PHJ varautuu koronavirustilanteeseen, päivitetty 11.5.

07.05.2020

Päijät-Hämeen Jätehuolto varautuu turvaamaan palveluita poikkeustilanteessa  

Jätehuolto on tärkeä yhteiskunnallinen peruspalvelu, joka on järjestettävä myös poikkeusoloissa. Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy (PHJ) pyrkii varmistamaan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiset jätehuoltopalvelut koronavirustilanteen aikana ohjeistusten ja poikkeusjärjestelyjen avulla. Tavoitteena on turvata jätehuoltopalveluiden toimivuus toimialueella koronavirusepidemian aikana. Erityisesti jätteen vastaanotto ja käsittely sekä jätteenkuljetukset ovat palveluja, joiden jatkuvuus halutaan varmistaa valitsevissa poikkeusoloissa.

PHJ vastaa jätteenkuljetusten järjestämisestä seka- ja energiajätteen osalta Heinolan ja Sysmän haja-asutusalueilla, Orimattilan Artjärvellä ja Kärkölässä sekä biojätteiden osalta Orimattilan ja Heinolan taajamissa. Tällä hetkellä PHJ:n jätteenkuljetukset toimivat normaalisti. Muualla toimialueella on kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetus, missä jätekuljetuksista vastaavat yksityiset kuljetusliikkeet.

Kaikki alueen 7 jäteasemaa ja Kujalan jätekeskus palvelevat toistaiseksi normaalisti. Asiakaspalvelu on tavoitettavissa kaikissa jätehuoltoon liittyvissä kysymyksissä sähköisesti tai puhelimitse.

Muutoksia palveluissamme poikkeustilanteen vuoksi

Henkilökunnan ja asiakkaiden terveyden sekä työturvallisuuden varmistamiseksi, kriittisimpien peruspalveluiden turvaamiseksi ja poikkeusolojen linjausten noudattamiseksi olemme tehneet tiettyjä poikkeusjärjestelyjä.

 • Vaikka jäteasemat toimivat tällä hetkellä normaalisti, pyydämme asiakkaita siirtämään jäteasemalla asiointiaan tuonnemmaksi, jos se suinkin on mahdollista. Erityisesti koronaviruksen kannalta riskiryhmiin kuuluvien kannattaa nyt harkita jäteasemalle tuloaan vakavasti.
 • Jäteasemalla käytäessä toivomme asiakkaiden huomioivan muut kävijät esimerkiksi antamalla tilaa asiointiin. Käteisen rahan sijasta toivomme jätemaksun suorittamista kortilla. Pyydämme myös huomioimaan käsihygienian.
 • Lahden kauppatorin kuukausimarkkinoiden yhteydessä pidettävä SERRISTOPPI-vastaanottopiste on peruttu ajalla huhtikuu-heinäkuu.
 • Kotitalouksien vaarallisten jätteiden, metallin ja sähkölaitteiden keräyskierros Roinaralli on peruttu touko-heinäkuulta. Korvaavia kierroksia ei järjestetä. Syksyn kierrospaikkojen osalta tilannetta tarkastellaan myöhemmin uudelleen.
 • Kaikki toimialueen asukkaille suunnatut neuvontatilaisuudet kouluissa, päiväkodeissa ja muualla on peruttu toukokuun loppuun saakka. Kesäkuun alusta alkaen jäteneuvonta ottaa vastaan toimialueen asukkaista koostuvia pienryhmiä (max 15 henkilöä) Kujalan jätekeskukseen tai neuvontaa voi tilata pidettäväksi tilaajan omissa tiloissa. Jäteneuvontaa saa myös sähköisten asiointikanavien kautta ja puhelimitse.
 • Ulkomaisia tai toimialueen ulkopuolelta tulevia vierailijaryhmiä ei toistaiseksi vastaanoteta Kujalan jätekeskukseen.
 • PHJ:n toimisto Kujalan jätekeskuksessa on suljettu henkilöasioinnilta. Oppaita, jäteastiatarroja ja jätekatoslaminaatteja voit tilata täältä: phj.fi/neuvonta/tilaa-oppaita-ja-esitteita/
 • Jätekeskuksen vaa´alla asioivia pyydämme täyttämään siirtokirjan etukäteen sähköisesti, skannaamaan sen ja lähettämään sähköpostilla osoitteeseen vaaka@phj.fi

Jätteet lajitellaan toimialueen lajitteluohjeiden mukaan

Vaikka on kyse poikkeustilanteesta, lajitellaan syntyvät jätteet edelleen eri jätelajeihin toimialueen lajitteluohjeiden mukaisesti. Jätehuoltoviranomainen tiedottaa tarvittaessa muutoksista asukkaiden jätteenlajittelussa. Tällä hetkellä tilanne ei vaadi jätteiden lajittelun osalta uudelleenjärjestelyjä.

Ohjeita asukkaille:

 • Lajittele nenäliinat ja kasvomaskit energiajätteeseen. (Tämä ohje on päivitetty 12.8.2020)
 • Mikäli jäteastian tyhjennyksissä tulee katkoksia, pakkaa jätteet tiiviisti ja säilö ne tilaan, jossa niistä ei ole haittaa terveydelle ja jossa esimerkiksi haittaeläimet eivät pääse levittämään jätteitä.
 • Lajittele pakkausjätteet tehokkaasti, jotta muuta jätettä syntyy vähemmän.
 • Älä jätä jätteitä miehittämättömille jätteen vastaanottopaikoille, mikäli jäteastiat ovat täynnä.
 • Siirrä asiointia jäteasemalla, mikäli se on mahdollista. Käytäthän korttimaksua käteisen sijaan. Annathan jäteasemalla asioidessasi muille asiakkaille tilaa asiointiin.

Tiedotamme kaikista mahdollisista muutoksista verkkosivuillamme osoitteessa www.phj.fi

Lisätietoja antaa:

Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n palveluiden ja toimien osalta lisätietoja antaa toimitusjohtaja Johanna Rusanen, puh. 040 087 7254

Jätehuoltoviranomaisen toimien osalta lisätietoja antaa jäteasiamies Tiia Yrjölä, puh. 044 416 3634