Lahden lajitteluasema Pillerillä kokeillaan muiden kuin muovipakkauksiin kuuluvien muovituotteiden keräystä

27.06.2024

Kuvateksti: Lahden lajitteluasema Pillerillä kokeillaan parhaillaan muiden kuin muovipakkauksiin kuuluvien muovituotteiden keräystä. Kuvalähde: Salpakierto Oy

Salpakierto Oy on aloittanut muiden kuin muovipakkauksiin kuuluvien muovisten jätetuotteiden keräyskokeilun Lahden lajitteluasema Pillerillä. Kokeilu kestää elokuun loppuun saakka.

Kokeilu on osa Espoon kaupungin vetämää Kaikki muovi kiertää -hanketta, jossa Salpakierto on mukana. Kokeilu on myös osa opiskelija Vilho Virolaisen Salpakierrolle tekemää opinnäytetyötä, missä kartoitetaan kotitalouksissa syntyvien ei pakkausmuoveihin lukeutuvien jätemuovien keräys- ja kierrätyspotentiaalia yhtiön toiminta-alueella.

– Kokeilun aikana otamme muovia vastaan kotitalouksilta maksutta lajitteluasemalla sijaitsevalle keräyslavalle, kertoo Salpakierto Oy:n vastaanotto- ja käsittelypäällikkö Pekka Kilpeläinen.

– Keräykseen ei oteta vastaan tuottajayhteisön vastuulle kuuluvia kotitalouksien muovipakkauksia, vaan nimenomaan muita, muovipakkausten keräykseen kuulumattomia muovituotteita muovilaadusta riippumatta.

– Tällaisia muovipakkausten keräykseen kuulumattomia muovituotteita ovat esimerkiksi ämpärit, pulkat, muoviset puutarhakalusteet, putket, muoviset lelut ja niin edelleen.

– Keräykseen ei oteta vastaa lasikuitua, paalimuoveja, sähkö- ja elektroniikkaromua, kaapeleita, akkuja, köysiä, pressuja ja niin edelleen.

– Kokeilun aikana selvitämme, millainen keräystarve näille olisi jatkossa. Muut muovituotteet kuin muovipakkaukset on otettu lajitteluasemilla vastaan energiajätteenä. Energiajätteen keräys jatkuu lajitteluasemilla toistaiseksi. Lajitteluasemille tuotavaan energiajätteeseen ei saa lajitella kotitaloudessa syntyvää päivittäisjätettä.

– Kerätyt muovit lajitellaan lajittelulaitoksessa eri muovilaatuihin, minkä jälkeen ne toimitetaan mekaaniseen kierrätykseen raaka-aineeksi. Osa voi jatkossa mennä myös kemialliseen kierrätykseen raaka-aineeksi ja kierrätykseen kelpaamaton ohjautuu energiahyödyntämiseen, päättää Kilpeläinen.

Lisätietoja antaa:

Salpakierto Oy, vastaanotto- ja käsittelypäällikkö Pekka Kilpeläinen, puh. 050 071 4687

lisätietoja Kaikki muovi kiertää -hankkeesta Salpakierto Oy, kehityspäällikkö Kimmo Rinne 040 195 9971 tai https://www.espoo.fi/fi/kestava-kehitys/kaikki-muovi-kiertaa-aluekokeiluilla-kaytantoon