Kotitalouksien poistotekstiiliä kerätään nyt kaikissa Salpakierron toimialueen kunnissa

30.06.2023

Keräys laajeni Asikkalaan, Kärkölään, Myrskylään, Pukkilaan ja Padasjoelle

Salpakierto Oy aloitti vuoden alussa kotitalouksien poistotekstiilien keräyksen kolmella keräyspisteellä Lahdessa. Keräyspisteet avattiin maaliskuussa Heinolaan, Hollolaan ja Orimattilaan. Nyt keräyspisteet ovat kotitalouksien ulottuvilla myös Asikkalassa, Kärkölässä, Myrskylässä, Pukkilassa ja Padasjoella.

Nyt avautuneista keräyspisteistä Asikkalan piste sijaitsee lajitteluasemalla, Kärkölän piste Järvelän Kesoilin pihassa vaarallisten jätteiden kontin vieressä, Myrskylän ja Pukkilan pisteet metalliromun keräyspisteen yhteydessä ja Padasjoen piste lajitteluaseman naapurissa sijaitsevan kierrätyskeskuksen tiloissa.

Poistotekstiilin keräyspisteet toimialueella

 • Asikkala: Asikkalan lajitteluasema, Konkosentie 4
 • Heinola: Heinolan lajitteluasema, Pikijärventie 167
 • Hollola: Hollolan lajitteluasema, Paassillantie 114
 • Kärkölä: Kesoil Järvelä, Peltotie 2
 • Lahti: lajitteluasema Pilleri, Kujalan käsittelykeskus, Sapelikatu 7
 • Lahti: Harjulan Setlementti ry:n Kierrätyskeskus Patina, Katsastajankatu 14, Lahti
 • Lahti: Harjula-keskus, Harjulankatu 7
 • Myrskylä: Höröläntie 2
 • Orimattilan lajitteluasema (Topintie 5a, Orimattila)
 • Padasjoki: Padasjoen kierrätyskeskus, Sähkötie 5
 • Pukkila: Veteraanitie 11

Keräyspisteet ovat käytettävissä lajitteluaseman tai muun pisteen aukioloaikoina. Pisteet löytyvät osoitteesta salpakierto.fi ja kierrätys.info

Keräykseen tuotavat tekstiilit tulee pakata tiiviisti suljettuun muovipussiin. Poistotekstiilit otetaan kotitalouksilta vastaan maksutta.

Poistotekstiili kiertää teollisuuden raaka-aineeksi

Poistotekstiilillä tarkoitetaan käyttökelvottomia, virttyneitä tai loppuun kulutettuja vaatteita ja kodin tekstiilejä, jotka eivät enää sellaisenaan kelpaa käytettäväksi.

– Ennen keräykseen tuomista kannattaa tarkistaa poistotekstiilin lajitteluohjeet. Ihan kaikki samat tekstiilit, mitä on saanut lajitella energiajätteeseen, eivät nyt kelpaakaan poistotekstiilien keräykseen, huomauttaa Salpakierto Oy:n vastaanotto- ja käsittelypäällikkö Pekka Kilpeläinen.

– Myyntikelpoiset ja vielä käyttökelpoiset tekstiilit kannattaa aina toimittaa myytäväksi kirpputorille tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

– Poistotekstiilin keräykseen kuulumattomat tekstiilit tulee lajitella energia- tai sekajätteeksi, mistä ne ohjataan energiahyötykäyttöön.

Keräykseen tuodut poistotekstiilit lajitellaan ensin käsin. Kierrätyskelpoiset toimitetaan Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n Paimiossa sijaitsevaan poistotekstiilin käsittelylaitokseen, missä kuidut avataan mekaanisesti. Lopputuloksena saadaan kierrätyskuitua teollisuuden raaka-aineeksi. Kierrätyskuidusta voidaan valmistaa esimerkiksi lankaa, kuitukangasmateriaaleja, eristeitä, akustiikkalevyjä, suodatinkankaita ja komposiitteja.

Poistotekstiiliin lajitellaan kuivat ja puhtaat käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet, paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat.

Poistotekstiilin keräykseen ei saa lajitella alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, pehmoleluja, mattoja, vöitä, laukkuja, kenkiä tai kosteita, homeisia, tekstiilituholaisia sisältäviä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä. Ne lajitellaan tuotteesta riippuen joko energia- tai sekajätteeksi, mistä ne ohjautuvat energiahyötykäyttöön. Tarkemmat lajitteluohjeet voi tarkistaa sähköisestä lajitteluoppaasta osoitteessa salpakierto.fi

Lisätietoja antaa:
Salpakierto Oy, vastaanotto- ja käsittelypäällikkö Pekka Kilpeläinen, puh. 050 071 4687