Jätehuoltomääräyksistä usein kysyttyä

1-4 huoneiston kiinteistöillä on oltava kiinteistökohtainen jäteastia vähintään sekajätteelle. Yli 10 000 asukkaan taajamissa eli Lahden, Heinolan ja Hollolan keskustaajamien sekä Nastolan kirkonkylän alueella tulee lisäksi olla erillinen keräys biojätteelle (biojäteastia tai kompostori).

Muiden alueiden pientaloille suositellaan biojätteiden (ruokajäte) omatoimista kompostointia tai biojätteen keräysastiaa. Kaikki toimialueen pienkiinteistöt voivat halutessaan liittyä pakkausjätteiden esim. muovipakkausten erilliskeräykseen.

Kartonki-, lasi-, muovi- ja metallipakkaukset lajitellaan erikseen ja viedään tuottajan järjestämiin Rinki-ekopisteisiin, jos niille ei ole kiinteistökohtaista keräystä.

Sekajäteastian voi ostaa omaksi tai vuokrata kuljetusliikkeeltä. Jäteastian tulee olla kannellinen, tartuntakahvoilla ja pyörillä varustettu jäteastia, joka soveltuu koneelliseen kuormaukseen ja pesuun.
Jätesäkeille tarkoitettuja jätesäkkitelineitä ei saa käyttää 1.1.2016 jälkeen.  Bio- ja pakkausjätteiden jäteastiat sisältyvät tyhjennyshintaan eli niitä ei tarvitse hankkia itse. Katso oman kuntasi jätteenkuljetusyritykset täältä.

Kyllä, kiinteistöt voivat hankkia yhteiset jäteastiat eli kimppa-astiat. Kimpan yhdyshenkilö tilaa jäteastioiden tyhjennyksen ja jätteenkuljetuksen.  Lue lisää yhteisten astioiden käytöstä. Katso oman kuntasi jätteenkuljetusyritykset täältä.

Jätteiden kuljettaminen kesämökiltä vakinaisen asuinpaikan jäteastiaan ei ole luvallista. Ainoastaan jos kiinteistöt ovat lähinaapureita, ne voivat muodostaa jätekimpan ja käyttää yhteistä jäteastiaa. Velvollisuus liittyä järjestettyyn jätteenkuljetukseen koskee myös vapaa-ajan kiinteistöjä. Jätteen vähäinen määrä ei ole peruste olla järjestämättä kiinteistön jätehuoltoa. Asikkalassa vapaa-ajan asumiseen käytettävillä kiinteistöillä on oltava käytössään vähintään sekajäteastia.

Asikkalan kunnassa on sekajätteelle kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus. Kiinteistön haltija tekee sopimuksen jäteastioiden tyhjennyksistä valitsemansa, alueella toimivan jätteenkuljetusyrityksen kanssa. Katso jätteenkuljetusyritykset täältä.

Kaikilla asuinkiinteistöillä on oltava käytössään vähintään sekajäteastia. Jätteen vähäinen määrä ei ole peruste olla järjestämättä kiinteistön jätehuoltoa. Jäteastiat on tyhjennettävä kiinteistökohtaisessa jätteenkuljetuksessa tarvittaessa niin, ettei jäteastiasta aiheudu hajuhaittaa eikä muita haittoja esimerkiksi jätteenkuljetukselle. Lue lisää jäteastioiden tyhjennysväleistä.

Kaikki asuin- ja vapaa-ajan kiinteistöt ovat velvollisia liittymään järjestettyyn jätehuoltoon. (Jätelaki 646/2011). Jätteen vähäinen määrä ei ole peruste olla järjestämättä kiinteistön jätehuoltoa. Jos kesämökillä syntyvän jätteen määrä on vähäinen, suosittelemme ruokajätteen kompostointia kesämökillä. Kompostointi mahdollistaa mahdollisimman pitkän sekajäteastian tyhjennysvälin. Kesämökin käyttökaudesta riippuen voi riittää jopa  jäteastioiden yksi tyhjennys kesässä. Siksi ajaksi, kun kesämökillä ei oleskella, voi jätteenkuljetuksen keskeyttää sopimalla siitä jätteenkuljetusyrityksen kanssa. Lue lisää.

Jätteenkuljetus voidaan keskeyttää määräajaksi kiinteistön ollessa käyttämättömänä. Jäteastia on tyhjennettävä ennen jätteenkuljetuksen keskeyttämistä.

Kun halutaan keskeyttää jätteenkuljetus alle vuoden mittaiseksi ajaksi riittää, kun ilmoittaa siitä jätteenkuljetusta hoitavalle kuljetusyritykselle. Jos keskeytys on yli vuoden mittainen siitä tulee tehdä kirjallinen hakemus Lahden seudun jätehuoltoviranomaiselle. Lue lisää.

Jätehuoltomääräysten mukaisesti kaikkien toimialueen kuntien taajamien kiinteistöissä, joissa on 5 huoneistoa tai enemmän tulee lajitella erikseen seuraavat jätelajit:

  • biojäte
  • muovipakkaukset
  • kartonkipakkaukset
  • lasipakkaukset
  • metallipakkaukset
  • sekajäte
  • paperi jätelain 49 § ja 50 § mukaisesti

Lisätietoja keräyksen alkamisesta voi katsoa täältä.

Ilmoita roskaantumisesta oman kuntasi ympäristösuojeluviranomaiselle. Jätehuollon valvontatehtävät kuuluvat kunnan ympäristösuojeluviranomaiselle (esim. roskaantumisasiat ja jätehuoltomääräysten noudattamisen valvonta). Ympäristönsuojeluviranomaisten ajantasaiset yhteystiedot löydät oman asuinkuntasi kotisivuilta.

Jätteiden hävittäminen polttamalla on kielletty. Kielto ei koske:

  • Kuivan käsittelemättömän puujätteen, risujen ja oksien polttamista avopolttona nuotiossa tai grillissä. Poltettavan määrän tulee olla vähäinen, eikä tarkoituksena saa olla jätteen hävittäminen. Käsittelemätön puu on kyllästämätön, pinnoittamaton ja sitä ei ole maalattu eikä sisällä liima-aineita.
  • Kiinteistön tulipesissä kuivan käsittelemättömän puujätteen, risujen ja oksien polttamista lämmityksen yhteydessä.
  • Kiinteistön tulipesissä paperin ja kartongin käyttämistä sytykkeenä lämmityksen yhteydessä.
  • Polttavia käymälöitä
  • Kaislan polttamista, mikäli ajoneuvolla ei pääse rantaan. Kaisloja ei saa polttaa jäällä. Polttojäte ei saa päätyä vesistöön

Kyllä riittää. Kesämökin jätehuolto voidaan keskeyttää esim. talven ajaksi. Voitte keskeyttää jäteastioiden tyhjennyksen ilmoittamalla siitä jätteenkuljetusyrityksenne asiakaspalveluun. Lue lisää.

Kaikki asuin- ja vapaa-ajan kiinteistöt ovat velvollisia liittymään järjestettyyn jätehuoltoon. (Jätelaki 646/2011). Jätteen vähäinen määrä ei ole peruste olla järjestämättä kiinteistön jätehuoltoa. Kiinteistön tulipesissä voidaan polttaa lämmityksen yhteydessä vain puhdasta puuta, oksia ja risuja sekä käyttää sytykkeenä paperia ja pahvia, ei siis muovia.

Salpakierto Oy:n toimialueella sekajätteen jätekuljetukset hoidetaan pääasiassa kiinteistön haltijan järjestämänä. Tämä tarkoittaa sitä, että asukkaat tekevät itse sopimuksen jäteastioiden sekä sako- ja umpikaivojen tyhjennyksestä alueella toimivan, valitsemansa kuljetusliikkeen kanssa. Lue lisää jätehuollon järjestämisestä.

Mikäli kiinteistöllä sijaitseva rakennus on pysyvästi käyttökelvoton, purettu tai tuhoutunut, ei kiinteistön tarvitse kuulua järjestetyn jätehuollon piiriin. Jätehuollon perusmaksun poistamista haetaan jätelautakunnalta kirjallisesti lomakkeella, joka löytyy Lahden seudun jätehuoltoviranomaisen sivuilta.

Jos hakemuksen perusteluna on kiinteistön pysyvä käyttökelvottomuus, se täytyy todistaa laittamalla hakemuksen liitteeksi ympäristöterveysviranomaisen, sertifioidun rakennusterveysasiantuntijan (Eurofins-sertifikaatti) tai FISE-pätevyyden omaavan kosteusvaurion kuntotutkijan, asuntokaupan kuntotarkastajan tai rakennusten kuntoarvioijan lausunto käyttökelvottomuudesta. Lue lisää.