Lääkkeet

Palauta aina apteekkiin

Vanhentuneet ja tarpeettomaksi käyneet ihmisten tai eläinten lääkkeet ja farmaseuttiset tuotteet ovat vaarallista jätettä. Vaarallinen jäte voi vaikuttaa pieneltä ja vaarattomalta, mutta aiheuttaa väärään paikkaan joutuessaan suurta haittaa terveydelle tai ympäristölle.

Älä laita lääkejätteitä koskaan sekajätteen joukkoon tai kaada viemäriin. Oikea ja turvallinen tapa hävittää lääkejätteet on palauttaa ne apteekkiin.

Kotitalouksien lääkejätteet otetaan vastaan veloituksetta kaikissa Salpakierto Oy:n toimialueen apteekeissa.

Apteekkien ajantasaiset yhteystiedot löytyvät osoitteesta apteekki.fi/apteekkihaku.

Lajittele lääkkeet kotona

• Tuo lääkkeet apteekkiin alkuperäispakkauksissaan.
• Poista nimi- ja ohjeliput reseptilääkkeistä.
• Poista lääkkeiden pahvipakkaukset, mutta älä pura tabletteja läpipainoliuskoista.
• Palauta lasi- tai muovipurkkiin pakatut irralliset tabletit ja kapselit purkkeineen.
• Nestemäiset lääkkeet, pulverit, salvat, voiteet ja suihkeet palautetaan myös alkuperäisissä pakkauksissaan.

Pidä nämä lääkkeet erillään

• jodia sisältävät lääkkeet kuten joditabletit ja esim. Betadine- ja lodosorb –valmisteet
• sytostaatit (solusalpaajat), esim. syöpälääkkeet

Nämä lääkejätteet vaativat erillisen jatkokäsittelyn vaarallisten jätteiden käsittelylaitoksella, joten on tärkeää, että ne eivät sekoitu muiden lääkkeiden joukkoon.

Pistävät ja viiltävät jätteet

Pidä viiltävät ja pistävät lääkitykseen liittyvät jätteet, kuten injektioneulat, insuliiniruiskut, lasiampullit, turvaneulat sekä esimerkiksi insuliinikynien ja kertakäyttökynien neulaosat aina erillään muista lääkejätteistä. Pakkaa em. viiltävät ja pistävät jätteet aina tiiviiseen ja kovaan astiaan, esim. kannelliseen muovipurkkiin tai tyhjään kartonkitölkkiin ja palauta apteekkiin.

Palauta apteekkiin hävitettäväksi myös lääkeainejäämiä sisältävät muoviset ruiskuosat, kapselit, ampullit ja muut vastaavat pakkaukset.

Elohopeaa sisältävät kuumemittarit

Pidä elohopeakuumemittarit erillään lääkejätteistä ja mainitse tuotteista apteekkiin vietäessä, jotta henkilökunta voi lajitella ne erilleen. Jos mittari on särkynyt, ole erityisen varovainen ja pakkaa karannut elohopea tiiviiseen purkkiin. Nykyisin myytävät kuumemittarit eivät sisällä elohopeaa. Rikkinäiset digitaaliset kuumemittarit ovat sähkölaitejätettä. Palauta ne sähkölaitteiden vastaanottopisteisiin.

Huomaathan! Ravintolisät, kuten vitamiinit sekä hivenaine- ja luontaistuotevalmisteet lajitellaan pakkauksistaan poistettuna biojätteeseen. Pakkaukset lajitellaan materiaalin mukaan. Perusvoiteet, shampoot, sidetarpeet ja vastaavat lajitellaan sekajätteeseen.

Mihin lääkejätteet menevät ja mitä niistä tehdään?

Apteekista lääkejätteet toimitetaan poltettavaksi vaarallisten jätteiden käsittelylaitokseeen, missä ne hyödynnetään energiantuotannossa.

Hinta lajitteluasemalla

(toimialueen kotitaloudet)

Ei vastaanottoa lajitteluasemilla

ks. hinnasto ja maksaminen