Koronavuosi räjäytti lajitteluasemien kävijämäärät

23.03.2021

Salpakierto Oy:n (ennen Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy PHJ) jätehuollon toimialueen seitsemää lajitteluasemaa käytti vuoden 2020 aikana kaikkiaan noin 208 000 asiakasta. Määrä kasvoi edellisestä vuodesta noin 41 000 asiakkaalla.

-Kävijöiden määrä kasvoi kaikilla lajitteluasemilla. Eniten kävijämäärä kasvoi Lahden lajitteluasema PILLERIllä, jossa asioi yli puolet kaikista käyttäjistä, kertoo lajitteluasemien palveluesimies Mika Kantele.

-PILLERIn lisäksi kävijämäärä kasvoi eniten Hollolan, Heinolan ja Asikkalan lajitteluasemilla. Maltillisinta kasvu oli Sysmän ja Padasjoen lajitteluasemilla.

-Lajitteluasemille vastaanotetun jätteen määrä kasvoi noin 20 prosentilla ja oli viime vuonna noin 34 miljoonaa kiloa, summaa Kantele.

Eniten lajitteluasemille tuotiin viime vuonna puujätettä (lähes 11 miljoonaa kiloa), sekajätettä (n. 4,8 miljoonaa kiloa), haravointijätettä (n. 4,5 miljoonaa kiloa), risuja (lähes 3 miljoonaa kiloa), metallia (n. 2 miljoonaa kiloa), betoni- ja tiilijätettä (yli 1,8 miljoonaa kiloa) ja energiajätettä (n. 1,5 miljoonaa kiloa).

-Eniten lajittelupotentiaalia piilee vielä sekajätteessä. Todella monet jätelajit saa tuoda lajitteluasemille maksutta, joten tuojan kannattaa lajitella jätteensä mahdollisimman hyvin jo kotona sen sijaan, että pakkaa jätteitä 200 litran mustaan jätesäkkiin, jossa ne ovat sekaisin. Sisällöltään sekalainen säkki otetaan vastaan maksullisena sekajätteenä.

Maksutta vastaanotettavia lajeja ovat risut ja haravointijätteet, kartonki, lasipakkaukset, paperi, metalliromut, kestopuu, puu (myös puiset huonekalut), renkaat, sähkölaitteet, vaaralliset jätteet ja käyttökelpoiset vaatteet ja kodintekstiilit.

-Mitä paremmin jätteet on lajiteltu, kun ne tuodaan lajitteluasemalle, sitä paremmin ne saadaan kierrätettyä uusioraaka-aineeksi, sanoo Kantele.

Materiaalina kierrätettäviä jätelajeja ovat muun muassa metalli, kartonki, muovi, lasipakkaukset, sähkölaitteet, renkaat, kipsi, kattohuopa, ikkunalasi ja saniteettiposliini.

-Verkkosivuillamme olevasta jätehausta voi helposti katsoa tavaroille ja materiaaleille oikeat lajitteluohjeet. Ja lajitteluasemiemme hoitajat neuvovat mielellään lajittelussa paikan päällä.

-Näin korona-aikana toivomme lajitteluasemilla asioivien asiakkaiden muistavan, että turvavälit on hyvä pitää, hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta on syytä huolehtia, sairaana ei pidä asioida, kasvomaskia voi käyttää ja lähimaksua kannattaa suosia, päättää Kantele.

Lisätietoja antaa:

Palveluesimies Mika Kantele, puh. 050 093 4360