Jäteasemille voi tuoda haravointijätteet ja risut maksutta

08.05.2018

Haravat ovat taas suihkineet tänä keväänä pihoissa ja puutarhoissa, nythän on ollut mainiot kelit pihojen siistimiseen kesäkuntoon. Jos oma kompostori on jo täynnä, niin kertyneet haravointijätteet voi viedä lähimmälle jäteasemalle. Haravointijätteet ja risut otetaan kotitalouksilta vastaan maksutta kaikilla Päijät-Hämeen Jätehuolto (PHJ) Oy:n jäteasemilla. Maksuton vastaanotto on avoinna vain jäteaseman aukioloaikoina, joten tarkista jäteaseman aukioloaika ennen kuin lähdet liikkeelle!

Risut ja haravointijätteet viedään jäteasemalle eriteltyinä kuormina, koska niiden jatkokäsittely on erilainen. Jos viedään risujen ja haravointijätteiden sekakuorma, siitä peritään vastaanottomaksu. Jos viedään haravointijätteet muovisäkkeihin pakattuina, niistä ei peritä vastaanottomaksua, jos asiakas itse tyhjentää ne jäteasemalla osoitettuun paikkaan.

Risujätettä ovat

  • kaikki puiden ja pensaiden oksat
  • alas leikatut pensasaidat
  • pensaiden juurakot mullat ravisteltuina

Haravointijätettä ovat

  • puiden ja pensaiden lehtien ja sekä neulasten ja nurmikon haravoinnista kertyvä jäte
  • ruohovartiset kasvit, rikkaruohot
  • pensaiden ja pensasaitojen leikkuusilppu
  • maahan pudonneet kävyt ja hedelmät

Voiko jäteasemalle viedä risuja ja haravointijätteitä ympäri vuoden?

Kyllä, risuja ja haravointijätteitä voi tuoda Päijät-Hämeen Jätehuolto (PHJ) Oy:n jäteasemille ympäri vuoden maksutta. Tuontimäärissä on muutamia eroavaisuuksia eri jäteasemilla, jotka on syytä huomioida:

Asikkalan, Orimattilan ja Padasjoen jäteasemat: risuja ja haravointijätteitä voi tuoda alle 1 m3:n kuormina.

Heinolan ja Hollolan jäteasemat sekä Lahden jäteasema Pilleri: risuja ja haravointijätteitä voi tuoda ilman määrärajoitusta.

Sysmän jäteasema: risuja voi tuoda ilman määrärajoitusta. Haravointijätteitä voi tuoda alle 1 m3:n kuormina.

Polttaminen tai maahan hautaaminen eivät ole oikeita tapoja hävittää puutarhajätteitä

Puutarhajätteiden hävittäminen polttamalla on kiellettyä kaikkien Päijät-Hämeen kuntien taajama-alueilla siitä aiheutuvien savuhaittojen vuoksi. Vain asemakaava-alueen ulkopuolella saa polttaa avopolttona vähäisiä määriä kuivia risuja ja oksia sekä käsittelemätöntä puujätettä. Jätteiden hävittäminen maahan hautaamalla on kiellettyä.