Tullilla ja jätehuollolla näkemysero koskien suljetun kaatopaikan saneerauksessa käytetyn jätelasin veronalaisuutta

16.01.2018

Marraskuussa 2016 tulli teki Kujalan jätekeskuksessa paikanetsinnän ja kuulusteli useampaa Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n (PHJ) työntekijää sekä toimitusjohtajaa koskien jätelasin vastaanottoa. Asia liittyy Kujalan jätekeskuksen suljetun kaatopaikan länsipään saneeraustyömaahan, jossa on käytetty ympäristöluvan mukaisesti jätelasia suunnitelmien mukaisessa rakennekerroksessa.

Lasin käyttö sinänsä on sallittua, mutta tullin mielestä kyseessä on kaatopaikan sulkeminen ja siksi lasista olisi pitänyt maksaa jäteveroa. Ko. kaatopaikka on kuitenkin viranomaisten päätöksellä suljettu jo 1990-luvun alussa sen aikaisin rakennekerroksin. Nyt siellä on tehty normaaleja maanrakennustöitä kaatopaikan saneerauksen ympäristöluvan mukaisesti. PHJ siis katsoo, ettei toiminta ole ollut miltään osin jäteveron alaista.

Asia on edennyt sekä hallinnollisella puolella että rikosasiana. Hallintoasiana oikaisuvaatimus jäteveropäätöksestä on vireillä verotuksen oikaisulautakunnassa.

Nyt syyttäjä on nostanut syytteen ja rikosasia on vireillä Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Toimitusjohtajaa ja toista henkilöä syytetään törkeästä veropetoksesta. Vastaajat tulevat vaatimaan syytteen hylkäämistä ennen muuta sillä perusteella, ettei kyseessä ollut jäteveron alainen toiminta, jolloin kukaan ei ole voinut syyllistyä veropetokseen. PHJ on maksanut riidanalaisen jäteveron.