Ympäristökasvatuksen lisämateriaalit

Roskapassi

Varhaiskasvatuksen ja alkuluokkien käyttöön suunnitellun roskapassin avulla tarkkaillaan lähiluontoa kävelykierroksen aikana ja käsitellään bongattujen roskien vaikutuksia luontoon ja sen eläimistöön.  Tulostetusta roskapassista saa kestävämmän liimaamalla passin pohjaan kartonkia tai hyödyntämällä vanhaa postikorttipohjaa, jolloin roskapassiin on helppo tehdä merkintöjä kynällä. Tehtävän tekeminen onnistuu myös puhelimella ottamalla ladatusta tiedostosta kuvakaappauksen ja hyödyntämällä puhelimen piirtotyökaluja.

Tulosta tästä Roskapassi

Roskaamisen vaikutukset pohdintakortit

Pohdintakorttien avulla on tarkoitus käsitellä ihmistoiminnan vaikutuksia ympäristöön ja eläimiin. Oppilas voi valita yhden valmiista kuvista ja kirjoittaa kuvasta tarinan, jossa pohditaan kuinka roskat ovat päätyneet luontoon, mitä haittaa niistä on ympäristölle ja eläimille, ja mihin jäteastioihin roskat kuuluisivat lajitella. Vaihtoehtoisesti voi myös piirtää ja keksiä oman tarinan tyhjään pohjaan, joka löytyy myös materiaalista. Isossa ryhmässä kuvien aiheiden käsitteleminen onnistuu hyvin dokumenttikameraa tai ryhmätyöskentelyä hyödyntäen.

Tulosta tästä Pohdintakortit

Yhdistä roskat oikeaan jäteastiaan

Yhdistä roskat oikeaan astiaan
Yhdistä roskat oikeaan astiaan vastaukset

Kierrätysbingo

Alakoululaisille suunnatun bingon avulla pelaajat oppivat innostavalla tavalla kestävästä kulutuksesta ja jätteen määrän vähentämisestä.

Bingon ohjeet ja kysymykset
Bingoruudukko 3×3
Bingoruudukko 4×4
Bingoruudukko 3×3 numerot valmiina
Bingoruudukko 4×4 numerot valmiina

Kahoot

Millainen jätteiden lajittelija olet? Testaa tietosi Salpakierron lajitteluvisan avulla, joka löytyy Kahootista.

Toimi näin:

  • Kirjaa itsesi sisään Kahoot.com
  • Jos sinulla ei vielä ole Kahootin käyttäjätunnuksia, niin voit luoda itsellesi ilmaisen käyttäjätilin, jotta pääset selaamaan ja peluuttamaan Kahootin pelejä.
  • Discover Kahoots -painikkeen takaa löytyy hakukenttä, josta voit etsiä Salpakierron lajitteluvisaa. Voit myös etsiä peliä nimellä Salpakierto lajitteluvisa tai tägeillä #salpakierto #jätteidenlajittelu
  • Kun olet löytänyt pelin, niin Paina ”Play” ja pelin asetukset aukeaa.
  • Jos valitset Teach -painikkeen pelaatte peliä luokan kanssa yhdessä. Assign -painikkeen takaa löytyy ohje, kuinka oppilaat voivat pelata peliä yksittäin omassa tilassa, jos he eivät ole voineet osallistua yhteiseen pelihetkeen.
  • Teach -painikkeen jälkeen avautuu vielä uusi ikkuna, jossa valitaan pelataanko peliä Classic -versiolla pelaaja vs pelaaja niin, että jokaisella pelaajalla on oma päätelaite vai Team mode -versiolla joukkue vs joukkue, jolloin joukkueella on yksi pelilaite.
  • Tämän jälkeen aukeaa “Ready to join?” -ikkuna ja sen jälkeen aukeaa sivu, jolla näkyy pelin PIN.
  • Oppilaat pääsevät peliin mukaan menemällä osoitteeseen kahoot.it puhelinta tai tablettia käyttäen ja kirjautumalla peliin opettajan näytöllä näkyvän pinkoodin avulla.
  • Pelaajat voivat pelata Kahootin pelejä kirjautuneina tai kirjautumattomina käyttäjinä.

Eko-Aku

Eko-Aku

Suomen Kiertovoima ry KIVOn jäsenet eli kuntien jätelaitokset sekä energiayhtiö Helen ovat yhdessä Sanoma Media Finlandin kanssa tehneet Aku Ankan lukijoille
ympäristöteemaisen EKO-AKU -sarjakuvalehden.
Ympäristöaiheinen Eko-Aku on 16-sivuinen tietopaketti jätteiden materiaali- ja energiahyötykäytöstä sekä resurssitehokkuudesta.

Sähköinen Eko-Aku 
Eko-Akun ympäristövisa

T-paidan elinkaari

Turhakkeet