Haravointijätteet ja risut maksutta jäteasemille

23.04.2019

Viime päivinä on ollut mainiot kelit pihojen siistimiseen kesäkuntoon talven jäljiltä, ja haravat ovatkin suihkineet omakotitalojen pihoissa ja puutarhoissa. Miten sitten pensaista leikatut oksat, maahan tippuneet lehdet ja muut haravointijätteet pitäisi hävittää oikeaoppisesti? Puutarhajätettä voi kompostoida omalla tontilla sijaitsevassa kompostissa tai sitten kertyneet haravointijätteet voi viedä maksutta lähimmälle jäteasemalle.

Kotitalouksien haravointijätteet ja risut otetaan vastaan maksutta kaikilla Päijät-Hämeen Jätehuolto (PHJ) Oy:n jäteasemilla. Maksuton vastaanotto on avoinna jäteaseman aukioloaikoina, joten kannattaa tarkistaa jäteaseman aukioloaika ennen kuin starttaa auton peräkärryineen liikkeelle!

Risut ja haravointijätteet kannattaa viedä jäteasemalle eriteltyinä kuormina, vastaanotto on silloin maksutonta. Risujen ja haravointijätteiden sekakuormasta sen sijaan peritään vastaanottomaksu. Haravointijätteet voi viedä jäteasemalle muovisäkkeihin pakattuina ja niistä ei peritä vastaanottomaksua, jos asiakas itse tyhjentää säkit jäteasemalla osoitettuun paikkaan.

Risujätettä ovat

  • kaikki puiden ja pensaiden oksat
  • alas leikatut pensasaidat
  • pensaiden juurakot mullat ravisteltuina

Haravointijätettä ovat

  • puiden ja pensaiden lehtien ja sekä neulasten ja nurmikon haravoinnista kertyvä jäte
  • ruohovartiset kasvit, rikkaruohot
  • pensaiden ja pensasaitojen leikkuusilppu
  • maahan pudonneet kävyt ja hedelmät

Maksuton vastaanotto ympäri vuoden

Risuja ja haravointijätteitä kotitaloudet voivat viedä Päijät-Hämeen Jätehuolto (PHJ) Oy:n jäteasemille ympäri vuoden maksutta. Tuontimäärissä on muutamia eroavaisuuksia eri jäteasemilla:

Asikkalan, Orimattilan ja Padasjoen jäteasemat: risuja ja haravointijätteitä otetaan vastaan alle 1 m3:n kuormina.

Heinolan ja Hollolan jäteasemat sekä Lahden jäteasema Pilleri: risuja ja haravointijätteitä voi tuoda ilman määrärajoitusta.

Sysmän jäteasema: risuja voi tuoda ilman määrärajoitusta, mutta haravointijätteitä otetaan vastaan alle 1 m3:n kuormina.

Puutarhajätteiden polttaminen tai maahan hautaaminen

Avotulenteko esim. puutarhan risujen ja oksien hävittämistä varten on Päijät-Hämeen alueen kuntien asemakaava-alueilla kielletty siitä aiheutuvien savuhaittojen vuoksi. Vain asemakaava-alueen ulkopuolella saa polttaa avopolttona vähäisiä määriä kuivia risuja ja oksia sekä käsittelemätöntä puujätettä.

Jätehuoltomääräysten mukaan jätteiden hävittäminen maahan hautaamalla on kiellettyä.