Asbesti

Vastaanotto lajitteluasemilla. Asbestijätteet tulee pakata hyvin ja niiden käsittelyssä tulee käyttää tarvittavia suojaimia.

Lue lisää
Asfaltti

Asfalttia otetaan vastaan loosiin Lahden lajitteluasema PILLERIllä. Asfaltin tulee olla puhdasta asfalttijätettä, kiinni oleva pieni määrä soraa ei haittaa. Asfalttijäte hyödynnetään kierrätysasfaltin valmistuksessa.

Lue lisää
Betoni- ja tiilijäte

Betoni- ja tiilijäte lajitellaan omalle lajittelulavalleen Asikkalan, Heinolan, Hollolan, Lahden ja Sysmän lajitteluasemilla. Muilla lajitteluasemilla betoni- ja tiilijäte otetaan vastaan sekajätteeseen. Betoni- ja tiilijätteet murskataan ja hyödynnetään maan- ja tienrakennuksessa.

Lue lisää
Biojäte

Biojäte (ruokajäte) lajitellaan kiinteistön biojäteastiaan tai kompostoriin. Lajittelu sekajäteastiaan, jos kiinteistöllä ei ole käytössä biojäteastiaa tai kompostoria.

Lue lisää
Energiajäte

Päivittäisenä kotitalousjätteenä syntyvä energiajäte kerätään kiinteistön energiajäteastiaan. Isompina määrinä energiajätettä otetaan vastaan lajitteluasemilla.

Lue lisää
Eristevillat, kaakelit, laatat

Vastaanotto lajitteluasemilla. Eristevillojen, kaakeleiden, laattojen ja muun palamattoman jätteen lajittelu omalle lajittelulavalleen Lahden lajitteluasema PILLERIllä. Muilla lajitteluasemilla em. lajitellaan sekajätteeseen.

Lue lisää
Erityiskäsiteltävä jäte

Vastaanotto lajitteluasemilla. Erityiskäsiteltävät jätteet tulee pakata hyvin ja niiden käsittelyssä tulee käyttää tarvittavia suojaimia.

Lue lisää
Haravointijäte

Vastaanotto lajitteluasemilla. Kotitalouksilta maksutta. Hyödynnetään biokaasun ja maanparannusaineen tuotantoon LABIO Oy:n biokaasu- ja kompostointilaitoksella.

Lue lisää
Ikkunalasi

Ikkunalasi ja ikkunat otetaan vastaan lajitteluasemilla. Lahden lajitteluasema PILLERIllä ikkunat lajitellaan omalle lajittelulavalleen, muilla lajitteluasemilla sekajätteeseen.

Lue lisää
Kannot

Kantojen vastaanotto Lahden lajitteluasema PILLERIllä sekä Asikkalan, Heinolan ja Hollolan lajitteluasemilla. Maksullinen. Kannot murskataan ja murske hyödynnetään kompostointilaitoksen seos- ja tukiaineena.

Lue lisää
Kartonki

Kartongin (pakkausjäte) keräyspiste on kiinteistön keräysastia, Rinki-ekopiste tai lajitteluasema. Kartonki hyödynnetään materiaalina mm. hylsykartongin valmistuksessa.

Lue lisää
Kattohuopa

Kattohuopajätettä otetaan vastaan kaikilla lajitteluasemilla. Kattohuopa murskataan ja hyödynnetään uuden asfaltin raaka-aineena.

Lue lisää
Kestopuu

Kestopuujätteen vastaanottopaikka on lajitteluasema tai puutavara- ja rakennustarvikeliikkeet. Kestopuujäte haketetaan ja hyödynnetään energiana kestopuun käsittelyyn erikoistuneissa polttolaitoksissa.

Lue lisää
Kipsi

Kipsilevyjätettä otetaan vastaan kaikilla lajitteluasemilla. Pienen määrän kipsilevyjätettä voi laittaa kiinteistön sekajäteastiaan. Kipsilevyjätteestä saadaan raaka-ainetta uusien kipsilevyjen valmistukseen.

Lue lisää
Lasipakkaukset

Lasipakkausten keräyspiste on kiinteistön keräysastia, Rinki-ekopiste tai lajitteluasema. Lasipakkauksista valmistetaan uusia lasipakkauksia, lasivillaa ja vaahtolasia. Lasiin ei saa lajitella ikkunalasia (tasolasi), peililasia, lasiastioita, keramiikkaa, opaalilasia tai lamppuja.

Lue lisää
Lääkejäte

Kotitalouksien lääkejätteet ovat vaarallista jätettä ja ne otetaan vastaan veloituksetta kaikissa toimialueen apteekeissa. Älä laita lääkejätteitä koskaa sekajätteen joukkoon tai kaada viemäriin.

Lue lisää
Metalli

Metallijätteeseen ei saa laittaa sähkölaitteita. Metalliromusta on poistettava vaaralliset jätteet kuten akut ja öljyt. Kaikenkokoiset metallijätteet otetaan vastaan maksutta lajitteluasemilla ja kiertävillä Roinaralli-keräyskierroksilla. Metallipakkausten ja pienmetallien keräyspaikka on kiinteistön metalliastia tai Rinki-ekopiste. Metalli hyödynnetään monenlaisten tuotteiden valmistukseen teräs- ja valimoteollisuudessa.

Lue lisää
Muovipakkaukset

Tyhjien, puhtaiden ja kuivien muovipakkausten vastaanotto on Rinki-ekopisteillä. Muovijätettä hyödynnetään raaka-aineena uusien muovituotteiden valmistuksessa. Lajitteluasemalla muovijätteet otetaan vastaan energiajätteeseen (maksullinen).

Lue lisää
Muu

Muu määrittelemätön jätelaji tai jätetuote, jolle on erityinen lajitteluohje.

Lue lisää
Paperi

Paperin (keräyspaperi) keräyspiste on kiinteistön keräysastia, Rinki-ekopiste, lajitteluasema tai muu paperinkeräyspiste. (Lajitteluasemalla vastaanotetaan lisäksi tietosuojapaperia (maksullinen)). Keräyspaperi hyödynnetään paperiteollisuudessa sanomalehti- ja luettelopaperin sekä talous- ja wc-paperin raaka-aineena. Sitä käytetään myös eristeiden raaka-aineena.

Lue lisää
Poistotekstiilit

Poistotekstiilillä tarkoitetaan vaatteita ja kodintekstiilejä, jotka ovat rikkinäisiä, virttyneitä tai loppuun kulutettuja eivätkä kelpaa enää sellaisenaan käytettäväksi. Puhtaat ja käyttökelpoiset vaatteet ja kodintekstiilit kannattaa ohjata uudelleenkäyttöön.

Lue lisää
Puujäte

Puujätettä otetaan vastaan lajitteluasemilla. Puujäte murskataan murskauslaitoksessa ja hyödynnetään polttoaineena sähkön ja lämmön tuotannossa eri voimalaitoksissa.

Lue lisää
Renkaat

Vastaanotto lajitteluasemilla maksutta. Rankaat otetaan vastaan vanteilla tai ilman.

Lue lisää
Risut

Vastaanotto lajitteluasemilla. Risut murskataan ja risuhake hyödynnetään energiantuotannossa.

Lue lisää
Saniteettiposliini

Vastaanotto lajitteluasemilla. Saniteettiposliinia otetaan omalle lajittelulavalleen vastaan Lahden lajitteluasema PILLERIllä. Muilla lajitteluasemilla saniteettiposliinit lajitellaan sekajätteeseen.

Lue lisää
Sekajäte

Päivittäisenä kotitalousjätteenä syntyvä sekajäte kerätään kiinteistön sekajäteastiaan. Isompina määrinä sekajätettä otetaan vastaan lajitteluasemilla.

Lue lisää
Sähkölaitteet

Sähkölaitejätteeseen lajitellaan kaiken kokoiset käytöstä poistetut sähköllä, akulla tai paristolla toimivat kodinkoneet ja -laitteet sekä energiasäästö- ja loisteputkilamput. Maksuton vastaanotto lajitteluasemilla ja kiertävillä Roinaralli-keräyskierroksilla. Sähkölaitteita voi palauttaa myös niitä myyviin liikkeisiin.

Lue lisää
Tietosuojapaperi

Vastaanotto lajitteluasemalla. Maksullinen. Tuhoamistodistus tarvittaessa.

Lue lisää
Vaaralliset jätteet

Vaarallisia jätteitä otetaan vastaan lajitteluasemilla, vaarallisten jätteiden keräyskonteilla ja Roinaralli-keräyskierroksilla. Lääkejätteet ja elohopeakuumemittarit otetaan vastaan apteekeissa. Paristot ja pienakut voi palauttaa myös niiden myyntipisteisiin. Kestopuuta otetaan vastaan vain lajitteluasemilla. Vaarallinen jäte on jätettä, joka kemiallisen tai muun ominaisuutensa vuoksi aiheuttaa väärään paikkaan joutuessaan erityistä vaaraa tai haittaa terveydelle, ympäristölle tai jätteenkäsittelyprosessille. Vaarallisia jätteitä ei koskaan saa lajitella kiinteistön jäteastioihin muun jätteen joukkoon, kaataa viemäriin tai polttaa. Vaarallisen jätteen tunnistaa pakkauksessa olevasta merkinnästä. 

Lue lisää
Verhoillut huonekalut

Vastaanotto lajitteluasemilla. Verhoilluille huonekaluille on Lahden lajitteluasema PILLERIllä omat lajittelulavansa. Muilla lajitteluasemilla verhoillut huonekalut lajitellaan sekajätteeseen.

Lue lisää
Ylijäämämaat

Puhtaiden ylijäämämaiden vastaanotto maanvastaanottoalueilla Asikkalan, Heinolan ja Hollolan lajitteluasemilla sekä Lahden lajitteluasema PILLERIllä. Maksullinen. Suuremmista eristä sovittava erikseen, peräkärrykuormat voi toimittaa lajitteluasemien aukioloaikoina.

Lue lisää