palvelualueella ja omistamasi asunto on 1-4 huoneiston kiinteistö, katso ohjeet ”Asun monilokeron palvelualueella ja haluaisin tilata palvelun, mutta taloni on valmistunut vasta vähän aika sitten eikä minulla ole vielä asiakasnumeroa” -kohdasta”

Välitä kirje vuokralaiselle. Hän voi tilata monilokeroastian halutessaan. Mikäli vuokralaisella ei ole omaa asiakasnumeroa, hän voi ottaa yhteyttä monilokero@salpakierto.fi

Ota yhteyttä monilokero@salpakierto.fi ja kertokaa, miten haluaisitte monilokeron tilata, yhteiseksi, molemmille erikseen vai vain toiselle.

Et voi tilata monilokeropalvelua, mikäli kiinteistöllesi ei pääse jäteautolla tyhjentämään jäteastioita.

Tyhjennykset voidaan keskeyttää poissaolon ajaksi, maksimissaan vuodeksi. Palvelun alettua voit ilmoittaa monilokero@salpakierto.fi , kun keskeytys on ajankohtainen.

Muut, kuin muovipakkaukset laitetaan astian lokeroihin ilman muovipussia. Muovipakkaukset voi pakata muovipussiin ja solmia löyhästi.

Kyllä laajenee. Seuraamme aktiivisesti kysyntää ja alamme suunnittelemaan laajennusta, kun monilokerokeräyspalvelu on saatu käyntiin.

Ilman sähköpostiosoitetta monilokerokeräyspalvelua ei valitettavasti voi tilata, koska kaikki tiedotus palveluun liittyen hoidetaan sähköpostitse.