Taideteos Timantti valmistui ilahduttamaan jätekeskuksessa kävijöitä

14.12.2018

Fosforimaista valoa hohtava ja timantin kemiallista kaavaa muraalikuviona toistava taideteos Timantti on valmistunut Kujalan jätekeskuksen toimistorakennuksen seinään. Kuvataiteilija Anu Suhosen Timantti voitti arvostelulautakunnan äänin reilu vuosi sitten päättyneen, julkisen Taidetta Kujalaan -taidekilpailun.

Taidetta Kujalaan -taidekilpailu toteutettiin Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n (PHJ) hallituksen päätöksellä noudattaa LATE-lajittelulaitoksen ja sen oheistilojen kaikkiaan 11,5 miljoonan euron laitoshankkeessa niin kutsuttua prosenttiperiaatetta, minkä mukaan rakentamisen kustannuksista käytetään noin prosentti taiteeseen.

Kilpailussa tavoitteena oli löytää toteutettavaksi teos, joka lisää jätekeskuksessa asioinnin kiinnostavuutta, luo laadukasta ja omaleimaista rakennettua ympäristöä, näkyy kaikille jätekeskuksessa kävijöille ja hyödyntää joko jätemateriaaleja tai uusiutuvaa energiaa.

– Timantissa toteutuvat kilpailun tavoitteet, kertoo PHJ:n kehityspäällikkö Antti Leiskallio.

-Roskalla, jätteellä ja kulutuksella on taiteellisessa työskentelyssäni ollut aina merkittävä rooli. Niinpä olinkin iloinen päästessäni tekemään teosta Kujalan jätekeskukseen, kertoo kuvataiteilija Anu Suhonen.

-Timantti-teoksen valmistusprosessi on ollut pitkä ja monivaiheinen, mutta työ on sujunut hyvässä yhteisymmärryksessä Päijät-Hämeen Jätehuollon kanssa. Toivon, että teokseni ilahduttaa Kujalassa kävijöitä, jatkaa Suhonen.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Timantin piti sijoittua jätekeskuksen jäteasemarakennus PILLERIn ja vaakarakennuksen seiniin. Suunnitelman edetessä taideteos päätettiin kuitenkin siirtää toimistorakennuksen seinään, Sapelikadun puoleiselle seinustalle.

Timantti (alla kuvassa) on maalattu toimistorakennuksen seinäpaneeleihin itsevalaisevalla maalilla. Valomaali kerää päivän aikana itseensä valoenergiaa ja alkaa luonnonvalon vähetessä hohtaa valoa. Timantti hyödyntää uusiutuvaa energiaa, tässä tapauksessa aineetonta valoenergiaa.

Kuvassa on Kujalan jätekeskuksen uusi taideteos Timantti, joka toistaa timantin kemiallista kaavaa ja hehkuu iltahämärässä forsforimaista valoa.

Kuvassa Kujalan jätekeskuksen Timantti toimistorakennuksen seinässä. Kuva: Markus Hänninen

Taitelija Anu Suhosen näkemyksen mukaan timantin lailla jätekin on ikuista ja sitä syntyy aina. Kuten Timantti on puristunut hiilestä, puristuu jätteenkäsittelyn prosesseissa esiin timantteja, kun jätemateriaali muuttuu uudeksi raaka-aineeksi.

Taideteosta voi käydä ihastelemassa Lahdessa Sapelikadulla, Kujalan jätekeskukseen johtavalta sillalta käsin. Jos ei pääse paikan päälle, teokseen voi tutustua myös videon avulla: https://www.youtube.com/watch?v=7ENEupCzkgk (siirtyminen toiseen verkkopalveluun)

Lisätietoja antaa:
kehityspäällikkö Antti Leiskallio, puh. 050 324 7427