Ruoka ei kuulu roskikseen – Hävikkiviikon kampanja alakouluille

Suloinen BioBertta seikkailee alakouluikäisille suunnatun Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanjan keulahahmona vuosittain toteutettavalla valtakunnallisella Hävikkiviikolla (vko 37). Hävikkiviikon kampanjan tarkoituksena on kiinnittää oppilaiden huomio ruokahävikin vähentämiseen. Toivottavaa olisi, että teemaa hyödynnettäisiin myös opetuksessa.

Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanjaa varten ala- ja yhtenäiskouluille lähetetään ennen kampanjan alkua aiheeseen liittyviä pöytäständejä sekä julisteita laitettavaksi esille koulun ruokalaan. Materiaalit lähetetään automaattisesti jokaiselle alakoululle ja ne osoitetaan suoraan keittiöhenkilökunnalle. Materiaaleja voi käyttää hyödyksi useampanakin vuonna eikä kampanja-aikaakaan ole rajattu vain Hävikkiviikkoon. Halutessaan koulut voivat järjestää omia teeman mukaisia kilpailuja. Miltä kuulostaisi luokkien välinen hävikkikisa?

RUOKAHÄVIKKI-TEEMAN HYÖDYNTÄMINEN OPETUKSESSA

Suomalaiset kotitaloudet heittävät syötäväksi hankittua ruokaa roskiin vuodessa keskimäärin 23 kiloa henkilöä kohden. Nelihenkisessä perheessä se tarkoittaa lähes 100 kiloa ruokaa. Rahallinen ruokahävikki vuodessa on noin 125 euroa henkilöä kohden.

Yhteensä kotitalouksissa syntyy ruokahävikkiä noin 120-160 miljoonaa kiloa ja koko elintarvikeketjussa noin 400-500 miljoonaa kiloa vuosittain. (Em. faktatiedot on poimittu MTT:n Foodchain- ja Foodspill-hankkeiden tutkimusmateriaalista.)

Syömäkelpoisen ruuan heittäminen pois on aina haitallista ympäristölle, sillä silloin kaikki ruuan tuotantoon, kuljetukseen ja varastointiin käytetyt resurssit menevät hukkaan. On hyvä silti muistaa, että ruokahävikin pienentämisen lisäksi syötävän ruuan ilmastovaikutuksia  pystytään merkittävästi vähentämään siirtymällä eläinperäisistä tuotteista kasvisperäisiin tuotteisiin.

TEHTÄVÄVINKKEJÄ AIHEEN KÄSITTELYYN

Alakoululaisten kanssa aihetta voi käsitellä vaikkapa laskutehtävän kautta: Neljän banaanin terttu maksaa 2€. Jos jokaisesta tertusta heitetään yksi banaani viikossa roskiin, kuinka paljon rahaa menee hukkaan kuukaudessa? Entä vuodessa?

Suunnittelemme Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanjamme tueksi opettajien vapaasti  hyödynnettäväksi hävikkiruoka-aiheisia tehtäviä.
Tehtävät ovat vapaasti hyödynnettävissä myös kampanja-ajan jälkeen. Uudet materiaalit julkaistaan ennen kampanjan aloitusta.

TULOSTETTAVAKSI

Biobertta värityskuva

 

Lisätietoja kampanjaa koskien antaa
ympäristökasvattaja Emmi Alanen, 044 431 4631, emmi.alanen@salpakierto.fi