Omilla valinnoilla voi vaikuttaa vaarallisen jätteen syntymiseen
07.11.2018
Jokaisessa kodissa arkisissa askareissa kuten siivoamisessa, liikkumisessa tai remontoidessa syntyy vaarallisia jätteitä. Moni ei tule ajatelleeksi, että esimerkiksi kosmetiikka tai harrastusvälineiden huoltamisessa käytetyt aineet ovat jätteinä vaarallisia.
-Syntyvän jätteen määrää on kuitenkin mahdollista vähentää ja käyttää jopa kokonaan korvaavia tuotteita, vinkkaa viestinnän asiantuntija Kaisa Halme Suomen Kiertovoima KIVO ry:stä.
Ennen vaarallisten aineiden hankkimista on syytä miettiä, miten ne olisivat korvattavissa ympäristöystävällisillä aineilla. Hankkimalla vain tarvittavan määrän esimerkiksi maalia, pesuaineita tai kosmetiikkaa sekä käyttämällä ne loppuun, vältetään vaarallisen jätteen syntymistä.
Yleisimpiä kotoa löytyviä vaarallisia jätteitä ovat käytöstä poiston yhteydessä muun muassa pesuaineet, loisteputket, aerosolit, lääkkeet, paristot, akut, öljyt ja maalit. Näiden tuotteiden sisältämät vaaralliset aineet aiheuttavat väärään paikkaan joutuessaan pieninäkin pitoisuuksina haittaa terveydelle tai ympäristölle.
Kampanjalla huomio kotitalouksien vaarallisiin jätteisiin
Suomen Kiertovoima ja sen jäsenenä olevat kunnalliset jätelaitokset kääntävät tänä syksynä kampanjallaan huomion kotitalouksien mahdollisuuksiin vähentää syntyvän vaarallisen jätteen määrää. Vaikka kampanjan pääpaino on vaarallisten jätteiden vähentämisessä, ei niiden syntyä voida kokonaan välttää.
Sivustolle vaarallinenjate.fi on koottu runsaasti tietoa vaarallisista jätteistä sekä vinkkejä niiden synnyn ehkäisyyn. Kampanja näkyy sosiaalisessa mediassa; mukana olevat toimijat jakavat vinkkejä vaarallisen jätteen vähentämiseksi aihetunnisteella #vaarallinenjate.
KIVOn koordinoima vaarallisen jätteen kampanja on myös osa Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa. Vaarallisen jätteen vähentäminen onkin koko Euroopassa tapetilla 17–25. marraskuuta.
Päijät-Hämeessä kerätään vuosittain puoli miljoonaa kiloa vaarallista jätettä – suurin osa jäteasemilla
Kotitalouksien vaarallisen jätteen keräyksen järjestämisestä Päijät-Hämeessä vastaa Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy (PHJ). Kustannukset katetaan asuntokohtaisella jätehuollon perusmaksulla, ekomaksulla. Kotitalouksien vaaralliset jätteet otetaan ympäri vuoden maksutta vastaan toimialueen seitsemällä jäteasemalla Lahdessa, Hollolassa, Heinolassa, Asikkalassa, Orimattilassa, Padasjoella ja Sysmässä. Lisäksi vaarallisia jätteitä otetaan vastaan vaarallisten jätteiden kolmella keräyskontilla ja joka kunnassa keväisin ja osassa kunnista syksyisin kiertävällä Roinaralli-keräyskierroksella. Lääkejätteet otetaan vastaan kaikissa toimialueen apteekeissa.
-Viime vuonna kotitalouksien vaarallisia jätteitä otettiin Päijät-Hämeessä vastaan yhteensä lähes 500 000 kiloa, kertoo PHJ:n jätteiden vastaanottopalveluiden palveluesimies Mika Kantele.
-Roinaralli-keräyskierroksilla kerätty vaarallisten jätteiden määrä oli tänä vuonna kasvussa, sillä nyt niillä vastaanotettiin peräti 53 000 kiloa, reilut 5000 kiloa viime vuotista enemmän, jatkaa Kantele.
Yleisimmin vastaanotettuja vaarallisia jätteitä ovat mm. maalit, lyijyakut, voiteluöljyt ja muut öljyiset jätteet sekä lääkkeet.
Lääkejätteiden määrä on vuosittain ollut kasvussa ja viime vuonna vastaanotettiinkin yli 15 000 kiloa lääkkeitä. Lääkejätteiden kasvun määrää kertoo siitä, että ne osataan nyt toimittaa oikeaan osoitteeseen entistä paremmin.
-Roinaralli-keräyskierrosten monilla pysähdyspaikoilla oli jälleen tänä vuonna kävijöitä ruuhkaksi asti. Monelle kävijälle tulee yllätyksenä, kun kerromme, että otamme jäteasemilla vaarallisia jätteitä vastaan ympäri vuoden, jatkaa Kantele.
-Missään nimessä vaarallisia aineita sisältäviä tuotteita tai tavaroita ei kannata säilöä kotinurkissa odottamassa kierroksen saapumista kotinurkille, vaan ne kannattaa tuoda jäteasemalle mahdollisuuksien mukaan heti, kun niitä ei enää tarvitse tai voi enää käyttää.
Lisätietoja:
www.vaarallinenjate.fi
www.phj.fi/jatehaku/vaaralliset-jatteet/
Kaisa Halme, Suomen Kiertovoima (jätteen vähentäminen, lajittelu, käsittely)
Viestinnän asiantuntija
040 869 8350
kaisa.halme@kivo.fi
Mika Kantele, Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy
Palveluesimies
050 093 4360
mika.kantele@phj.fi