Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa vietetään kampanjoimalla ruokajätteen vähentämiseksi – Salpakierto järjestää pop-up tapahtuman kauppakeskus Karismassa

14.11.2024

Kuvituskuva

Ruokahävikin välttäminen säästää myös kukkaroa.

Euroopan jätteiden vähentämisen viikkoa (EWWR) vietetään tänä vuonna 16.-24. marraskuuta. Kampanja kannustaa kaikkia eurooppalaisia viikon aikana tekemään toimia kestävän kuluttamisen edistämiseksi ja luonnonvarojen säästämiseksi. Vuoden 2024 erityisteemana on ruokajätteen vähentäminen.

Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa vietetään nyt 16. kertaa. Viikon teema on esillä 29 maassa ja kampanjatoimenpiteitä on lähes 15 000 eri puolilla Eurooppaa. Suomen kampanjakoordinaattori on kuntien jätelaitosten yhteistyö- ja edunvalvontaorganisaatio Suomen Kiertovoima ry KIVO.

Salpakierto mukana teemaviikossa

Salpakierto Oy osallistuu valtakunnalliseen viestintäkampanjaan jakamalla somekanavillaan aihealueeseen liittyvää materiaalia. Lisäksi Lahden kauppakeskus Karismassa järjestetään biojäteaiheinen pop-up -neuvontatapahtuma to 21.11. klo 10-14. Tapahtumaan osallistujat saavat tietoutta ruokahävikistä, biojätteen hyödyntämisestä ja lajittelusta sekä keräyksen vaihtoehdoista. Tapahtumassa on mukana pientä toiminnallista tekemistä kaikille kävijöille.

Ruoka on parempaa syötynä – ei jätteenä

Vuosittain Euroopan alueella syntyy 58 miljoonaa tonnia ruokajätettä. Jokaista asukasta kohden se tarkoittaa 131 kiloa. Ruokajätteellä tarkoitetaan kaikkea elintarvikeketjun eri vaiheissa hukattua ruokaa ja juomaa tai niiden raaka-aineita. Suurin osa ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa, ravitsemuspalveluissa tai vähittäiskaupassa.

Kolmasosa tuotetuista ruoan raaka-aineista tai elintarvikkeista ei koskaan päädy lautasellemme. Ruokahävikin taustalla on sekä valtavat taloudelliset ja ympäristövaikutukset. Ruokahävikin taloudelliset vaikutukset Euroopassa ovat vuosittain noin 132 miljardia euroa. Euroopassa vuosittain syntyneellä ruokajätteellä voisi ruokkia 200 miljoonaa ihmistä.

Ruokajäte vaikuttaa myös kasvihuonekaasupäästöihin. Hävikin myötä haaskataan ruoan tuotannossa kulutettua viljelymaata, makean veden varastoja sekä lannoitteita.