Energiajätteen keräys päättyy, miten nyt lajitellaan? Lajitteluohjeet päivittyvät loppuvuodesta

31.07.2023

kuvituskuva

Energiajätteen keräysvelvoite päättyy ja energiajätteeksi ennen ohjeistetut ja lajitellut jätteet lajitellaan jatkossa materiaalinsa mukaisesti joko muovipakkauksiin, kartonkipakkauksiin, biojätteeseen, poistotekstiiliin tai sekajätteeseen.

Energiajätteen keräysvelvoite on päättynyt vähintään 5 huoneiston kiinteistöiltä elokuun alusta samalla, kun niissä on alkanut muovipakkausten keräys. Tätä pienemmiltä asuinkiinteistöiltä energiajätteen keräysvelvoite päättyy 1.7.2024.

Sivustollamme olevaan jätehakuun muutokset koskien energiajätteen poistumista päivittyvät loppuvuodesta 2023. Toistaiseksi energiajäte siis löytyy lajina jätehausta. Painetut Kodin jätteiden lajitteluohjeet päivittyvät lokakuussa 2023 ja uudet ohjeet julkaistaan vuodelle 2024 tuotettavan ja joka kotiin jaettavan Lokki-kalenterin välissä. 

Katso tästä kodin jätteiden lajitteluopas vuodelle 2024

Taloyhtiöiden käyttöön on tuotettu asukkaille jaettavia muutosvaiheen ”rappulappuja”, jotka sisältävät ajantasaiset lajitteluohjeet ilman energiajätettä.

Tuotamme lajitteluaiheisen Youtube-livelähetyksen ti 17.10. klo 17-18 teemalla ”Energiajätteen keräys loppui – Miten lajittelen jatkossa energiajätteeseen kuuluneet jätteet?” Lue lisää täältä.

Miksi energiajätteen keräyksestä luovutaan?

Energiajätteen sisältö on suurimmaksi osaksi muovia ja kartonkia, eikä energiajätettä enää kannata kerätä lisäjätelajina kiinteistöiltä muovipakkausten ja kartonkipakkausten keräyksen laajennuttua entistä pienemmille kiinteistöille. Keräysvelvoitteiden kiristyminen perustuu uuteen jätelakiin.

Lainsäädännönkään näkökulmasta pakkausjätteitä ei saa ohjeistaa ja kerätä energiajätteeksi, koska pakkaukset kuuluu kerätä erikseen.

Uusien lajitteluvelvoitteiden johdosta taloyhtiöiden jätehuoltokulut saattavat nousta, kun eri jätelajien keräys lisääntyy. Energiajätteen keräyksen päättyminen tasapainottaa muodostuvia kustannuksia. Kustannussäästöjä voi aikaansaada kiinnittämällä huomiota lajittelun tehokkuuteen ja pidentämällä sekajäteastian tyhjennysväliä.

Pakkausjätteiden lajittelu erikseen jo niiden syntypaikalla eli kotona tehostaa materiaalien kiertoa. Sekajäte toimitetaan laitosmaisen lajittelun jälkeen energiahyötykäyttöön.

Muovipakkauksiin lajitellaan kotitalouden tyhjät ja kuivat muovipakkaukset

Kaikki muoviset pakkaukset, myös PVC-muoviset, kelpaavat muovipakkausten keräykseen. Jos tuote on muovia ja pakkaus, se kuuluu muovipakkausten keräykseen. Muovista valmistetut muut tuotteet, esimerkiksi lasten lelut, muoviset taloustavarat, ämpärit tai vastaavat eivät kuulu muovipakkausten keräykseen, koska ne eivät ole pakkauksia.

Pakkaus on riittävän puhdas keräykseen, kun sitä voi säilyttää muutaman päivän kotona ilman isompia hajuhaittoja. Pakkauksissa ei saa olla selkeitä ruokajäämiä tai muita ainejäämiä, mutta pienistä tahroista ei ole haittaa.

Irrota korkit, kannet, pumppuosat ja vastaavat ja laita ne keräysastiaan erikseen. Nämä osat ovat usein eri muovia kuin muu pakkaus. Näin toimien parannat kierrätystä.

Kartonkipakkauksiin lajitellaan tyhjät, puhtaat ja kuivat kartonkia olevat pakkaukset

Kartonkipakkaukset, kuten pahvilaatikot, ovat kevyitä, mutta ne vievät usein paljon tilaa keräysastiassa. Jotta ei kuljetettaisi ilmaa, pakkaukset on hyvä litistää ja pakata sisäkkäin.

Pakkaus on riittävän puhdas keräykseen, kun voit säilyttää sitä kotona ilman hajuhaittoja. Poista ruoantähteet niin hyvin kuin voit, pienistä tahroista ei ole haittaa. Valuta maito tai muu neste tölkistä pois. Huuhtaise pakkaus kylmällä vedellä. Anna pakkauksen, esimerkiksi maitotölkin, kuivahtaa ennen kuin laitat sen keräysastiaan.

Lajittele pehmopaperit biojätteeseen

Pehmopaperit, kuten talouspaperit, nenäliinat, käsipyyhepaperit, servietit ja vastaavat lajitellaan biojätteeseen. Maalin tai muun vaarallisen jätteen jäämiä ei saa olla. Biojätteeseen lajiteltuna pehmopaperit ohjautuvat kierrätykseen ja toimivat hyvänä kuivikkeena märille ruokajätteille.

Suurimman osan tekstiileistä voit lajitella poistotekstiiliin

Poistotekstiilien keräykseen kelpaavat kuivat ja puhtaat vaatteet ja kodin tekstiilit, kuten housut, paidat, hameet, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Kuitenkaan mm. hygieniasyistä esimerkiksi alusvaatteita, sukkia, peittoja, tyynyjä, mattoja, pehmoleluja tai vastaavia ei keräykseen saa laittaa.

Loput sekajätteeseen

Ennen energiajätteeseen lajitelluista jätteistä laitetaan jatkossa sekajätteeseen muut kuin muovipakkauksiin, kartonkipakkauksiin, biojätteeseen tai poistotekstiileihin kelpaavat. Tällaisia ovat esimerkiksi muut muovituotteet kuin pakkaukset, esim. keittiön muovikipot ja -kupit, leivinpaperit, voipaperit, tuorekelmut, pakastepussit, valokuvat, negatiivit, filmit, diat, röntgenkuvat, puupalat, lastulevypalat, muoviset pakkausvanteet, narut ja nauhat, lahjanauhat, teipit, kynttilänkannat ja lahjapaperit.

Huomaatko, että melkein kaiken ennen energiajätteeksi päätyneen voit nyt lajitella suoraan kiertoon?