Ympäristökasvatuksen lisämateriaalit

Julisteet

Biojätteen kierto -juliste

Maatuminen -juliste

Hävikkiruokapeli

Salpakierron Hävikkiruokapeli on lautapeli, jossa seurataan ruuan matkaa kasvatuspaikasta lautaselle ja sieltä biojätteen käsittelyyn. Pelistä on tehty kaksi versiota: versio 1 on yksinkertaisempi ja nopeampi, soveltuu etenkin alkuopetukseen. Sen sisältämät kysymykset ovat pääosin monivalintatehtäviä. Versio 2 sisältää hieman haastavampia tehtäviä. Voit kokeilla luokkasi kanssa molempia versioita – lautapeli on sama mutta tehtävät ovat eri!

Tulosta alta materiaalit lautapeliä varten. Lisäksi tarvitset jokaiselle pienryhmälle nopan ja pelimerkit.

Lautapeli

Versio 1 materiaalit:

Peliohje
Kysymykset
Vastaukset

Versio 2 materiaalit:

Peliohje
Kysymykset
Vastaukset

Roskapassi

Varhaiskasvatuksen ja alkuluokkien käyttöön suunnitellun roskapassin avulla tarkkaillaan lähiluontoa kävelykierroksen aikana ja käsitellään bongattujen roskien vaikutuksia luontoon ja sen eläimistöön.  Tulostetusta roskapassista saa kestävämmän liimaamalla passin pohjaan kartonkia tai hyödyntämällä vanhaa postikorttipohjaa, jolloin roskapassiin on helppo tehdä merkintöjä kynällä. Tehtävän tekeminen onnistuu myös puhelimella ottamalla ladatusta tiedostosta kuvakaappauksen ja hyödyntämällä puhelimen piirtotyökaluja.

Tulosta tästä Roskapassi

 

Roskaamisen vaikutukset pohdintakortit

Pohdintakorttien avulla on tarkoitus käsitellä ihmistoiminnan vaikutuksia ympäristöön ja eläimiin. Oppilas voi valita yhden valmiista kuvista ja kirjoittaa kuvasta tarinan, jossa pohditaan kuinka roskat ovat päätyneet luontoon, mitä haittaa niistä on ympäristölle ja eläimille, ja mihin jäteastioihin roskat kuuluisivat lajitella. Vaihtoehtoisesti voi myös piirtää ja keksiä oman tarinan tyhjään pohjaan, joka löytyy myös materiaalista. Isossa ryhmässä kuvien aiheiden käsitteleminen onnistuu hyvin dokumenttikameraa tai ryhmätyöskentelyä hyödyntäen.

Tulosta tästä Pohdintakortit

Yhdistä roskat oikeaan jäteastiaan

Yhdistä roskat oikeaan astiaan (päivitys kesken)
Yhdistä roskat oikeaan astiaan vastaukset

Kierrätysbingo

Alakoululaisille suunnatun bingon avulla pelaajat oppivat innostavalla tavalla kestävästä kulutuksesta ja jätteen määrän vähentämisestä.

Bingon ohjeet ja kysymykset
Bingoruudukko 3×3
Bingoruudukko 4×4
Bingoruudukko 3×3 numerot valmiina
Bingoruudukko 4×4 numerot valmiina

Eko-Aku

Suomen Kiertovoima ry KIVOn jäsenet eli kuntien jätelaitokset sekä energiayhtiö Helen ovat yhdessä Sanoma Media Finlandin kanssa tehneet Aku Ankan lukijoille ympäristöteemaisen EKO-AKU -sarjakuvalehden. Eko-Aku on 16-sivuinen tietopaketti jätteiden materiaali- ja energiahyötykäytöstä sekä resurssitehokkuudesta.

Sähköinen Eko-Aku 
Eko-Akun ympäristövisa

Kahoot

Salpakierrolla on Kahootissa kaksi visaa: lajitteluvisa sekä hävikkiruokavisa. Voit pelata luokkasi kanssa Salpakierron visoja kirjautumalla Kahootiin ja etsimällä visoja hakusanalla ”salpakierto”.
Kirjaudu sisään Kahoottiin tai luo tunnukset osoitteessa: kahoot.com