Risut ja haravointijätteet maksutta lajitteluasemille

29.04.2022

Viime päivinä on ollut mainiot kelit pihojen siistimiseen kesäkuntoon talven jäljiltä. Puiden ja pensaiden kevätleikkauksia onkin tehty ahkerasti pihoilla ja puutarhoissa ja monin paikoin on jo päästy haravoimaankin.

Miten sitten pensaista leikatut oksat, maahan tippuneet lehdet ja muut haravointijätteet pitäisi hävittää oikeaoppisesti? Puutarhajätettä voi hyödyntää puutarhan ravinteeksi kompostoimalla ne omalla tontilla sijaitsevassa kompostissa tai ne voi viedä maksutta lähimmälle lajitteluasemalle.

LAJITTELE RISUT JA HARAVOINTIJÄTTEET ERIKSEEN

Risut ja haravointijätteet tulee tuoda lajitteluasemille erilleen lajiteltuina, sillä ne käsitellään ja hyödynnetään eri tavoin. Haravointijätteet hyödynnetään Kujalan käsittelykeskuksessa sijaitsevassa LABIO Oy:n biokaasu- ja kompostointilaitoksessa. Prosessissa syntyy liikennepolttoaineeksi soveltuvaa biokaasua ja maanparannusainetta, josta voidaan jatkojalostaa multaa. Risut murskataan ja risuhake hyödynnetään energiantuotannossa.

Toimialueen kotitaloudet voivat tuoda risuja ja haravointijätteitä eriteltyinä kuorminaan Salpakierto Oy:n lajitteluasemille maksutta ympäri vuoden. Risujen ja haravointijätteiden sekakuormat sekä muuta jätettä sisältävät kuormat sen sijaan ovat maksullisia. Muovisäkkeihin pakatut haravointijätteet tulee tyhjentää säkeistä paikan päällä. Vain haittakasvien lisääntymiskykyiset osat, kuten siemenet tulee jättää säkkiin pakattuna lajitteluasemalle.

Maksuton vastaanotto on avoinna lajitteluaseman aukioloaikoina, joten aukioloaika kannattaa tarkistaa ennen kuin starttaa auton peräkärryineen liikkeelle. Muistathan samalla tarkistaa eri lajitteluasemien määrärajoitukset osoitteesta salpakierto.fi. Suuremmat määrät puutarhajätteitä kannattaakin aina pyrkiä tuomaan Kujalan käsittelykeskukseen Lahteen.

HARAVOINTIJÄTETTÄ OVAT:

• puiden ja pensaiden lehtien ja neulasten sekä nurmikon haravoinnista kertyvä jäte
• ruohovartiset kasvit, rikkaruohot
• perennojen juuripaakut
• pensaiden ja pensasaitojen leikkuusilppu
• puusta pudonneet hedelmät ja kävyt

RISUJÄTETTÄ OVAT:

• kaikki puiden ja pensaiden oksat
• alas leikatut pensasaidat
• pensaiden juurakot mullat ravisteltuina
• puunrungot ja pöllit

PUUTARHAJÄTTEIDEN POLTTAMINEN TAI MAAHAN HAUTAAMINEN KIELLETTY

Puutarhajätteiden hävittäminen polttamalla tai maahan hautaamalla on Lahden seudun jätelautakunnan antamien jätehuoltomääräysten mukaan kielletty. Puutarhajätettä ei saa myöskään kuljettaa puistoihin tai muille yleisille tai yksityisille alueille.