Pilaantuneet omenat sekä risut ja haravointijätteet maksutta jäteasemille

21.08.2020

Tänä kesänä omenapuut hyötyivät kesän lämmöstä sekä sateista ja omenasadosta tulikin paikoin erinomainen ja satoa riittää yli oman tarpeen. Itselle ylimääräisiä omenia kannattaakin tarjota esimerkiksi naapureille, lähialueen kouluille tai metsästysseuroille. Omenien joukossa on myös paljon muumiotautisia tai muutoin vioittuneita omenoita, joita ei kannata laittaa suurina määrinä omaan kotikompostoriin. Piha- ja puutarhatyöt tuottavat lisäksi kasoittain risuja ja haravointijätteitä, joita ei aina ole mahdollista käsitellä omalla kiinteistöllä.

Tiesithän, että kotitalouksien puutarhajätteet, kuten omenat sekä risu- ja haravointijätteet otetaan ympäri vuoden maksutta vastaan Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n (PHJ) jäteasemilla niiden aukioloaikojen puitteissa.

Omenat lajitellaan omaan kasaansa Kujalan jätekeskuksella ja muilla jäteasemilla ne vastaanotetaan haravointijätekasaan. Risut ja haravointijätteet tulee lajitella erikseen, koska niiden jatkokäsittely jätekeskuksessa on erilainen. Säkkeihin pakatuista risuista ja haravointijätteistä ei peritä vastaanottomaksua, jos asiakas itse tyhjentää ne jäteasemalla osoitettuun paikkaan. Jos risut ja haravointijätteet viedään sekalaisena kuormana, siitä peritään myös kotitalouksilta vastaanottomaksu.

RISUJÄTE VAI HARAVOINTIJÄTE? MITEN NE LAJITELLAAN?

Risujätteeksi lajitellaan kaikki puiden ja pensaiden oksat sekä alasleikatut pensasaidat. Myös pensaiden juurakot, joista on ravisteltu mullat tarkkaan pois, lajitellaan risujätteisiin.
Haravointijätettä ovat puiden ja pensaiden lehtien tai neulasten sekä nurmikon haravoinnista kertyvä jäte. Ruohovartiset kasvit, rikkaruohot, kävyt sekä pensaiden ja pensasaitojen leikkuusilppu ovat myös haravointijätettä, samoin perennojen juuripaakut.

POLTTAMINEN TAI MAAHAN HAUTAAMINEN EIVÄT OLE OIKEITA TAPOJA HÄVITTÄÄ PUUTARHAJÄTTEITÄ

Puutarhajätteiden hävittäminen polttamalla tai maahan hautaamalla on jätehuoltomääräysten mukaan kiellettyä kaikissa PHJ:n toimialueen kunnissa. Puutarhajätteitä eikä muitakaan jätteitä saa heittää myöskään luontoon.

Risut ja oksat kannattaa hakettaa ja käyttää katteena pensaiden ja istutusten juurilla. Hake toimii myös kompostorin seosaineena. Puutarhajätettä kannattaakin kompostoida kiinteistöllä ja näin saada niiden sisältämät arvokkaat ravinteet oman puutarhan hyödyksi.

TARKISTA JÄTEASEMAN AUKIOLOAJAT JA VASTAANOTTO-OHJEISTUKSET ENNEN LÄHTÖÄ

Maksuton vastaanotto on avoinna vain jäteaseman aukioloaikoina, joten muistathan tarkistaa oman jäteasemasi aukioloajan ja jätteiden vastaanotto-ohjeistuksen ennen kuin lähdet liikkeelle!
Koronavirustilanteen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutuksista palveluihimme tai jäteasemien normaaleihin aukioloaikoihin kerromme ajantasaisesti kotisivuillamme. Tarkistathan ajantasaisen tilanteen ennen jäteasemalle tuloa.