Ruoka ei kuulu roskikseen – Hävikkiviikon kampanja alakouluille

Suloinen BioBertta seikkailee alakouluikäisille suunnatun Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanjan keulahahmona vuosittain toteutettavalla valtakunnallisella Hävikkiviikolla (vko 37). Hävikkiviikon kampanjan tarkoituksena on kiinnittää oppilaiden huomio ruokahävikin vähentämiseen. Toivottavaa olisi, että teemaa hyödynnettäisiin myös opetuksessa.

Lisätietoa hävikkiruuasta löytyy osoitteesta havikkiviikko.fi.

TEHTÄVÄVINKKEJÄ AIHEEN KÄSITTELYYN

Alakoululaisten kanssa aihetta voi käsitellä vaikkapa laskutehtävän kautta: Neljän banaanin terttu maksaa 2€. Jos jokaisesta tertusta heitetään yksi banaani viikossa roskiin, kuinka paljon rahaa menee hukkaan kuukaudessa? Entä vuodessa?

Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanjamme tueksi alla on hävikkiruoka-aiheisia tehtäviä vapaasti opettajien käytettäväksi. Tehtävät ovat vapaasti hyödynnettävissä myös kampanja-ajan jälkeen.

HÄVIKKIRUOKAPELI

Salpakierron Hävikkiruokapeli on lautapeli, jossa seurataan ruuan matkaa kasvatuspaikasta lautaselle ja sieltä biojätteen käsittelyyn. Pelistä on tehty kaksi versiota: versio 1 on yksinkertaisempi ja nopeampi, soveltuu etenkin alkuopetukseen. Sen sisältämät kysymykset ovat pääosin monivalintatehtäviä. Versio 2 sisältää hieman haastavampia tehtäviä. Voit kokeilla luokkasi kanssa molempia versioita – lautapeli on sama mutta tehtävät ovat eri!

Tulosta materiaalit lautapeliä varten Ympäristökasvatuksen lisämateriaalit -sivulta. Lisäksi tarvitset jokaiselle pienryhmälle nopan ja pelimerkit.

KAHOOT HÄVIKKIRUOKAVISA

Salpakierrolla on Kahootissa kaksi visaa: lajitteluvisa sekä hävikkiruokavisa. Voit pelata luokkasi kanssa Salpakierron visoja kirjautumalla Kahootiin ja etsimällä visoja hakusanalla ”salpakierto”. Hävikkiruoka-aiheinen visa on nimeltään ”Salpakierto hävikkiruokavisa”.
Kirjaudu sisään Kahoottiin tai luo tunnukset osoitteessa: kahoot.com 

TULOSTETTAVAKSI

Tähteitä Nolla BioBertta juliste A3 2023

Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanjajuliste. Kuvassa kaksi avonaista biojäteastiaa, jossa hedelmiä ja vihanneksia ympärillä.

 

Biobertta värityskuva

biobertta värityskuva

Biojätteen kierto

 

Lisätietoja kampanjaa koskien:
ympäristökasvattaja Satu Kaarla, satu.kaarla@salpakierto.fi, 044 431 4631