Päijät-Hämeen Jätehuolto ja Wimao aloittavat yhteistyön muovin kierrätyksessä

27.01.2020

Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy (PHJ) ja kierrätysmateriaaleista komposiitteja valmistava lappeenrantalainen Wimao Oy ovat solmineet yhteistyösopimuksen muovijätteen kierrätyksestä. Wimao aikoo rakentaa tämän vuoden aikana uuden kierrätysmateriaalien jalostuslaitoksen Lahden seudulle. Kujalan jätekeskusalue saattaa tulla sijaintipaikkana kyseeseen muodostaen uuden teollisen symbioosin jätekeskuksen alueelle.

Uuden jalostuslaitoksen valmistuttua PHJ alkaa toimittaa Wimaolle energiajätteestä ja jäteasemien lavajätteestä lajittelulaitoksessa eroteltua muoviraaka-ainetta kierrätettäväksi muovikomposiittituotteiden valmistukseen.

-Lajittelulaitoksemme pystyy erottelemaan erilliskerätystä energiajätteestä talteen peräti 10 kiloa muovia toimialueemme asukasta kohden vuodessa, kertoo PHJ:n toimitusjohtaja Johanna Rusanen.

-Nyt tietyt lajitellut muoviraaka-aineet ovat kiertäneet meiltä jalostettavaksi laitokseen, missä niistä tehdään muoviraetta uusien muovituotteiden valmistukseen.

-Wimaolle voimme toimittaa kierrätettäväksi sellaisia vaikeasti kierrätettäviä muovilaatuja, joiden kysyntä on toistaiseksi ollut heikkoa. Tuotamme erilaisia muovilaatuja kaiken kaikkiaan noin 2 miljoonaa kiloa vuodessa, jatkaa Rusanen.

-Yhteistyö Wimaon kanssa nostaa merkittävästi toimialueen kierrätysastetta ja odotammekin yhteistyötä innolla, päättää Rusanen.

PHJ tekee ja edistää muovin kierrätystä yhteistyössä muovipakkausten kierrätyksestä valtakunnallisesti vastaavan Suomen Uusiomuovi Oy:n kanssa.

Tällä hetkellä Wimaolla on vuonna 2018 valmistunut tuotantolaitos Lappeenrannassa Kukkuroinmäellä. Tuotantolaitos käyttää ekologisten komposiittituotteidensa pääraaka-aineena kierrätettyä muovia ja puukuitua. Lisäksi se voi hyödyntää raaka-aineenaan erilaisia teollisuuden sivuvirtoja.

-Wimao on valmistellut isomman teollisen laitoksen rakentamista Suomeen jo pidemmän aikaa, koska ekologisille komposiittituotteille riittää kysyntää, sanoo Wimaon toimitusjohtaja Ville Immonen.

-Hyvän raaka-aineen saatavuus on tärkeä kriteeri sijoittumispäätöstä tehtäessä.

Lisätietoja antaa:

PHJ:n toimitusjohtaja Johanna Rusanen, puh. 040 087 7254
Wimao Oy:n toimitusjohtaja Ville Immonen, puh. 050 309 6333

Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy (PHJ) on vuonna 1993 perustettu, 10 kunnan omistama osakeyhtiö, joka vastaa omistajakuntiensa yhdyskuntajätehuollon palvelutehtävistä. Yhtiö kuuluu Lahden kaupunkikonserniin. PHJ:n tärkein toimipiste on monipuolinen ja edistyksellinen Kujalan jätekeskus Lahdessa. PHJ:n toimialueella yhdyskuntajätteen hyödyntämisaste on yli 95 %, mikä on huipputasoa Suomessa ja Euroopassa.

Wimao Oy on perustettu vuonna 2016 kehittämään ja kaupallistamaan patentoitua kierrätysteknologiaa. Wimao suunnittelee ja valmistaa kierrätysmateriaaleista valmistettavia ekologisia komposiittituotteita sekä myy ja lisensoi teknologiaansa kansainvälisesti. Teknologian monipuolisten muodonantomahdollisuuksien ansiosta sovelluskohteita on lukuisilla eri toimialoilla, kuten esimerkiksi logistiikka-, rakennus-, pakkaus-, auto- ja sähköteknisessä teollisuudessa. Tuotteilla voidaan korvata nykyisiä muovista, puusta tai metallista, jopa kivestä ja betonista, valmistettuja tuotteita tai komponentteja.