Kinkkutemppu järjestetään yleisön pyynnöstä tänäkin jouluna – jouluruokien paistinrasvat kierrätetään taas uusiutuvaksi dieseliksi

26.11.2019

Kinkkutemppu kierrättää jo neljäntenä jouluna peräkkäin joulukinkun ja muiden jouluruokien paistinrasvat Neste MY uusiutuvaksi dieseliksi. Suomalaiset ovat ottaneet kiertotalouskampanjan omakseen: kolmena jouluna Kinkkutempun kautta on kierrätetty yhteensä yli 100 000 kiloa rasvajätettä. Rasvamäärästä valmistetulla uusiutuvalla dieselillä voisi ajaa 250 kertaa Hangosta Nuorgamiin.

Joka joulu suomalaiset paistavat noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua, minkä lisäksi uuneissa valmistuvat kalat, kalkkunat ja muut jouluruoat. Näiden paistamisesta syntyy valtava määrä rasvaa, joka tulee kierrättää asianmukaisesti. Paistinrasvaa ei saa kaataa viemäriin, koska rasva tukkii viemäriverkostoa.

Joulun aikana paistinrasvat voi jälleen toimittaa keräyspisteisiin, josta ne lajitellaan ja rasvoista valmistetaan Neste MY uusiutuvaa dieseliä. Kinkkutemppu avaa paistinrasvoille 218 keräyspistettä ympäri Suomen. Keräyspisteitä löytyy K-ruokakauppojen yhteydestä, Neste-asemilta ja joidenkin kuntien jäteyhtiöiden keräyspisteiltä. Keräyspisteet avautuvat 21.12.2019, ja keräys päättyy 7.1.2020.

Viime vuonna Kinkkutemppuun osallistui 185 000 suomalaista kotitaloutta. Tänä vuonna tavoite on kasvattaa osallistujamäärä vähintään 200 000 kotitalouteen. Aiempien vuosien tapaan kampanja muistaa vähävaraisia perheitä tukevaa Hope ry:tä rahalahjoituksella. Joulun aikaan Hope ry:n lahjat tulevat erityisen suureen tarpeeseen.

Paistinrasvat kierrätetään pahvitölkeissä

Paistinrasva tulee viedä keräyspisteeseen pahvisessa rasiassa kuten tyhjässä maitotölkissä. Lasi- tai metallipurkit eivät sovellu rasvan keräykseen. Keräyspisteestä rasva toimitetaan eläinperäisten sivutuotteiden käsittelemiseen erikoistuneelle Honkajoki Oy:lle, minkä jälkeen käsitellystä rasvasta tehdään Nesteen jalostamolla Porvoossa Neste MY uusiutuvaa dieseliä.  Kierrätykseen kelpaavat kinkun paistinrasvan lisäksi myös esimerkiksi kalkkunan, kalan tai muiden jouluruokien paistinrasvat.

Kinkkurasvojen keräys Päijät-Hämeen Jätehuollon toimialueella

Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimialueella kinkkurasvat voi kierrättää Kinkkutempun hyväksi näissä keräyspisteissä:

 • K-Citymarket Lahti Karisma
  Kauppiaankatu 2, 15160
  Tokmannin puoleinen parkkialue VT 4 puolella
 • K-Citymarket Lahti Paavola
  Kauppakatu 13, 15140
  Teboil Expess polttoaineen jakelupisteen puoleinen parkkialue
 • K-Citymarket Lahti Laune
  Ajokatu 53, 15500
  Parkkialue Uudenmaankadun puolella
 • K-Supermarket Trio
  Aleksanterinkatu 18, 15140
  Lastauslaiturille
 • K-Citymarket Heinola
  Hevossaarentie 1, 18100
  Neste Oil A24 -aseman puoleinen parkkialue
 • K-Market Kylätähti
  Vanhatie 37, 18300
  Ulkoparkkialue

Kinkun paistinrasvan voi kierrättää myös lajittelemalla sen biojätteeseen. Biojätteestä valmistetaan biokaasua mm. liikenteen polttoaineeksi. Vaihtoehtoisesti kinkkurasvan voi lajitella myös sekajätteeseen, mistä se ohjautuu energiahyötykäyttöön. Tutustu joulun ajan lajitteluohjeisiin täällä.

Kiertotalous vaatii yhteistyötä – Kinkkutemppu on 14 eri toimijan yhteinen ponnistus

Suomalainen kiertotalousosaaminen on maailman kärkeä, ja Kinkkutemppu on laajuudeltaan poikkeuksellinen hanke maailmankin mittakaavassa. Kinkkutemppu toteutetaan 14 eri toimijan yhteishankkeena: mukana on pieniä ja suuria toimijoita eri toimialoilta ja yhteiskunnan sektoreilta. Kampanjan monivuotinen suosio onkin hieno esimerkki suomalaisesta kiertotalousosaamisesta, jossa uudenlaiset kumppanuudet ja yhteistyö ovat tärkeässä roolissa.

Lisätiedot kampanjan sivuilta kinkkutemppu.com (siirtyminen toiseen verkkopalveluun)