Näin torjut biojäteastian kutsumattomia vieraita

30.07.2024

Kesä ja lämpimät kelit saattavat tuoda mukanaan biojäteastiaan kutsumattomia vieraita, nimittäin kärpäsentoukkia.  Valkoisista kärpäsen toukista ei ole astiassa varsinaista haittaa, vaikka ne ikäviä vierailijoita ovatkin. Huonekärpäset munivat paikkoihin, joissa on lämpöä ja ravintoa. Näin ollen biojätettä sisältävä astia (biojäteastia tai kompostori) on niille oiva paikka.

Vinkkejä toukkien torjumiseen

  • Pese biojäteastia huolellisesti tyhjennyksen jälkeen – tämä on paras ja ekologisin tapa torjua kärpäsen toukkia. Kärpäsen munia, toukkia ja koteloita voi valella kuumalla vedellä, mikä tuhoaa ne. Kuuma vesi karkottaa myös muurahaisia. Salpakierto huuhtelee biojäteastiat kahdesti vuodessa (keväällä ja syksyllä).
  • Jos mahdollista, sijoita biojäteastia varjoon, koska kärpäset viihtyvät lämmössä.
  • Pidä biojäte mahdollisimman kuivana. Pyri säilyttämään biojäte jo keittiössä mahdollisimman ilmavasti. Imeytä biojätteen nesteet esimerkiksi biojätteeseen lajiteltavaan pehmopaperiin (talouspaperit, servietit, nenäliinat tai vastaavat), keittiön biojäteastian pohjalla olevaan sanomalehteen tai kanamunakennosilppuun. Kuivempi biomateriaali houkuttelee kärpäsiä vähemmän.
  • Pakkaa biojäte paperiseen pussiin tai nyyttiin ja sulje pussin suu rullaamalla se, kun viet biojätteen astiaan. Suljettu pussi vähentää biojätteen houkuttelevuutta ja tuoksuja ympäristöön.
  • Pakkaa haiseva jäte, kuten kala vielä erikseen esim. sanomalehtikääreeseen.
  • Myös etikalla voi yrittää torjua kärpäsiä.
  • Tarvittaessa voit harkita biojäteastian tyhjennysvälin lyhentämistä kesän ajaksi. Ota tällöin yhteyttä asiakaspalveluumme.
  • Varmista myös, että biojäteastia on ehjä ja kansi menee kunnolla kiinni.

Myrkkyjä ei tule torjunnassa käyttää.

Jos toukat valtaavat biojätekompostorin toimi näin: Käännä kompostin pintaosa syvemmälle kompostiin, sillä kärpäsen toukat kuolevat yli 42 asteen lämpötilassa. Jos komposti haisee, sekoita ja lisää reilusti seosainetta. Huuhtele kompostin kansi ja sisäseinät kuumalla vedellä.

Kesän mentyä ja kelien viilennyttyä toukkaongelma poistuu itsestään.