Vuoden aikana kotitalouksien poistotekstiilejä kerätty noin 50 000 kiloa

23.01.2024

Kotitalouksien poistotekstiilien keräys alkoi toimialueella reilu vuosi sitten. Keräyspisteitä löytyy jokaisesta toimialueen kunnasta. Alueen kotitaloudet lajittelivat poistotekstiiliä vuoden 2023 aikana kaikkiaan hieman yli 50 000 kiloa. Tästä määrästä noin 54 % ohjattiin edelleen jatkokäsittelyyn ja materiaalina kierrätykseen.

Noin 20 % keräykseen tuodusta tekstiilistä oli lajitteluohjeiden vastaisia ja suunnilleen saman verran mukana oli pilaantumisen vuoksi kierrätyskelvotonta materiaalia. Noin 2 % keräykseen tuodusta tavarasta oli uudelleenkäyttöön sellaisenaan kelpaavaa.

  • Alueemme asukkaat ottivat poistotekstiilien keräyksen innolla vastaan, kertoo Salpakierto Oy:n vastaanotto- ja käsittelypäällikkö Pekka Kilpeläinen.
  • Keräykseen tuodut määrät ovat olleet keskiarvollisesti samoja kuin Suomessa muillakin alueilla.
  • Jokaisesta toimialueen kunnasta löytyy keräyspiste poistotekstiilille. Saamme palautetta siitä, että keräyspisteitä ei ole riittävästi. Keräysverkostoon ei ikävä kyllä juuri nyt ole luvassa muutoksia, sillä poistotekstiileille on todennäköisesti tulossa lähivuosina tuottajavastuu. Tuottajavastuu tulee vaikuttamaan oleellisesti keräyksen järjestämisen vastuisiin ja tapoihin.
  • Suunnilleen 20 % keräykseen tuodusta poistotekstiilistä oli keräysohjeiden vastaista tavaraa, kuten alusvaatteita, sukkia, kenkiä ja laukkuja. Lajitteluohjeet kannattaakin tarkistaa ennen kuin tuo tavaraa keräykseen.

Poistotekstiiliin lajitellaan kuivat ja puhtaat käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet, paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Keräykseen tuotavat tekstiilit tulee pakata tiiviisti suljettuun muovipussiin.

Poistotekstiilin keräykseen ei saa lajitella alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, mattoja, vöitä, laukkuja, kenkiä tai kosteita, homeisia, tekstiilituholaisia sisältäviä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä. Ne lajitellaan kiinteistön sekajäteastiaan. Tarkemmat lajitteluohjeet voi tarkistaa sähköisestä lajitteluoppaasta osoitteessa salpakierto.fi

Ehjät ja käyttökelpoiset tekstiilit kannattaa toimittaa hyväntekeväisyyteen tai myydä kirpputorilla.

kuvituskuva

Tältä näyttää poistotekstiilin keräyspiste lajitteluasemalla. Jokaisesta toimialueen kunnasta löytyy keräyspiste poistotekstiilille.