Omenat, risut ja haravointijätteet maksutta lajitteluasemille

08.09.2023

Taas on syksy saapumassa ja pihojen syystoimet on monin paikoin jo aloitettu. Kesän aikana puut ja pensasaidat ovat kasvaneet ja ne voivat olla näköesteinä jäteautoille, joten pensasaitoja kannattaakin nyt tarkastella tämä huomioiden ja näköesteiksi kasvaneet osat leikata.

Omenasadosta on tullut kohtuullinen ja satoa riittää monin paikoin yli oman tarpeen. Itselle ylimääräisiä omenoita kannattaa aina tarjota esimerkiksi naapureille, lähialueen kouluille tai metsästysseuroille ja näin vähentää ruokahävikkiä.

Omenapuiden alle tipahtaneet omenat on tärkeää kerätä mahdollisimman pikaisesti pois, jotta ne eivät jäisi rottien ja muiden jyrsijöiden ravinnoksi. Pieniä määriä syömäkelvottomia omenoita voi laittaa kiinteistön biojäteastiaan tai ruokajätteelle tarkoitettuun kompostoriin. Puutarhajätekompostoriin ei omenoita eikä muuta puutarhan ylijäämäsatoa saa laittaa, vaan sinne laitetaan vain lehtiä, heinää ja risuja sekä naatteja.

SALPAKIERTO VASTAANOTTAA RISU- JA HARAVOINTIJÄTTEITÄ JOKAISESSA TOIMIALUEEN KUNNASSA

Mikäli puutarhajätteitä ei pysty omalla kiinteistöllä hyödyntämään, voi kotitalouksien risu- ja haravointijätteitä sekä ylijäämäomenoita viedä ympäri vuoden maksutta Salpakierto Oy:n lajitteluasemille niiden aukioloaikojen puitteissa.

Puutarhajätteitä vastaanotetaan vain lajitteluaseman aukioloaikoina, joten muistathan tarkistaa oman lajitteluasemasi aukioloajan ja jätteiden vastaanotto-ohjeistuksen ennen kuin lähdet liikkeelle!

Kärkölässä, Myrskylässä ja Pukkilassa on omat vastaanottopisteet risu- ja haravointijätteille. Näihin pisteisiin ei saa viedä vieraslajeja, kuten kurtturuusuja ja lupiineja eikä puusta pudonneita hedelmiä, vaan nämä tulee toimittaa lajitteluasemille.

Lajitteluasemien ja puutarhajätteiden vastaanottopisteiden tiedot löydät osoitteesta salpakierto.fi -> jätteen vastaanotto

LAJITTELE RISUT JA HARAVOINTIJÄTTEET ERIKSEEN

Omenat lajitellaan omaan kasaansa Lahden Kujalan käsittelykeskuksessa, muilla lajitteluasemilla ne vastaanotetaan haravointijätekasaan. Risut ja haravointijätteet tulee lajitella erikseen, koska niiden jatkokäsittely on erilainen. Muistathan, että risu- ja haravointijätteiden sekakuormat ovat maksullisia.

Risujätteeksi lajitellaan kaikki puiden ja pensaiden oksat sekä alasleikatut pensasaidat. Myös pensaiden juurakot, joista on ravisteltu mullat tarkkaan pois, lajitellaan risujätteisiin.
Haravointijätettä ovat puiden ja pensaiden lehtien tai neulasten sekä nurmikon haravoinnista kertyvä jäte. Ruohovartiset kasvit, rikkaruohot, kävyt sekä pensaiden ja pensasaitojen leikkuusilppu ovat myös haravointijätettä, samoin perennojen juuripaakut.

Muovisäkkeihin pakatut haravointijätteet tulee tyhjentää säkeistä paikan päällä. Vain haittakasvien lisääntymiskykyiset osat, kuten siemenet tulee jättää säkkiin pakattuna lajitteluasemalle. Lupiinin siemenet tai siemeniä sisältävät kasvinosat tulee pakata aina säkkiin ja lajitella sekajätteeseen.

POLTTAMINEN TAI MAAHAN HAUTAAMINEN EIVÄT OLE OIKEITA TAPOJA HÄVITTÄÄ PUUTARHAJÄTTEITÄ

Puutarhajätteiden hävittäminen polttamalla tai maahan hautaamalla on jätehuoltomääräysten mukaan kiellettyä kaikissa toimialueen kunnissa. Puutarhajätteitä eikä muitakaan jätteitä saa heittää myöskään luontoon.

Risut ja oksat kannattaa hakettaa ja käyttää katteena pensaiden ja istutusten juurilla. Hake toimii myös kompostorin seosaineena. Puutarhajätettä kannattaakin kompostoida kiinteistöllä ja näin saada niiden sisältämät arvokkaat ravinteet oman puutarhan hyödyksi.

Lisätietoja antaa:
Salpakierto Oy:n palveluesimies Mika Kantele, puh. 050 093 4360