Väärin lajitellut akut ja paristot aiheuttavat vaaratilanteita jätteenkäsittelyssä

21.11.2024

Salpakierto Oy:n vastaanotto- ja käsittelypäällikkö Pekka Kilpeläinen esittelee sekajätteen joukkoon eksyneitä kärähtäneitä akkuja. (kuva: Salpakierto Oy)

Valtakunnallista paloturvallisuusviikkoa vietetään jälleen 23.11.-1.12., jolloin neuvotaan kuluttajia mm. akkujen ja paristojen oikeaoppisesta käsittelystä. Väärin lajitellut paristot ja akut aiheuttavat vaaratilanteita kotitalouksien lisäksi myös jätteenkäsittelyssä.

Käytöstä poistetuissa paristoissa ja akuissa on yleensä jäljellä aina jonkin verran sähkövarausta. Siksi ne saattavat huolimattomasti säilytettyinä ja käsiteltyinä mennä oikosulkuun ja seurauksena voi olla tulipalo. Vaara piilee akkujen ja paristojen kierrätyksen jokaisessa vaiheessa alkaen kotitalouksien paristonkeräyspurnukoista jatkuen aina paristojen hyödyntäjälle asti.

Mitään akkuja, paristoja, sähkölaitteita tai vaarallisia jätteitä ei tule koskaan hävittää sekajätteen mukana.

– Kotitalouksilta kerätty ja lajitteluasemille tuotu sekajäte käy läpi mekaanisen laitoslajittelun, missä väärin lajitellut akut ja varavirtalähteet aiheuttavat tulipalovaaran, josta voi olla ikäviä seurauksia niin henkilökunnalle kuin omaisuudellekin.
– Akkujen aiheuttamia tulipaloja on meillä lajittelulaitoksella lähes viikoittain, kertoo Salpakierto Oy:n vastaanotto- ja käsittelypäällikkö Pekka Kilpeläinen.

Näin hävität paristot ja pienakut turvallisesti

Voit toimittaa paristot ja pienakut maksutta lajitteluasemien lisäksi mihin tahansa niitä myyvään kauppaan tai kioskiin.

Oikosulkujen ja niistä johtuvan lämpenemisen vuoksi on turvallisinta teipata aina molemmat navat piiloon heti, kun poistaa akun tai pariston, myös nappipariston käytöstä. Teippaamiseen sopii ihan tavallinen läpinäkyvä teippi, myös maalarinteippi käy, kunhan paristojen ja akkujen tuotetiedot jäävät näkyviin. Paras teippi on sellainen, joka pysyy paikallaan.

Paristojen navat sijaitsevat eri paikoissa paristotyypin mukaan: sauvaparistoissa navat ovat pariston molemmissa päissä, nappiparistoissa navat ovat molemmin puolin ja akuissa ja suorakaiteen muotoisessa 9V -paristossa navat ovat vierekkäin toisessa päässä.

Kaikista ärhäkämpiä oikosuluille ovat litiumparistot, joita käytetään tavallisina sormi- ja nappiparistoina sekä monen kokoisina akkuina, esim. sähkötyökaluissa. Ne voi tunnistaa esimerkiksi kyljen merkinnästä Li tai Lithium.

Isoja litiumakkuja, joita käytetään sähköisissä liikkumavälineissä kuten sähköpyörissä, -mopoissa ja -skoottereissa sekä tasapainolaudoissa ei vastaanoteta kauppojen keräyspisteisiin. Isot litiumakut voit kierrättää lajitteluasemilla tai muissa keräyspisteissä, jotka löydät kierratys.info-hakupalvelusta.

Jokainen suomalainen palauttaa vuodessa ison karkkipussillisen verran paristoja ja akkuja kierrätykseen

Asukasta kohden viime vuonna kerättiin 320 grammaa kannettavia paristoja ja akkuja eli yli ison karkkipussin verran. AA-paristoiksi muutettuna asukaskohtainen palautusmäärä oli 16 paristoa. Euroopan unionin uusimman jätetilaston (Eurostat) mukaan suomalaiset ovat toisiksi ahkerimpia paristojen ja pienakkujen kierrättäjiä Euroopassa, kun vertaillaan vuosittaisia asukaskohtaisia keräystuloksia. Puolet akuista ja paristoista jää kuitenkin meiltäkin kierrättämättä jääden lojumaan varastoihin ja pöytälaatikoihin tai päätyen sekajätteen joukkoon.

Erilliskerätyistä paristoista ja akuista saadaan talteen kasvava määrä kierrätysmateriaaleja hyödynnettäväksi uusissa tuotteissa. Viralliseen keräyspisteeseen toimitetut paristot ja akut päätyvät kierrätykseen lannoitteeksi ja teollisuuden raaka-aineeksi. Recser Oy:n teettämän tuoreen selvityksen mukaan kierrätetyistä akuista ja paristoista saatavat metallit vähentävät kasvihuonekaasupäästöjä jopa 98 % verrattuna neitseellisesti louhittuihin metalleihin. Kierrättäminen on todellinen ilmastoteko, ja se voi merkittävästi auttaa torjumaan ilmastonmuutosta. (Lähde: paristokierratys.fi)