Haravointijätteet ja risut maksutta lajitteluasemille

20.04.2021

Viime päivinä on ollut mainiot kelit pihojen siistimiseen kesäkuntoon talven jäljiltä, ja haravat ovatkin suihkineet omakotitalojen pihoissa ja puutarhoissa. Miten sitten pensaista leikatut oksat, maahan tippuneet lehdet ja muut haravointijätteet pitäisi hävittää oikeaoppisesti? Puutarhajätettä voi hyödyntää puutarhan ravinteeksi kompostoimalla ne omalla tontilla sijaitsevassa kompostissa tai ne voi viedä maksutta lähimmälle lajitteluasemalle.

Salpakierto Oy:n (ent. Päijät-Hämeen Jätehuolto PHJ) lajitteluasemille tuotiinkin viime vuonna haravointijätettä n. 4,5 miljoonaa kiloa ja risuja lähes 3 miljoonaa kiloa. Haravointijätteet hyödynnetään Kujalan käsittelykeskuksessa sijaitsevassa LABIO Oy:n biokaasu- ja kompostointilaitoksessa. Prosessissa syntyy liikennepolttoaineeksi soveltuvaa biokaasua ja maanparannusainetta, josta voidaan jatkojalostaa multaa. Risut murskataan ja risuhake hyödynnetään energiantuotannossa.

LAJITTELE RISUT JA HARAVOINTIJÄTTEET ERIKSEEN

Toimialueen kotitaloudet voivat viedä risuja ja haravointijätteitä Salpakierto Oy:n lajitteluasemille ympäri vuoden maksutta eriteltyinä kuorminaan. Risujen ja haravointijätteiden sekakuormat sekä muuta jätettä sisältävät kuormat sen sijaan ovat maksullisia. Haravointijätteet voi viedä lajitteluasemalle muovisäkkeihin pakattuina ja tyhjentää säkit lajitteluasemalla. Tällöin niistä ei peritä vastaanottomaksua.

Maksuton vastaanotto on avoinna lajitteluaseman aukioloaikoina, joten aukioloaika kannattaa tarkistaa ennen kuin starttaa auton peräkärryineen liikkeelle. Muistathan samalla tarkistaa eri lajitteluasemien määrärajoitukset. Suuremmat määrät puutarhajätteitä kannattaakin aina pyrkiä tuomaan Kujalan käsittelykeskukseen Lahteen.

HARAVOINTIJÄTETTÄ OVAT

  • puiden ja pensaiden lehtien ja neulasten sekä nurmikon haravoinnista kertyvä jäte
  • ruohovartiset kasvit, rikkaruohot
  • perennojen juuripaakut
  • pensaiden ja pensasaitojen leikkuusilppu
  • puusta pudonneet hedelmät ja kävyt

RISUJÄTETTÄ OVAT

  • kaikki puiden ja pensaiden oksat
  • alas leikatut pensasaidat
  • pensaiden juurakot mullat ravisteltuina
  • puunrungot ja pöllit

PUUTARHAJÄTTEIDEN POLTTAMINEN TAI MAAHAN HAUTAAMINEN KIELLETTY

Puutarhajätteiden hävittäminen polttamalla tai maahan hautaamalla on Päijät-Hämeen jätelautakunnan antamien jätehuoltomääräysten mukaan kielletty. Puutarhajätettä ei saa myöskään kuljettaa puistoihin tai muille yleisille tai yksityisille alueille.