Puutarhajätteen kompostointi
Omalla kiinteistöllä puutarhajätettä saa kompostoida kompostorissa tai kompostikehikossa.
Puutarhajätteelle on usein oma komposti, koska sitä syntyy niin paljon, että vain osa voidaan kompostoida talousjätteen yhteydessä.
Puutarhajätekompostiin saa laittaa
- puunlehdet
- naatit
- ruohonleikkuujätteet
- silputut oksat ja kukkavarret
- kuivatut rikkaruohot
- kukkamullat ja kasvinjätteet
- kasvisten kuoret
- sienien ja marjojen perkuujätteet
- lakaisutomu
Puutarhajätteiden kompostointi on periaatteiltaan samanlaista kuin talousjätteen kompostointi. Ennen kompostoinnin aloittamista puutarhajätekomposti pohjustetaan ilmavalla seosainekerroksella tai oksilla hapensaannin turvaamiseksi. Säännöllisesti lisättynä oksasilppu takaa hapensaannin ja komposti voi hyvin. Pieneliöiden hapensaannista on huolehdittava myös kompostin pohjalla. Karkean puuhakkeen lisäksi pohjalla voidaan käyttää esimerkiksi poikittaisia rankoja tai salaojaputkia.
Kompostoituminen on nopeampaa, jos komposti suojataan kannella liialta sateelta ja kuivumiselta. Kompostin suojaaminen estää myös siementen pääsyn ja kasvien juurtumisen kompostiin.
Mikäli kompostoituminen on hidasta, puutarhajätettä voi lannoittaa esim. nokkosvedellä, kanankakkarakeilla tai urealla. Kompostia on myös kasteltava ja käänneltävä tarvittaessa.
Risut sekä isot tai kovat lehtipuiden lehdet, kuten vaahteran ja tammen lehdet on hyvä silputa pienemmiksi niiden maatumisen edistämiseksi. Monivuotisten rikkakasvien juuria tai siemeniä ei kompostiin kannata laittaa, jotta ne eivät leviä puutarhassa kompostimullan mukana. Kompostoriin ei saa laittaa vieraslajeiksi luokiteltujen kasvien lisääntymiskykyisiä osia.