Pudonneet omenat sekä risut ja haravointijätteet maksutta jäteasemalle

13.08.2018

Tänä kesänä erityisesti omenapuut ovat kärsineet kuivuudesta ja ne ravistavat satoa raakana. Omenien joukossa on myös paljon muumiotautisia tai muutoin vioittuneita omenoita.  Piha- ja puutarhatyöt tuottavat kotitalouksissa lisäksi kasoittain risuja ja haravointijätteitä, joita ei aina ole mahdollista käsitellä omalla kiinteistöllä.

Kotitalouksien omenat sekä risut ja haravointijätteet otetaan maksutta vastaan Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n (PHJ) jäteasemilla. Maksuton vastaanotto on avoinna vain jäteaseman aukioloaikoina, joten muistathan tarkistaa oman jäteasemasi aukioloajan ennen kuin lähdet liikkeelle!

Risut ja haravointijätteet viedään jäteasemalle eriteltyinä kuormina, koska niiden jatkokäsittely jätekeskuksessa on erilainen. Risut ja haravointijätteitä voi viedä muovisäkkeihin pakattuina jäteasemalle. Jos asiakas itse tyhjentää säkkeihin pakatut risut ja haravointijätteet jäteasemalla osoitettuun paikkaan, silloin niistä ei peritä kotitalouksilta käsittelymaksua. Jos risut ja haravointijätteet viedään sekalaisena kuormana, siitä peritään myös kotitalouksilta käsittelymaksu.

Mitä lajitellaan risujätteeseen ja mitä puolestaan haravointijätteisiin?

Risujätteeksi lajitellaan kaikki puiden ja pensaiden oksat sekä alas leikatut pensasaidat. Myös pensaiden juurakot, joista on ravisteltu mullat pois lajitellaan risujätteisiin.

Haravointijätettä ovat puiden ja pensaiden lehtien tai neulasten sekä nurmikon haravoinnista kertyvä jäte. Ruohovartiset kasvit ja rikkaruohot, pensaiden ja pensasaitojen leikkuusilppu ovat myös haravointijätettä, samoin perennojen juuripaakut.

Maahan pudonneet omenat ja pilaantuneet tai muumio-omenat luetaan mukaan haravointijätteeseen, samoin kävyt.

Milloin risuja ja haravointijätteitä voi viedä jäteasemalle?

Kotitaloudet voivat viedä maksutta risuja ja haravointijätteitä Päijät-Hämeen Jätehuolto (PHJ) Oy:n jäteasemille ympäri vuoden. Tuontimäärissä on muutamia pieniä eroavaisuuksia eri jäteasemilla, pienillä jäteasemilla otetaan vastaan vain alle 1 m3:n kuormia ja isommilla jäteasemilla ei ole rajoitusta tuotavan kuorman koon suhteen.

Asikkalan, Orimattilan ja Padasjoen jäteasemat: risuja ja haravointijätteitä saa tuoda maksutta ympäri vuoden, alle 1 m3:n kuormina.

Heinolan ja Hollolan jäteasemat sekä Lahden jäteasema Pilleri: risuja ja haravointijätteitä saa tuoda maksutta ympäri vuoden, ilman määrärajoitusta.

Sysmän jäteasema: risuja saa tuoda maksutta ympäri vuoden, ilman määrärajoitusta. Haravointijätteitä saa tuoda maksutta ympäri vuoden, alle 1 m3:n kuormina.

Polttaminen tai maahan hautaaminen eivät ole oikeita tapoja hävittää puutarhajätteitä

Puutarhajätteiden hävittäminen polttamalla on kiellettyä kaikkien Päijät-Hämeen kuntien taajama-alueilla siitä aiheutuvien savuhaittojen vuoksi. Vain asemakaava-alueen ulkopuolella saa polttaa avopolttona vähäisiä määriä kuivia risuja ja oksia sekä käsittelemätöntä puujätettä. Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on aina kielletty.

Jätteiden hävittäminen maahan hautaamalla on kiellettyä kaikissa kunnissa.