Risut ja haravointijätteet maksutta puutarhajätteiden vastaanottopisteille

10.05.2023

Viime päivinä on ollut mainiot kelit pihojen siistimiseen kesäkuntoon talven jäljiltä. Puiden ja pensaiden kevätleikkauksia ja haravointia onkin tehty ahkerasti pihoilla ja puutarhoissa.

Miten sitten pensaista leikatut oksat, maahan tippuneet lehdet ja muut haravointijätteet pitäisi hävittää oikeaoppisesti? Puutarhajätettä voi hyödyntää puutarhan ravinteeksi kompostoimalla ne omalla tontilla sijaitsevassa kompostissa tai ne voi viedä ympäri vuoden maksutta lähimmälle lajitteluasemalle.

KÄRKÖLÄN, MYRSKYLÄN JA PUKKILAN PUUTARHAJÄTTEIDEN VASTAANOTTOPISTEET

Salpakierto Oy laajensi palveluitaan viime kesänä Kärkölässä, Myrskylässä ja Pukkilassa, kun näille paikkakunnille avautui kotitalouksille suunnatut risu- ja haravointijätteiden (puutarhajäte) vastaanottopisteet. Alueille voi tuoda omatoimisesti kotitalouksien risu- ja haravointijätteitä päivittäin klo 8–20 kesäkaudella. Muina aikoina alueen käyttö on kielletty. Vastaanottopisteillä ei ole tarkkaa avautumis- tai sulkeutumispäivää, vaan niiden käyttöön vaikuttavat mm. kevään ja syksyn eteneminen. Pääsääntönä voidaan sanoa, että pisteet ovat käytössä keväästä syksyyn aina lumettomaan aikaan. Kärkölän ja Pukkilan pisteet ovat jo avattu kesäkaudelle 2023 ja nämä pisteet ovat käytössä aina syksyyn asti.

Myrskylän puutarhajätteiden vastaanottopisteen sijainti on viime kaudesta muuttunut ja uusi vastaanottopiste avautuu la 13.5.. Piste on jatkossa käytettävissä päivittäin klo 8–20 osoitteessa Pukkilantie 61, 07600 Myrskylä. Vuonna 2022 käytössä ollut vastaanottopiste ei ole enää käytössä.

Ajantasaisen tilanteen puutarhajätteiden vastaanottopisteiden tilanteesta ja lajitteluasemien aukioloajoista voi aina käydä tarkistamassa osoitteesta salpakierto.fi.

LAJITTELE RISUT JA HARAVOINTIJÄTTEET ERIKSEEN

Risut ja haravointijätteet tulee tuoda puutarhajätteiden vastaanottopisteille aina erilleen lajiteltuina, sillä ne käsitellään ja hyödynnetään eri tavoin. Haravointijätteet hyödynnetään Kujalan käsittelykeskuksessa sijaitsevassa LABIO Oy:n biokaasu- ja kompostointilaitoksessa. Prosessissa syntyy liikennepolttoaineeksi soveltuvaa biokaasua ja maanparannusainetta, josta voidaan jatkojalostaa multaa. Risut murskataan ja risuhake hyödynnetään energiantuotannossa.

Toimialueen kotitaloudet voivat tuoda risuja ja haravointijätteitä eriteltyinä kuorminaan Salpakierto Oy:n lajitteluasemille maksutta ympäri vuoden. Risujen ja haravointijätteiden sekakuormat sekä muuta jätettä sisältävät kuormat sen sijaan ovat maksullisia. Muovisäkkeihin pakatut haravointijätteet tulee tyhjentää säkeistä paikan päällä. Vain haittakasvien lisääntymiskykyiset osat, kuten siemenet tulee jättää säkkiin pakattuna lajitteluasemalle. Lupiinin siemenet tai siemeniä sisältävät kasvinosat tulee pakata aina säkkiin ja lajitella sekajätteeseen.

Kärkölän, Myrskylän ja Pukkilan puutarhajätteiden vastaanottopisteille saa tuoda erikseen lajiteltuina kotitalouksien risut ja haravointijätteet. Vieraslajit, kuten kurtturuusut ja lupiinit sekä puusta pudonneet hedelmät tulee kuitenkin toimittaa lajitteluasemille.

Tarkistathan haitallisten vieraslajien käsittely- ja vastaanotto-ohjeet, lajitteluasemien vastaanotto-ohjeet ja aukioloajat osoitteesta salpakierto.fi.

HARAVOINTIJÄTETTÄ OVAT:

• puiden ja pensaiden lehtien ja neulasten sekä nurmikon haravoinnista kertyvä jäte
• ruohovartiset kasvit, rikkaruohot
• perennojen juuripaakut
• pensaiden ja pensasaitojen leikkuusilppu
• puusta pudonneet hedelmät ja kävyt
Seassa ei saa olla risuja, puunkappaleita, kiviä, eikä muuta jätettä. Juuripaakuista tulee ravistella enimmät mullat pois.

RISUJÄTETTÄ OVAT:

• kaikki puiden ja pensaiden oksat
• alas leikatut pensasaidat
• pensaiden juurakot mullat ravisteltuina
• puunrungot ja pöllit

PUUTARHAJÄTTEIDEN POLTTAMINEN TAI MAAHAN HAUTAAMINEN KIELLETTY

Puutarhajätteiden hävittäminen polttamalla tai maahan hautaamalla on Lahden seudun jätelautakunnan antamien jätehuoltomääräysten mukaan kielletty. Puutarhajätettä ei saa myöskään kuljettaa puistoihin tai muille yleisille tai yksityisille alueille.