Poistotekstiilit

Poistotekstiilillä tarkoitetaan vaatteita ja kodintekstiilejä, jotka ovat rikkinäisiä, virttyneitä tai loppuun kulutettuja eivätkä kelpaa enää sellaisenaan käytettäväksi. Poistotekstiilikeräyksen kautta kotitalouksien käyttökelvottomat tekstiilit saavat uuden elämän esimerkiksi kierrätyskuituna.

Ohjaa puhtaat, käyttökelpoiset vaatteet ja kodintekstiilit uudelleenkäyttöön sellaisenaan

Kaikilla lajitteluasemilla ja useimmilla Rinki-ekopisteillä on vaatekeräysastiat, joihin voi maksutta tuoda ehjiä, puhtaita ja käyttökelpoisia vaatteita ja kodin tekstiilejä. Hyväkuntoista tavaraa kannattaa myös myydä kirpputoreilla tai antaa lahjoituksena.

Lajittele käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit poistotekstiilin keräykseen

Poistotekstiiliin lajitellaan

kuivat ja puhtaat käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten

  • takit, housut, hameet, paidat,
  • lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat

Pakkaa muovipussiin ja sulje tiiviisti.

Poistotekstiiliin ei saa lajitella

  • alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, pehmoeläimiä, mattoja, vöitä, laukkuja, kenkiä tai kosteita, homeisia, tekstiilituholaisia sisältäviä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä

Alusvaatteet, sukat, tyynyt, peitot, pehmusteet, matot (ei kumipohjaiset) ja vastaavat voi lajitella energiajätteeseen. Kankaiset käsilaukut ja reput lajitellaan energiajätteeseen.

Lajittele kengät, vyöt, kumipohjaiset matot ja vastaavat sekajätteeseen. Nahkaiset ja keinonahkaiset laukut lajitellaan sekajätteeseen.

Katso tarkemmat lajitteluohjeet jätehausta.

Mitä poistotekstiileille tapahtuu?

Poistotekstiilin käsittelylaitoksessa kuidut avataan mekaanisesti, ja lopputuloksena saadaan kierrätyskuitua teollisuuden raaka-aineeksi. Kierrätyskuidusta voidaan valmistaa esimerkiksi lankaa, kuitukangasmateriaaleja, eristeitä, akustiikkalevyjä, suodatinkankaita ja komposiitteja.

LSJH:n poistotekstiilin käsittelylaitoksessa Paimiossa kehitetään poistotekstiileille parasta mahdollista käsittelyä. Varsinainen koko Suomen poistotekstiilit käsittelevä jalostuslaitos rakennetaan Turkuun, ja sen toiminta alkanee vuoden 2025 aikana. Tästä voit tutustua Paimiossa sijaitsevaan poistotekstiilin pilottivaiheen käsittelylinjastoon.

Katso jätteen vastaanotto

Hinta lajitteluasemalla

(toimialueen kotitaloudet)

Uudelleenkäyttöön kelpaavat maksuton.
Poistotekstiilit maksuton.

ks. hinnasto ja maksaminen