Risut ja haravointijätteet maksutta jäteasemalle, samoin pudonneet omenat

26.08.2019

Monenlaiset piha- ja puutarhatyöt tuottavat kotitalouksissa kasoittain risuja ja haravointijätteitä, joita ei aina ole mahdollista käsitellä omalla kiinteistöllä. Kotitalouksien risut ja haravointijätteet otetaan maksutta vastaan Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n (PHJ) jäteasemilla. Maksuton vastaanotto on avoinna ainoastaan jäteaseman aukioloaikoina, joten tarkistahan jäteasemasi aukioloajan ennen kuin lähdet liikkeelle!

Risut ja haravointijätteet otetaan vastaan jäteasemalla eriteltyinä kuormina, koska niiden jatkokäsittely jätekeskuksessa on erilainen. Risut ja haravointijätteet voi viedä muovisäkkeihin pakattuina jäteasemalle. Säkkeihin pakatuista risuista ja haravointijätteistä ei peritä vastaanottomaksua, jos asiakas itse tyhjentää ne jäteasemalla osoitettuun paikkaan. Jos risut ja haravointijätteet viedään sekalaisena kuormana, siitä peritään myös kotitalouksilta vastaanottomaksu.

Tänä kesänä erityisesti omenapuut ovat kärsineet kuivuudesta ja ne ravistavat satoa raakana. Omenien joukossa on usein myös paljon muumiotautisia tai muutoin vioittuneita omenoita. Tällaiset vioittuneet omenat otetaan maksutta vastaan Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n (PHJ) jäteasemilla.

Risujäte vai haravointijäte? Miten ne lajitellaan?

Risujätteeksi lajitellaan kaikki puiden ja pensaiden oksat sekä alas leikatut pensasaidat. Myös pensaiden juurakot, joista on ravisteltu mullat tarkkaan pois, lajitellaan risujätteisiin.

Haravointijätettä ovat puiden ja pensaiden lehtien tai neulasten sekä nurmikon haravoinnista kertyvä jäte. Ruohovartiset kasvit ja rikkaruohot, pensaiden ja pensasaitojen leikkuusilppu ovat myös haravointijätettä, samoin perennojen juuripaakut. Maahan pudonneet omenat ja pilaantuneet tai muumio-omenat luetaan mukaan haravointijätteeseen, samoin kävyt.

Milloin risuja ja haravointijätteitä otetaan vastaan jäteasemalla?

Kotitaloudet voivat viedä maksutta risuja ja haravointijätteitä Päijät-Hämeen Jätehuolto (PHJ) Oy:n jäteasemille ympäri vuoden. Tuontimäärissä on muutamia pieniä eroavaisuuksia eri jäteasemilla, sillä pienille jäteasemille saa tuoda vain alle 1 m3:n kuormia, mutta isommilla jäteasemilla ei ole rajoitusta tuotavan kuorman koon suhteen.

Asikkalan, Orimattilan ja Padasjoen jäteasemat: risuja ja haravointijätteitä saa tuoda maksutta ympäri vuoden, alle 1 m3:n kuormina.

Heinolan ja Hollolan jäteasemat sekä Lahden jäteasema Pilleri: risuja ja haravointijätteitä saa tuoda maksutta ympäri vuoden, ilman määrärajoitusta.

Sysmän jäteasema: risuja saa tuoda maksutta ympäri vuoden, ilman määrärajoitusta. Haravointijätteitä saa tuoda maksutta ympäri vuoden, alle 1 m3:n kuormina.

Puutarhajätteitä ei saa polttaa tai haudata maahan

Puutarhajätteiden hävittäminen polttamalla on kiellettyä kaikkien Päijät-Hämeen kuntien taajama-alueilla siitä aiheutuvien savuhaittojen vuoksi. Vain asemakaava-alueen ulkopuolella saa polttaa avopolttona vähäisiä määriä kuivia risuja ja oksia. Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on aina kiellettyä.

Jätteiden hävittäminen maahan hautaamalla on kiellettyä kaikissa kunnissa.