Ruokajätteen lajittelusta erikseen muusta jätteestä kiittää sekä kukkaro, että ympäristö
12.03.2021
Ruokajäte kannattaa lajitella biojätteeseen tai kompostoida aina, kun se on mahdollista. Erilliskerätty biojäte kierrätetään biokaasuksi ja mullaksi ja voidaan hyödyntää lähes sataprosenttisesti! Kompostoituna biojäte tuottaa multaa kotipuutarhaan. Sekajätteen joukkoon lajiteltu biojäte pilaa sen joukossa olevan materiaalina kierrätyskelpoisen aineksen vähentäen kierrätystä. Kun ruokajäte lajitellaan erikseen, voi sekajäteastian tyhjennysvälin pidentää jopa 16 viikkoon.
Vaikka toimialueellamme kerättiin viime vuonna asukkailta lähes 10 miljoonaa kiloa biojätettä, arviolta jopa noin 5-8 miljoonaa kiloa biojätettä ei kuitenkaan vuosittain ohjaudu oikeaan osoitteeseen eli erikseen lajiteltuna biojätteenä kierrätykseen.
Mahdollisuus lajitella ja kerätä biojätteet erikseen laajenee uuden jätelain myötä lähivuosina: lajittelun piiriin tulee jopa 800 000 uutta suomalaista, kun biojätteen erilliskeräys tulee pakolliseksi kaikille kiinteistöille yli 10 000 asukkaan taajamissa sekä vähintään 5 huoneiston kiinteistöille muissa taajamissa. Biojätteen lajittelu erilleen muusta jätteestä kannattaakin opetella viimeistään nyt.
Paperipussi on paras biojätteen lajitteluun – näin taittelet sanomalehdestä pussin biojätteille
Biojätteet kannattaa mieluiten pakata paperipussiin tai sanomalehdestä taiteltuun paperikääreeseen. Katso video-ohjeet paperikäärepussin taitteluun täältä.
Biojätteet voi pakata myös kompostoituvaan biojätepussiin. Nesteet ja liemet tulee valuttaa viemäriin. Öljyjä ei kuitenkaan tule kaataa viemäriin, vaan imeyttää ne talouspaperiin ja lajitella biojätteeseen.
Jos biojätteen erillislajittelu on aiemmin tyssännyt keittiön jätevaunun astioiden vähyyteen, voi biojätteet kerätä vaikka tiskipöydällä pidettävään pienempään kannettomaan astiaan tai muoviseen koriin, jonka vuoraa paperisella pussilla tai kääreellä. Koriin kerätyt tai muutoin ilmavasti pakatut biojätteet kuivuvat eivätkä vastoin luultua haise. Kun astia täyttyy, voi biojätteet kipata kääreineen kompostoriin tai biojäteastiaan.
Biojätteet voi kerätä myös kimpassa naapurin kanssa
Salpakierto Oy:n (ennen Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy PHJ) toimialueella biojätteen erilliskeräystä edellytetään tällä hetkellä vähintään 10 huoneiston kiinteistöiltä pääosassa toimialuetta. Pienemmille kiinteistöille ei toimialueella ole laajamittaisesti tarjolla biojätteen erilliskeräystä.
Pienemmät kiinteistöt voivat kysyä mahdollisuutta liittyä biojätteen erilliskeräykseen yksityisiltä jätteenkuljetusliikkeiltä. Se yleensä onnistuu, jos lähistöllä muutoinkin kiertää biojätteen keräysauto. Orimattilan ja Heinolan keskustaajamissa on käytössä keskitetysti kilpailutettu biojätteen keräys Salpakierto Oy:n järjestämänä.
Pientaloille suositellaan ruokajätteen kompostointia ja on arvioitu, että 60 % toimialueen omakotiasujista kompostoi ruokajätteensä. Salpakierto järjestää keväisin kompostointikursseja yhteistyössä Lahden 4H-yhdistyksen kanssa.
Jos kotikompostointi ei kiinnosta tai jätettä ei synny oman pöntön edestä, biokimppa lähinaapureiden kanssa on fiksu vaihtoehto. Pihapiirin yhteinen astia syö monen perheen biojätteet ja laskun voi laittaa osiin.
Salpakierto Oy on mukana ruokahävikin vähentämistä ja biojätteen lajittelutehon parantamista tavoittelevassa Rakasta joka murua -kampanjassa. Lisätietoja osoitteessa biojäte.info.