Kotitalouksien poistotekstiilin keräys laajeni Heinolaan, Hollolaan ja Orimattilaan

20.03.2023

Salpakierto Oy aloitti vuoden alussa kotitalouksien poistotekstiilien keräyksen kolmella keräyspisteellä Lahdessa. Keräyspisteet on nyt avattu myös Heinolaan, Hollolaan ja Orimattilaan ja ne sijaitsevat lajitteluasemalla.

Lopuissa toimialueen kunnissa keräyspisteet tulevat olemaan käytössä toukokuun aikana. Jokaiseen toimialueen kuntaan tulee vähintään yksi poistotekstiilin keräyspiste. Pisteistä tiedotetaan lisää kevään aikana.

Poistotekstiilin keräyspisteet toimialueella maaliskuussa 2023

  • Lahden lajitteluasema Pilleri (Kujalan käsittelykeskus, Sapelikatu 7, Lahti)
  • Harjulan Setlementti ry:n Kierrätyskeskus Patina (Katsastajankatu 14, Lahti)
  • Harjula-keskus (Harjulankatu 7, Lahti)
  • Heinolan lajitteluasema (Pikijärventie 167, Heinola)
  • Hollolan lajitteluasema (Paassillantie 114, Hollola)
  • Orimattilan lajitteluasema (Topintie 5a, Orimattila)

Keräyspisteet ovat käytettävissä lajitteluaseman tai muun pisteen aukioloaikoina. Pisteet löytyvät osoitteesta salpakierto.fi ja kierrätys.info

Kerätyn poistotekstiilin laatu ollut hyvää

Poistotekstiilillä tarkoitetaan käyttökelvottomia, virttyneitä tai loppuun kulutettuja vaatteita ja kodin tekstiilejä, jotka eivät enää sellaisenaan kelpaa käytettäväksi.

  • Tähän mennessä poistotekstiiliä on kerätty pisteillämme noin 2000 kiloa, joten vaikuttaa siltä, että ihmiset ovat ottaneet poistotekstiilikeräyksen innolla vastaan, kertoo Salpakierto Oy:n vastaanotto- ja käsittelypäällikkö Pekka Kilpeläinen.
  • Keräykseen tuodun tekstiilin laatu on ollut hyvää ja vain noin kolme prosenttia keräykseen tuodusta tekstiilistä on ollut lajitteluohjeiden vastaisia.
  • Myyntikelpoiset ja vielä käyttökelpoiset tekstiilit kannattaa aina toimittaa myytäväksi kirpputorille tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Poistotekstiilin keräykseen kuulumattomat tekstiilit tulee lajitella energia- tai sekajätteeksi, mistä ne ohjataan energiahyötykäyttöön. Näin on nyt tulosten valossa toimittukin ja siitä iso kiitos keräyspisteiden käyttäjille, päättää Kilpeläinen.

Keräykseen tuodut poistotekstiilit lajitellaan ensin käsin. Kierrätyskelpoiset toimitetaan Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n Paimiossa sijaitsevaan poistotekstiilin käsittelylaitokseen, missä kuidut avataan mekaanisesti. Lopputuloksena saadaan kierrätyskuitua teollisuuden raaka-aineeksi. Kierrätyskuidusta voidaan valmistaa esimerkiksi lankaa, kuitukangasmateriaaleja, eristeitä, akustiikkalevyjä, suodatinkankaita ja komposiitteja.

Poistotekstiiliin lajitellaan kuivat ja puhtaat käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet, paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Keräykseen tuotavat tekstiilit tulee pakata tiiviisti suljettuun muovipussiin. Poistotekstiilit otetaan kotitalouksilta vastaan maksutta.

Poistotekstiilin keräykseen ei saa lajitella alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, mattoja, vöitä, laukkuja, kenkiä tai kosteita, homeisia, tekstiilituholaisia sisältäviä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä. Ne lajitellaan tuotteesta riippuen joko energia- tai sekajätteeksi, mistä ne ohjautuvat energiahyötykäyttöön. Tarkemmat lajitteluohjeet voi tarkistaa sähköisestä lajitteluoppaasta osoitteessa salpakierto.fi

Ehjät ja käyttökelpoiset tekstiilit kannattaa toimittaa hyväntekeväisyyteen tai myydä kirpputorilla.