Jätehuollon lukitusjärjestelmä uudistuu

16.01.2023

Salpakierto Oy:n toimialueella otetaan käyttöön uusi yhtenäinen jätehuollon sähköinen lukitusjärjestelmä. 1.1.2023 voimaan tulleiden jätehuoltomääräysten mukaan kiinteistön jätepisteen lukitus on järjestettävä siten, että se voidaan avata jätteenkuljettajan sähköisellä jätehuoltoavaimella tai jätteenkerääjälle luovutetulla koodilla. Jätetilan lukitseminen ei kuitenkaan ole kiinteistölle pakollista.

Uutena yhtenäisenä jätehuollon lukitusjärjestelmänä käytetään iLOQ S50 -avainjärjestelmää.

Jätehuollon sähköinen lukitusjärjestelmä on eri asia kuin kiinteistön asukkaiden käytössä oleva lukitusjärjestelmä. Kiinteistön asukkaat ja huoltoyhtiöt voivat käyttää edelleen omia nykyisiä avaimiaan jätetilojen avaamiseen.

iLOQ S50 -lukot eivät vaadi paristoja tai kaapeleita ja ne sopivat olemassa oleviin lukkorunkoihin. Lukot on suunniteltu kestämään pohjoisen olosuhteita ja ne ovat pölyn- ja vedenpitäviä. Lue lisää aiheesta osoitteessa https://www.iloq.com/fi/tuotteet/iloq-s50/. Salpakierto Oy vastaa sähköisen lukitusjärjestelmän hallinnoinnista.

Avainpesät ja niiden asennus ovat tilattavissa lähimmältä lukkoliikkeeltä. Salpakierto Oy ei tilaa, toimita tai hallinnoi avainpesien tilauksia tai toimituksia. Lisätietoja Salpakierron alueen jätehuollon elektronisen lukon tilaamisesta, asentamisesta ja hinnoittelusta saa lukkoliikkeiltä. Kiinteistöt vastaavat itse kiinteistöille tarvittavien lukkojen hankinnasta.

Järjestelmän käyttöönoton edut:

  • Kiinteistön asukkaat ja huoltoyhtiöt voivat käyttää edelleen omia nykyisiä avaimiaan jätetilojen avaamiseen
  • Helpottaa avainten hallintaa, kun avainten käyttöoikeuksia voidaan hallita etänä reaaliaikaisesti
  • Helpottaa kuljettajien työtä, kun useista sadoista eri jätetilojen avaimista siirrytään yhteen avaimeen
  • Parantaa kiinteistöjen turvallisuutta ja helpottaa vahinkotilanteiden selvittämistä avainten lokitietojen avulla
  • Parantaa jätehuollon laadunseurantaa
  • Yhtä avainta voidaan hyödyntää koko jätehuoltojärjestelmässä

Jätetilojen uuden lukitusjärjestelmän tulee olla kiinteistöllä käytössä viimeistään 1.8.2023, jolloin muovin erilliskeräys kiinteistöiltä alkaa Salpakierto Oy:n järjestämänä. Salpakierto ei ota vastaan enää uusia erillisiä avaimia jätetiloihin 1.1.2023 lähtien.