Salpakierron Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanja järjestetään Hävikkiviikolla 11.9.-17.9.2023!

08.09.2023

kuvituskuva

Valtakunnallinen  Hävikkiviikko on viestintäkampanja, jonka tavoite on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruuan arvostusta! Ruokahävikki on alun perin syömäkelpoista roskiin päätynyttä ruokaa, jonka synty olisi voitu välttää ennakoimalla paremmin ruuan kulutusta tai valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin.

Hävikkiviikon viestinnässä pyritään vaikuttamaan erityisesti kuluttajiin ja tänä vuonna etenkin nuoriin aikuisiin kotitalouksien ruokahävikin vähentämiseksi. Kampanjassa keskitytään myös edistämään kasvisten ja leivän fiksua hyödyntämistä, jotta niiden hävikki vähenisi.

Hävikkiviikkoon voi osallistua esimerkiksi tarkkailemalla aktiivisesti omaa ruokahävikkiä, keksimällä uusia jämäruokareseptejä tai vaikuttamalla sosiaalisessa mediassa aiheen tiimoilta.

Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanja

Kotitaloudet heittävät Suomessa vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa. Se on liikaa!
Hävikkiviikon yhteydessä Salpakierto on jo monta vuotta järjestänyt
Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanjan alakouluille, jossa suloinen kampanjan keulahahmo Biobertta ilahduttaa oppilaita toimialueemme koulujen ruokalaan lähetetyillä kampanjamateriaaleilla. Biobertan innostamana oppilaiden huomio pyritään kiinnittämään ruokahävikin vähentämiseen.

Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanjan myötä toivomme, että koulut ja opettajat tekevät kanssamme tärkeää työtä ruokahävikin vähentämiseksi levittämällä tietoa oppilaille. Oppilaiden kanssa olisi hyvä pohtia, mitä ruokahävikki on ja miten sitä voi itse vähentää. Kampanjasivuiltamme löytyy materiaaleja myös vapaasti koulujen hyödynnettäväksi.

Vinkkejä ruokajätteen vähentämiseen

Ruoka muodostaa ison osan jokapäiväisistä menoista. Ruoka kuuluu onneksi niihin menoihin, joihin voi itse vaikuttaa. Ruokaostosten suunnitelmallisuus, ruoan pakastaminen, sopivankokoisten ruokapakkauskokojen ostaminen ja ruoan valmistus tähteistä ja rippeistä ovat keinoja, joilla jokainen kotitalous voi suhteellisen vaivattomasti vähentää ruokahävikkiään ja samalla pienentää ruokamenojaan.

Jos ruokahävikkiä kuitenkin syntyy, tulee ruoka poistaa pakkauksestaan ja lajitella biojätteeseen. Biojäte kannattaa aina lajitella erikseen. Lajitellusta biojätteestä saadaan biokaasua ja multaa.

Lajitteluohjeet löydät osoitteesta jätehaku.fi.

Tutustu Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanjasivustoon osoitteessa:
Ruoka ei kuulu roskikseen – Hävikkiviikon kampanja alakouluille – Salpakierto

Lue lisää Hävikkiviikosta osoitteessa: Hävikkiviikko 11.–17.9.2023 | Kuluttajaliitto