Energiajätteeseen lajiteltu muovi kiertää Päijät-Hämeestä uusien muovituotteiden raaka-aineeksi

08.04.2019

Tavoitteena erotella tänä vuonna peräti 2 miljoonaa kiloa muovia kiertoon

Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n (PHJ) 10 omistajakuntaa kattavalla toimialueella kotitaloudet ovat tottuneet lajittelemaan muovit erikseen sekajätteestä jo vuosia. Kaupunkiseudun taajamissa muovit on lajiteltu energiajätteeseen jo vuodesta 1998 ja koko alueen pienkiinteistöissä vuodesta 2000 alkaen. Energiajätteen lajittelu erikseen sekajätteestä nosti asumisessa syntyvän jätteen hyödyntämisastetta, kun se voitiin hyödyntää energian tuotannossa.

Se, mikä päijäthämäläisille ei vielä ole yhtä tuttua ja selvää on se, että vuonna 2017 Kujalan jätekeskuksessa käyttöön otetun mekaanisen lajittelulaitoksen myötä päijäthämäläisten jätteestä erotetaan nyt talteen materiaalina hyödyntämiskelpoiset muovit.

  • Muovi on nyt asiana kovasti pinnalla. Ihmiset soittavat meille ja kysyvät, että pitääkö olla huolissaan, kun taloyhtiön jätekatoksesta ei löydy erillistä keräysastiaa muovipakkauksille, kertoo PHJ:n liiketoimintapäällikkö Pekka Kilpeläinen.
  • Tästä ei pidä olla huolissaan. Jos erillinen astia muoville jätekatoksesta löytyy, se on oikein hyvä juttu. Mutta sitä ei tarvitse olla, sillä myös energiajätteeseen lajiteltuna muovipakkaukset ohjautuvat materiaalikiertoon.
  • Kujalan LATE-lajittelulaitos nimittäin erottelee energiajätteestä talteen kierrätyskelpoiset muovit, myös muut kuin muovipakkaukset, minkä jälkeen ne ohjataan jalostuslaitokseen. Jalostuslaitos valmistaa uusiomuovituotteiden raaka-aineeksi muovirakeita eli muovigranulaattia, jatkaa Kilpeläinen.
  • Parhaillaan selvitämme myös muita erotellun muovin toimituspaikkoja ja materiaalina kierrättämisen mahdollisuuksia.
  • Tavoitteena on, että kaiken kaikkiaan lajittelulaitoksemme erottelee materiaalina kierrätettävää muovia eroon jätteestä tänä vuonna peräti 2 miljoonaa kiloa. Hyödyntämiskelvoton osa jätteistä ohjataan energiahyötykäyttöön, päättää Kilpeläinen.

Jos kotitalous haluaa lajitella muovipakkaukset erikseen, niin ne tulee toimittaa Rinki-ekopisteelle. Muovipakkausten keräys on Päijät-Hämeen Jätehuollon toimialueella järjestetty noin 40 Rinki-ekopisteelle. Rinki-ekopisteelle toimitettujen muovipakkausten tulee olla puhtaita ja kuivia ja niiden tulee olla nimenomaan pakkauksia.

Lahdessa toimivat jätteenkuljetusliikkeet tarjoavat taloyhtiöille erillisiä astioita ja noutoa muovipakkauksille. Myös pientalot voivat tiedustella tätä palvelua kuljetusliikkeiltä. Muovin erilliskeräys vähentää syntyvän energiajätteen määrää ja voi tuoda säästöjä jätehuoltokustannuksiin.

PHJ kertoo muovin kierrosta I love muovi -kiertueen toritapahtumassa 10.4.

Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy (PHJ) on mukana YLEn valtakunnallisessa I love muovi – lajittelu on ratkaisu -kampanjassa. Kampanjan tavoitteena on kannustaa muovipakkausten kierrättämiseen ja nostaa muoviraaka-aineen arvoa uusiomateriaalina.

Kampanjan kiertue jalkautuu Lahden torille keskiviikkona 10.4.2019 klo 16-18. Myös PHJ on paikalla antamassa lajitteluneuvontaa ja kertomassa, miten muovi kierrätetään Päijät-Hämeessä raaka-aineeksi uusien muovituotteiden valmistukseen.

Näin muovi kiertää hyödyksi Päijät-Hämeessä:

Lisätietoja antaa:
liiketoimintapäällikkö Pekka Kilpeläinen, puh. 050 071 4687