Jäätyikö komposti tai biopussit kiinni biojäteastiaan?

23.01.2025

kuvituskuva

Näin toimien voit ehkäistä biojätteen jäätymistä talven pakkasilla 

Talviset olosuhteet saattavat haastaa biojätteen lajittelua ja keräystä. Jos biojätteet lajitellaan kompostoriin, saattaa kompostimassa kovilla pakkasilla jäätyä ja aiheuttaa kompostille talven ajaksi varatun tilan täyttymisen, kun komposti lakkaa käymästä. Pakkasilla myös biojätepussi saattaa jäätyä kiinni astiaan ja jäädä tyhjennyksen yhteydessä tyhjentymättä jäteauton kyytiin. Biojätteen jäätyminen kiinni astiaan saattaa jopa estää jäteastian tyhjentämisen. 

Salpakierto Oy:n toimialueella biojätteiden erilliskeräys on pakollista kaikkien taajamien kaikilla vähintään 5 huoneiston kiinteistöillä ja lisäksi kaikilla 1-4 huoneiston kiinteistöillä Lahden, Heinolan ja Hollolan keskustaajamien sekä Nastolan alueella. Pakollisen keräyksen lisäksi tuhannet alueen pientalot lajittelevat biojätteensä vapaaehtoisesti joko kompostoriin tai biojäteastiaan. Taloyhtiöillä on käytössään umpinainen biojäteastia ja pientaloilla pääsääntöisesti tuulettuva biojäteastia. Biojätettä ei saa laittaa sekajätteeseen. 

Omalla toiminnalla voi vaikuttaa siihen, ettei biojäteastia tai komposti jäädy talvella.
Talviajan vinkkejä tavallisen ja tuulettuvan biojäteastian käyttöön:
 

  • Kiinnitä huomiota biojätteen asianmukaiseen pakkaamiseen. Tavalliseen biojäteastiaan lajiteltaessa biojätteitä voi kerätä täysin kompostoituvaan biojätepussiin (maissitärkkelyspussi), paperipussiin tai sanomalehdestä itse tehtyyn paperikääreeseen. Jos käytössä on tuulettuva biojäteastia, biojäte tulee pakata paperipussiin. 
  • Pyri säilyttämään biojäte jo keittiössä mahdollisimman ilmavasti. Näin se on kuivempaa ennen kuin viet sen ulos biojäteastiaan. Mitä vähemmän biojätepussissa on kosteutta, sitä parempi. Paperinen biopussi ja rei´itetty tai kanneton keräysastia edesauttavat kuivumista. 
  • Imeytä biojätteen juoksevat rasvat, öljyt, nesteet ja liemet pehmopaperiin, kanamunakennosilppuun tai sanomalehteen. Kaikki biojätteeseen lajiteltavat talouspaperit, nenäliinat ja servietit toimivat seassa hyvinä kuivikkeina, imevät kosteutta ja estävät biojätteen jäätymistä. 
  • Jäähdytä biojäte ennen kuin viet sen ulkoastiaan. Lämmin jätemassa jäätyy pakkasilla herkemmin.  
  • Sulje biojätepussin suu huolellisesti, kun viet sen jäteastiaan. Voit myös laittaa astian pohjalle sanomalehteä eristämään ja jäätymistä estämään. 

Talviajan vinkit kompostin pitämiseen käynnissä: 

  1. Täytä kompostia säännöllisesti, jotta pieneliöillä riittää hajotettavaa 
  2. Lisää riittävästi kuiviketta märän biojätteen joukkoon ja sen päälle 
  3. Tyhjennä jo valmista kompostimassaa pois uuden tieltä 
  4. Säädä kompostorin ilmanvaihtoa pienemmälle 
  5. Sekoita kompostimassaa maltilla, koska sekoittaminen jäädyttää massaa 
  6. Lisää tarvittaessa kompostiherätettä kompostoitumisen virkistämiseksi 
  7. Sulata ja herätä tarvittaessa kompostimassaa henkiin hautaamalla kuumalla vedellä täytettyjä pulloja pintajätteeseen 
  8. Kompostorin kansikin saattaa jäätyä kiinni lämpötilojen vaihdellessa; tähän auttaa kompostorin sijoittaminen jätekatokseen 

Jäätyminen ei vahingoita kompostoria eikä kompostimassaa, mutta kompostori täyttyy tavallista nopeammin. Jos komposti jäätyy talvella, niin sen toiminta käynnistyy jälleen keväällä kelien lämmettyä.