Lajitteluasemilla uusia palveluita kotitalouksille -akkuja ja paristoja ei saa lajitella muun jätteen joukkoon

18.05.2021

Salpakierto Oy:n kaikilla 7 lajitteluasemalla otetaan nyt yli puolen kilon painoiset litiumakut maksutta vastaan toimialueen kotitalouksilta. Aiemmin lajitteluasemilla ei ole ollut näille akuille vastaanottoa, vaan ne pitänyt hävittää laitteen maahantuojan kautta.

  • Yli puolen kiloiset litiumakut ovat esimerkiksi sähköpyörien ja vastaavien sähköisten liikkumisvälineiden tai ruohonleikkureiden akkuja, jotka ovat viime vuosina yleistyneet merkittävästi, kertoo Salpakierto Oy:n palveluesimies Mika Kantele.

Lajitteluasema PILLERIllä Lahdessa on alkanut Data-SER-keräys muistikapasiteettia sisältäville sähkölaitteille, kuten tietokoneille, matkapuhelimille ja digikameroille, jotka halutaan hävittää tietoturvallisesti. Data-SER-keräys on maksuton toimialueen kotitalouksille.  Data-SER-keräyksessä datalaitteet otetaan vastaan lukittuihin keräysastioihin.

Muilla lajitteluasemilla ei ole Data-SER-keräystä, vaan kaikki sähkölaitteet otetaan kotitalouksilta maksutta vastaan normaalina sähkölaitejätteenä.

  • Jos haluaa datalaitteensa hävitettävän ehdottoman tietoturvallisesti, kannattaa laite ensisijaisesti hävittää Data-SER-palvelun kautta, esim. seiffi.fi-palvelun kautta tai toimittaa laitteet Data-SER vastaanottopisteelle, esimerkiksi lajitteluasema PILLERIlle.
  • Muilla omilla vastaanottopisteillämme emme tällä hetkellä pysty takaamaan laitteille aivan sataprosenttista tietoturvaa. Lajitteluasemamme ovat miehitettyjä ja kameravalvottuja, mutta siellä datalaitteita ei tällä hetkellä vastaanoteta erikseen muista sähkölaitteista sinetöityihin tai lukittuihin keräysastioihin.
  • Kaikki vastaanottamamme sähkölaitteet lähtevät yhteistyökumppanillemme asianmukaisesti ja tietoturvallisesti kierrätettäväksi, päättää Kantele.

Kysy litiumakkujen vastaanottoa ja Data-SER-palvelua lajitteluaseman henkilökunnalta. Lajitteluasemien yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät osoitteesta salpakierto.fi

Kesäajalla huhtikuun alusta lokakuun loppuun lajitteluasemat palvelevat laajennetuin aukioloajoin.

Sähkölaitteiden litiumakut aiheuttavat vaaratilanteita jätteenkäsittelyssä

Moni sähkölaite sisältää haitallisia raskasmetalleja tai oikosulun saadessaan syttyvän tai räjähtävän litiumakun. Kotikäytössä ovat yleistyneet erilaiset virtalähteenään litiumakun sisältävät sähkölaitteet, esimerkiksi varavirtalähteet, apukäynnistimet, matkapuhelimet, ruohonleikkurit, moottorisahat ja tasapainolaudat.

Paristot ja pienakut voivat pieninä tuntua harmittomilta eikä niitä välttämättä mielletä vaarallisiksi. Kuitenkin tavanomaisen jätteen joukkoon lajiteltuna em. kaltaiset laitteet aiheuttavat enenevässä määrin vaaratilanteita jätteenkäsittelyn eri prosesseissa, kuten kuljetuksessa ja laitoskäsittelyssä.

Kaikenkokoiset sähkölaitteet ja akut tulee palauttaa niille kuuluvaan keräykseen. Irralliset pienakut ja paristot voi palauttaa maksutta ja ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta kaikkiin niitä myyvin kauppoihin ja kioskeihin. Kaikki kotitalouksien sähkölaitteet, paristot ja akut voi palauttaa maksutta myös kaikille lajitteluasemille.

Teippaa käytöstä poistettujen paristojen ja pienakkujen navat oikosulun välttämiseksi.

Palauttamalla jätteet oikeaan keräyspisteeseen varmistat, että ne päätyvät asianmukaiseen käsittelyyn. Sähkölaitteista voidaan kierrättää lasi, metalli ja muovi uusioraaka-aineeksi. Paristoista voidaan kierrättää esimerkiksi lyijy, sinkki ja metallit. Vaaralliseksi luokitellut ainesosat, kuten haitalliset raskasmetallit päätyvät käsittelyssä pois kierrosta.

Lisätietoja antaa:
palveluesimies Mika Kantele, 050 093 4360