Paperi
Paperi kerätään kiinteistön paperiastiaan tai viedään Rinki-ekopisteelle tai muuhun paperinkeräyspisteeseen. Paperia otetaan vastaan myös lajitteluasemilla.
Paperinkeräykseen kelpaavat
- sanoma- ja aikakauslehdet
- mainokset, esitteet
- kirjekuoret, myös ikkunalliset
- kopiopaperit ja tulosteet, värilliset ja valkoiset
- piirustus- ja lehtiöpaperit, värilliset ja valkoiset
- uusiopaperi
- puhelin- ja tuoteluettelot
- pehmeäkantiset kirjat ja kovakantisten kirjojen sisäsivut (kannet poistettuina)
- vihkot, myös metalli- tai muovikierteelliset
- valkoisesta paperista tehdyt paperikassit
Niittejä ja paperiliittimiä ei tarvitse poistaa. Kaiken materiaalin tulee olla puhdasta ja kuivaa. Älä niputa narulla tai teipillä.
Ei kelpaa
- märät ja likaiset paperit, pahvit ja kartongit
- ruskeat paperit tai paperikassit
- muovit
- alumiini- tai vahapaperit
- lahjapaperit
Kodin tietosuojapaperit
Henkilö- tai muita arkaluonteisia tietoja sisältävät asiakirjat, laskut, reseptit ym. otetaan maksullisena tietosuojapaperina lajitteluasemilla vastaan lukittuun astiaan. Lue lisää tietosuojapaperi.
Kovakantiset kirjat
Kirjojen kannet irrotetaan ja sisälehdet lajitellaan paperinkeräykseen ja kannet energiajäteastiaan. Jos kannet on päällystetty itseliimautuvalla kirja- tai kontaktimuovilla, ne tulee lajitella aina sekajätteeseen. Pehmeäkantiset kirjat (pokkarit) voi lajitella paperijätteeseen.
Paperisilppu
Käsin tai silppurissa silputtua paperia voi laittaa pieniä määriä, n. pari muovikassillista kerrallaan paperinkeräysastiaan. Ei muovikasseja paperiastiaan!
Mitä paperijätteelle tapahtuu?
Paperiteollisuus hyödyntää keräyspaperin sanomalehti- ja luettelopaperin sekä talous- ja wc-paperin raaka-aineena. Sitä käytetään jonkin verran myös eristeiden raaka-aineena.