BioBertta osaa kompostoinnin salat

07.03.2018

Kompostointikurssilla oppii näppärät niksit kompostointiin

Eräs varmoista kevään merkeistä on Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy (PHJ) järjestämät kompostointikurssit. Kompostoinnin saloihin syvennytään yhdessä Lahden 4H-yhdistyksen kanssa Yli-Marolan kotieläinpihalla osoitteessa Neljänkaivonkatu 47, Lahti.

Kurssit sopivat kaikille kompostoinnista kiinnostuneille ja erityisesti huomioon on otettu aloittelevat kompostoijat. Kursseilla perehdytään käytännönläheisesti kotona syntyvän ruokajätteen ja puutarhajätteen kompostoinnin perusteisiin; miten aloittaa kompostointi, miten kompostia pitää hoitaa ja mitä tehdä kompostoinnissa mahdollisesti syntyville ongelmille. Kursseilla tutustutaan myös matokompostoriin, joka mahdollistaa kompostoinnin sisätiloissa.

Kompostointikursseja järjestetään yhteensä neljä: to 12.4., la 14.4., la 21.4. ja ti 24.4. Kurssi kestää noin kaksi tuntia ja kullekin kurssille mahtuu 20 osallistujaa. Tarkempi aikataulu ja ilmoittautumisohjeet löytyvät osoitteessa pienennäbioberttaa.fi. Kurssin sisällöstä voi kysyä lisätietoja Lahden 4h-yhdistyksestä/Petra Kerkkä, puh. 050 462 2511.

Näiden kurssien lisäksi Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimialueella toimivat omakoti- ja muut yhdistykset voivat tilata maksuttoman kompostointiluennon vähintään 10 hengen ryhmälle.

Kompostoimalla säästöä jätekuluihin

Biojäte tulee lajitella erikseen sekajätteestä, jos mahdollista. Kun ruokajätteet kompostoidaan omalla kiinteistöllä, saadaan ne hyödynnettyä syntypaikalla. Näin vältytään kalliilta jätekuljetuksilta sekä vähennetään syntyvän sekajätteen määrää. Kompostoimalla ruokajätteet säästetään jätekustannuksissa, koska silloin voidaan pidentää sekajäteastian tyhjennysväliä.

Kompostointi ei ole loppujen lopuksi kovin vaikeaa eikä vaadi kohtuuttomasti aikaa, kunhan välineet ovat oikeanlaisia. Vaivan palkaksi saadaan ravinnerikasta multaa maanparannusaineeksi omaan puutarhaan. Markkinoilla on kymmeniä eri kompostorivaihtoehtoja joista valita, mutta käsistään kätevä voi rakentaa kompostorin myös itse. Ainoastaan puutarhajätettä saa kompostoida kompostikehikossa.

Lisätietoja kompostointikursseista: BioBertan kompostointikurssit keväällä 2018 (siirtyminen toiseen verkkopalveluun)