Sekajätteen tyhjennykset siirtyvät Salpakierron järjestämiin jätekuljetuksiin huhtikuusta 2026 alkaen

Sekajäteastioiden tyhjennykset siirtyvät yhteisesti kilpailutettuihin, Salpakierron järjestämiin jätekuljetuksiin koko toimialueella huhtikuusta 2026 alkaen vaiheittain.  

Asukkaiden näkökulmasta jätehuoltopalveluiden hoitaminen helpottuu, sillä siirtymän jälkeen kaikista seka-, bio- ja pakkausjätteiden tyhjennyksiin liittyvistä asioista voi asioida yhden ja saman toimijan, Salpakierron asiakaspalvelun, kanssa. Kiinteistöltä tyhjennettävistä jätelajeista ainoastaan paperi  jää Salpakierron hoitamien jätekuljetusten ulkopuolelle. 

Siirtymä yhteisesti kilpailutettuihin sekajätekuljetuksiin koskee kaikkia yhtiön toimialueeseen kuuluvia kuntia ja kaikkia niissä sijaitsevia asuin- ja vapaa-ajankiinteistöjä sekä muita kunnan jätehuoltovastuulle kuuluvia kiinteistöjä, esimerkiksi kouluja.   

Yksityiset kuljetusurakoitsijat tekevät edelleen kaiken konkreettisen jätteen keräystyön. Salpakierto suunnittelee koko toimialueen keräysjärjestelmän ja urakka-alueet. Kaikki asuinkiinteistöt liitetään lainsäädännön mukaisesti jätteenkuljetukseen. Toimialueella bio- ja pakkausjätteiden kuljetukset ovat jo aiemmin siirtyneet yhteisesti kilpailutettujen jätekuljetusten pariin. 

Siirtymän aikataulu 

Sekajätteen tyhjennysten siirtymä yhteisiin kuljetuksiin alkaa huhtikuun 2026 alusta Heinolasta ja päättyy Lahteen maaliskuussa 2027. Kilpailutettavia urakka-alueita on 7. Alueiden rajat mukailevat kuntien rajoja, mutta jotain hienosäätöjä on tehty logistiikan sujuvoittamiseksi.  

Katso karttasovelluksesta oman kiinteistösi siirtymän ajankohta

Aloitusajankohta Alue
1.4.2026  Heinola* 
1.6.2026  Myrskylä, Orimattila*, Pukkila 
1.9.2026  Hollola ja Kärkölä* 
1.11.2026  Padasjoki ja Asikkala 
1.3.2027 Lahti (2 aluetta + Lahden keskusta-alue)
*Sekajätteiden kuljetus on jo entuudestaan yhteisesti kilpailutettua ja Salpakierron järjestämää Kärkölässä, Heinolan haja-asutusalueella sekä Orimattilan Artjärvellä. Siirtyvaiheessa nämä kuljetukset sulautuvat uusiin alkaviin kuljetuksiin 
 

Vaihtoehtoiset tavat hoitaa kiinteistön jätehuolto kuntoon 

  1. Kiinteistökohtainen keräysastia (kotinouto). Ensisijainen tapa järjestää kiinteistön jätehuolto. Jäteastia on vain yhden kiinteistön käytössä ja se tyhjennetään sovitun säännöllisen tyhjennysrytmin mukaan. Tyhjennykset voi keskeyttää määräajaksi kiinteistön ollessa käyttämättä. Tutustu tyhjennysväleihin.
  2. Jätekimppa naapurin/lähinaapureiden kanssa. Useampi kiinteistö käyttää yhteistä jäteastiaa ja tyhjennyskulut jakautuvat kiinteistöjen kesken. Lasku voidaan jakaa suoraan kimpan osakkaille. Jätekimppa edellyttää vastuuhenkilöä, joka ilmoittaa kimpasta ja siinä tapahtuvista muutoksista. Lue lisää jätekimpasta.
  3. Aluekeräyspiste. Kiinteistö voi olla aluekeräyspisteen käyttäjä vain, jos sinne tai kiinteistökohtaiselle jäteastialle ei ole tietä tai tieyhteys on huono eikä kestä jäteauton painoa, eikä kiinteistöllä ole mahdollisuutta perustaa jätekimppaa tai liittyä sellaisen osakkaaksi. Lue lisää aluekeräyspisteestä.

Asioi asiakaspalvelumme kanssa

Siirtymää koskevia kysymyksiä ja vastauksia

Siirtymä yhteisesti kilpailutettuihin sekajätekuljetuksiin koskee kaikkia yhtiön toimialueeseen kuuluvia kuntia eli Asikkalaa, Heinolaa, Hollolaa, Kärkölää, Lahtea, Myrskylää, Orimattilaa, Padasjokea ja Pukkilaa ja kaikkia niissä sijaitsevia asuin- ja vapaa-ajankiinteistöjä sekä muita kunnan jätehuoltovastuulle kuuluvia kiinteistöjä, esimerkiksi kouluja. 

Se tarkoittaa, että Salpakierto on kilpailuttanut omistajakuntiensa ja niissä sijaitsevien kunnan järjestämisvastuun piiriin lukeutuvien kiinteistöjen puolesta jäteastioiden tyhjennykset ja hoitaa tyhjennyksiin liittyvän asiakaspalvelun ja laskutuksen. Jätehuoltopalvelut tilataan Salpakierrolta. 

Yksityiset kuljetusurakoitsijat tekevät edelleen konkreettisen jätteen keräystyön. Salpakierto suunnittelee koko toimialueen keräysjärjestelmän ja urakka-alueet. Kaikki asuinkiinteistöt liitetään lainsäädännön mukaisesti jätteenkuljetukseen. 

Sekajätteiden tyhjennykset kiinteistöiltä siirtyvät Salpakierron järjestämiksi eikä kiinteistönhaltija enää itse sovi näiden jätelajien kuljetuksesta tai kilpailuta niitä eri kuljetusliikkeiden kesken. 

Yhteisesti kilpailutetussa jätteenkuljetuksessa voidaan tehokkaasti suunnitella ja muodostaa turhia ajoja vähentäviä tyhjennysreittejä ja vähentää päästöjä. Tehokas logistiikka säästää ympäristön lisäksi asukkaiden jätehuoltokustannuksia. 

Kerättävien jätelajien osalta ei tule muutoksia. Kaikkien kiinteistöjen on kerättävä vähintään sekajätettä. Joissakin jäteastioissa saattaa lukea vielä sekajätteen vanha käytöstä poistunut nimi kaatopaikkajäte. Jätelajia kaatopaikkajäte ei ole olemassa, vaan jätelajin nimi on sekajäte. Sekajätteeseen lajitellaan ne päivittäisjätteet, joita ei voi lajitella muihin kodin päivittäisiin jätelajeihin (muovipakkaukset, kartonkipakkaukset, lasipakkaukset, metallipakkaukset, biojäte ja paperi). 

Tyhjennysvälin ja astian koon voi sopia itselleen sopivaksi jätehuoltomääräysten puitteissa. Jotain muutoksia saattaa tulla astian totuttuun tyhjennysväliin, sillä Salpakierrolla on tyhjennysajojen optimoimiseksi käytössä tietyt tyhjennysvälit, jotka saattavat hieman poiketa asiakkaan tottumasta tyhjennysvälistä. Jäteastian tyhjennys “soitosta” ei ole mahdollinen, vaan tyhjennykselle sovitaan aina säännöllinen tyhjennysrytmi.  

On hyvä huomioida, että jos kiinteistöllä ei erilliskerätä tai kompostoida biojätteitä, on sekajäteastian maksimityhjennysväli 4 viikkoa. Lue lisää tyhjennysväleistä.

Sekajätteen tyhjennykset kilpailutetaan yhteisesti urakka-alueittain ja kilpailutuksen jälkeen Lahden seudun jätehuoltoviranomainen päättää tyhjennyshinnoista. Hinta tulee viranomaisen määräämään jätetaksaan 1.1.2026.  

Sekajätteen tyhjennyshinnat ovat nykyisellään vaihdelleet huomattavasti eri alueiden ja talotyyppien kesken. Yhteisillä kilpailutuksilla pyritään tasapuolisiin hintoihin asuinpaikasta ja talotyypistä riippumatta.  

Tyhjennyshinnat tulevat Lahden seudun jätelautakunnan määräämään jätetaksaan 1.1.2026 ja ovat niiden päättämisen jälkeen nähtävillä sekä viranomaisen, että Salpakierron verkkosivustolla. 

Ei tarvitse. Sopimus päättyy automaattisesti yhteisesti kilpailutetun jätteenkuljetuksen alkaessa.  

Tiedotamme asiakkaitamme kuljetusten aloituksia koskien monikanavaisesti. Voit myös katsoa karttapalvelustamme kiinteistösi alueen ja sen perusteella löytää tiedon tältä verkkosivulta. Lähempänä kuljetusten alkamista, tyhjennysajankohta tulee näkyviin ja asiakas voi tarkistaa sen omista tiedoistaan myös sähköisen asioinnin palvelusta Asiakasnetistä. 

Salpakierto lunastaa kiinteistöllä jätteenkuljetusyritykseltä vuokralla olevat sekajäteastiat. Kiinteistön omat sekajäteastiat säilyvät asiakkaan omina ja Salpakierto korvaa ne uusilla astioilla tarpeen mukaan jos/kun edelliset astiat rikkoutuvat, ovat huonokuntoisuuden vuoksi käyttöön sopimattomia tai mikäli jäteastia ei täytä jätehuoltomääräyksissä keräysvälineelle määriteltyjä ehtoja. 

Erillistä vuokraa ei veloiteta. Astiat sisältyvät jätetaksassa määriteltyyn tyhjennysmaksuun. Samoin astian huuhtelu kerran vuodessa sisältyy tyhjennyshintaan. 

Jos kiinteistöllä ei ole vielä sekajäteastiaa, ilmoita siitä Salpakierron asiakaspalveluun. Salpakierto toimittaa tiedon saatuaan astian ennen keräyksen alkamista.  

Salpakierto kerää jatkossa asuinkiinteistöiltä biojätteet, kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkaukset sekä sekajätteet. Kiinteistönhaltijan vastuulle jää edelleen huolehtia paperiastian tyhjennyksestä sopimisesta jätelain mukaisesti. 

Nykyisen sekajäteastian koon ja tyhjennysvälin voi ilmoittaa Salpakierron asiakaspalveluun sähköpostitse (asiakaspalvelu@salpakierto.fi) tai puhelimitse (p. 03 871 1710). Tiedustelemme sekajätteen tyhjennystietoja sähköpostitse ennen siirtymää sellaisilta asiakkailta, joiden yhteystiedot meiltä löytyvät ja joiden tyhjennystietoja meillä ei vielä ole.   

Huolehdithan myös, että joko olet tehnyt/teet meille ilmoituksen mahdollisesta sekajätekimpasta tai kiinteistön jätehuollon alle vuoden keskeytyksestä ohjeiden mukaan. Lue lisää jätekimpasta.

Lisäksi jos kompostoit ruokajätteet kiinteistöllä, niin olethan huomioinut myös kompostointi-ilmoituksen tekemisen jätehuoltoviranomaiselle. Kompostointi-ilmoitus tulee tehdä uudelleen, jos se on tehty ennen 1.1.2022. Lue lisää kompostointi-ilmoituksen tekemisestä.

Jos kiinteistösi on tyhjillään/käyttämättömänä, voi jätehuollon keskeytystä hakea jätehuoltoviranomaiselta maksimissaan 3 vuodeksi. Saamme tiedon keskeytyksistä viranomaiselta ja emme näin turhaan toimita astiaa/aloita tyhjennyksiä kiinteistölläsi. Lue lisää jätehuollon keskeytyksestä. 

Jätelajia Energiajäte ei ole enää olemassa eikä sitä saa enää kerätä asuinkiinteistöiltä. Jos kiinteistöllä on vielä jäteastia, jonka kyljessä lukee energiajäte, on se tyhjennetty jäteautoon sekajätteenä ja sen hinnalla yksityisen kuljetusliikkeen toimesta.

Kiinteistönhaltijan kannattaa tässä tapauksessa miettiä, että haluaako hän säilyttää kiinteistöllään useamman sekajäteastian vai voisiko toisen astian muuttaa esimerkiksi muovipakkausten keräysastiaksi? Muovipakkausten keräysastia on pienkiinteistöille vapaaehtoinen. Kotitalouden päivittäisjätteestä enin osa on erilaisia muovipakkauksia, jotka ilman kiinteistökohtaista keräysastiaa tulee toimittaa kierrätykseen Rinki-ekopisteelle. Toivotuista astiamuutoksista tulee olla yhteydessä asiakaspalveluumme. 

Tiedotamme asiakkaitamme kuljetusten aloituksia koskien monikanavaisesti. Postitamme pientalokiinteistöille aloituskirjeen ohessa uudet jäteastiatarrat kiinnitettäväksi kiinteistöllä jo olevaan sekajäteastiaan. Taloyhtiöiden jäteastiat tarroitetaan uusilla tarroilla jätekuljetusten alettua. 

Lähtökohtaisesti muutos vähentää jäteautojen määrää kaduilla, sillä aiemmin saman kadun varrelta on voinut useamman eri yhtiön auto käydä noutamassa sekajätteitä eri viikonpäivinä. Eri jätejakeet on kuitenkin kerättävä erikseen, koska muutoin materiaaleja ei saada toimitettua asianmukaisesti kierrätettäväksi. Kaksilokeroisia autoja käytetään Salpakierron ajoissa mm. lasi- ja metallipakkausten keräyksessä sekä osassa kartonki- ja muovipakkausten tyhjennyksiä. Tulevaisuudessa tällaista kalustoa käytetään varmasti enenevissä määrin. Lokakuussa 2025 Salpakierto aloittaa nelilokeroisten, pakkausjätelajeille tarkoitetun astioiden tyhjentämisen alueellaan.

Huolehdi siitä, että jätekimpan vastuuhenkilö on tehnyt jätekimpasta ja siihen kuuluvista osakkaista kimppailmoituksen Salpakierrolle tällä lomakkeella. Muutoin emme voi sekajätekuljetusten aloituksessa tietää, että kiinteistön jätehuolto on jo järjestetty kuntoon. 

Yksityisten yritysten ylläpitämät alueelliset sekajätteen keräyspisteet, joita on ollut käytössä mm. Asikkalassa ja Padasjoella L&T:n tai Remeon ”isännöimänä”, poistuvat käytöstä siirtymän myötä.

Lahden seudun jätehuoltomääräysten mukaan kiinteistön on ensisijaisesti liityttävä jätehuoltoon kotinoudolla, eli kiinteistön pihalla sijaitsevalla omalla jäteastialla. Vaihtoehtoisesti voi käyttää yhteisiä jäteastioita (jätekimppa) naapurikiinteistöjen kanssa.

Mikäli kiinteistölle ei ole mahdollista päästä jäteautolla tyhjentämään astioita, on sen mahdollista liittyä Salpakierron järjestämän sekajätteen aluekeräyspisteen asiakkaaksi. Jokaisen toimialueen kunnan alueella tulee olemaan vähintään yksi aluekeräyspiste sekajätteelle.