Ympäristöneuvoksen arvonimi myönnetty Tuula Honkaselle

04.06.2021

Tasavallan presidentti on myöntänyt Salpakierto Oy:n (ennen Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy PHJ) entiselle vuonna 2019 eläkkeelle jääneelle toimitusjohtajalle Tuula Honkaselle ympäristöneuvoksen arvonimen kunnianosoituksena pitkästä ja ansiokkaasta työurasta ympäristösuojelun ja jätehuollon parissa.

  • Halusimme hakea Tuula Honkaselle tätä arvonimeä, koska hän toimi työurallaan merkittävänä edelläkävijänä ympäristöasioiden eduksi, perustelee Salpakierto Oy:n toimitusjohtaja Johanna Rusanen.
  • Tuula Honkanen oli monessa työtehtävässään joko ensimmäinen laatuaan tai ensimmäisten joukossa. Hän toimi ensimmäisenä kokoaikaisena Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirisihteerinä, ensimmäisenä Heinolan kaupungin (ja maalaiskunnan) päätoimisena ympäristönsuojelusihteerinä sekä yhtiömme ensimmäisenä toimitusjohtajana, missä tehtävässä hän toimi 26 vuoden ajan luotsaten yhtiötä ja jätehuoltoa kaatopaikkatoiminnasta kiertotaloustoiminnaksi, täydentää Salpakierto Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Moilanen.
  • Tuula Honkanen on ollut yksi merkittävimmistä ympäristöalan vaikuttajista Lahden seudulla. Syntypaikkalajittelun käynnistäminen 1990-luvun alkuvuosina oli rohkea teko, jolla on ollut myönteisiä vaikutuksia sekä asukkaiden arkeen että yritysten toimintaympäristöön. Lahden kaupungin valinta Euroopan ympäristöpääkaupungiksi vuodelle 2021 on myös osin tämän työn ansiota, kertoo Kestävä Lahti-säätiön ohjelmajohtaja Saara Vauramo.

Tuula Honkanen oli työurallaan mukana kehittämässä jätehuoltoa myös valtakunnallisella tasolla ja vaikuttamassa jätehuoltoa koskevaan lainsäädäntöön. Hän oli mukana perustamassa vuonna 1996 aloittanutta kunnallisten jätelaitosten edusvalvontajärjestöä Jätelaitosyhdistystä (JLY), joka tunnetaan nykyisin nimellä Suomen Kiertovoima KIVO ry. Hän toimi yhdistyksessä eri tehtävissä mm. tilintarkastajana ja hallituksen jäsenenä.

  • Hän toi jätehuollon kehittämiseen mukaan laaja-alaista kiertotalousajattelua jo ennen kuin sellaista termiä oli edes keksitty. Hän ymmärsi myös eri sidosryhmien välisen yhteistyön merkityksen alan kehittämisessä. Tuulan voi monella mittarilla todeta toimineen uraa uurtavasti, kuvaa Suomen Kiertovoima ry:n, toimitusjohtaja Riku Eksymä.

Arvonimi luovutettiin Honkaselle koronatilanteesta johtuen hyvin pienimuotoisesti juhlistaen Kujalan käsittelykeskuksessa Lahdessa perjantaina 4.6.2021. Luovutustilaisuudessa Lahden Ympäristöpääkaupunkisäätiö antoi Tuula Honkaselle taidelahjana Filianna-kuoron esityksen. Salpakierto Oy:n eri yhteistyötahojen onnittelutervehdyksiä kuultiin tilaisuudessa videon välityksellä.

 

Ympäristöneuvoksen arvonimen luovuttivat Tuula Honkaselle (keskellä) 4.6.2021 Salpakierto Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Moilanen (vasemmalla) ja toimitusjohtaja Johanna Rusanen (oikealla).