Salpakierto Oy osallistuu Hävikkiviikon sekä Ympäristöviikon viettoon

08.09.2021

Hävikkiviikkoa vietetään viikolla 37 (13.–19.9.2021).

Hävikkiviikon tarkoituksena on kiinnittää huomiota ruokahävikkiin ja kannustaa vähentämään sitä. Puhumme paljon pakkauksien kierrättämisestä, mutta tosiasiassa ruokahävikillä on merkittävästi suuremmat ympäristövaikutukset kuin pakkauksilla, joihin ruoka on pakattu. Yleisin syy ruokahävikille on ruuan pilaantuminen, joten on hyvä käyttää oikeanlaisia pakkauksia ruuan pilaantumisen ehkäisemiseksi. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta eniten kotitalouksissa. Olisi siis tärkeää, että kodeissa kiinnitettäisiin huomiota ruuan säilytykseen sekä ruokaostosten suunnitteluun, jotta ruoka ei pääsisi pilaantumaan.

Jos ruokahävikkiä syntyy, tulee ruoka poistaa pakkauksestaan ja lajitella biojätteeseen. Biojäte kannattaa lajitella erikseen, sillä sekajätteen seassa ruoka häiritsee sekajätteen käsittelyä sekä vaikeuttaa kierrätyskelpoisten materiaalien talteenottoa. Pakkausjäte on toki myös tärkeä kierrättää. Elintarvikkeiden muovipakkaukset voi lajitella muovipakkausten keräykseen tai energiajätteeseen. Kujalan käsittelykeskuksella energiajätteestä erotellaan kierrätyskelpoisia muovilaatuja, joten myös energiajätteestä muoveja päätyy uusien tuotteiden raaka-aineiksi.

Hävikkiviikon kunniaksi Salpakierto järjestää Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanjan alakouluille. Kampanjan merkeissä kouluille on lähetetty hävikkiviikon julisteita sekä pöytäständejä koulun ruokaloihin. Lisäksi Salpakierron nettisivuilla on hävikkiruoka-aiheisia lisätehtäviä oppilaille.
Lisätietoa ruokahävikistä löytyy osoitteessa havikkiviikko.fi.

Ruoka ei kuulu roskikseen -kampanjasta voi lukea lisää täältä.

Ympäristöviikkoa vietetään viikolla 38 (20.–26.9.2021)

Heti Hävikkiviikon jälkeen vietetään Ympäristöviikkoa. Tämän vuoden teema on Vuoropuhelu: kuuntelen – ymmärrän – keskustelen. Ympäristöviikolla järjestetään erilaisia ympäristöaiheisia tapahtumia Lahdessa sekä lähikunnissa. Salpakierto osallistuu viikon päätapahtumaan, Ympäristökylään, joka järjestetään jo kymmenettä kertaa. Ympäristökylä on lauantaina 25.9. klo 11–14 Lahden torilla.

Lisätietoa Ympäristöviikon tapahtumista löytyy osoitteessa https://www.lahti.fi/vapaa-aika/tapahtumat/ymparistoviikko/.